logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urzędnicy chcą zlikwidować radiofonię FM, co wy na to?

cracket 29 Sie 2022 20:41 4152 99
REKLAMA
  • #1 20166898
    cracket
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Cytat:
    Ambicją kończącej kadencję Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji jest przyspieszenie cyfryzacji radia

Jak wynika z informacji portalu, już rozpoczęto konsultacje projektu stanowiska dotyczącego zakończenia nadawania analogowego radia FM. Mogłoby do tego dojść między 2026 a 2030 r.

"Dla umożliwienia dalszego rozwoju rynku radiowego kluczowe znaczenie ma uznanie konieczności pełnego wdrożenia DAB+ w miejsce nadawania analogowego i określenie terminu wyłączenia emisji analogowej FM" ? argumentuje szef KRRiT Witold Kołodziejski.

Jak uważacie - czy należy wyłączyć słuchaczom radio FM i zmusić do używania DAB?

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/koniec-radia-fm-krrit-juz-nad-tym-pracuje/esh3q3s[/quote]
  • REKLAMA
  • #2 20166958
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    O ile przejście telewizji z analogowej na cyfrową dało lepszą jakość obrazu, to obecnie używany DAB+ to katorga dla uszu jeśli korzysta się z radia większego niż kieszonkowe. W samochodzie nie da się słuchać nawet audycji mówionych, o muzyce nie wspominając. Kaszan dźwiękowy gorszy niż w pierwszym ATRAC z pierwszych MiniDisc-ów.

Moim zdaniem UKF-FM powinien pozostać w obecnej postaci najdłużej jak to możliwe. Stacje powinny tylko dopieścić RDS, aby był aktualny i niósł wiarygodne oraz aktualne informacje i byłoby miodzio :)
  • #4 20167149
    Duduś74
    Moderator - Na Wesoło HydePark
    Ocena: 224
    prosiak_wej napisał:
    obecnie używany DAB+ to katorga dla uszu

Nie wiem jak jest z Polskim DAB+, bo u mnie nie ma zasięgu, mam tylko niemiecki i tym przypadku to FM jest katorgą. Między DAB+ a FM jest przepaść.
  • REKLAMA
  • #5 20167286
    elezibi
    Poziom 21  
    Ocena: 122
    smax17 napisał:
    Oczywiście. Posiadania radia analogowego, powinno być karalne. Władza wie co robi.👍

Zcyfryzować fm i nikt nie będzie puszczał władzy niepoprawnych audycji jak w latach 80.
    ;)
    A miałem pomysł zimą przywrócić do życia Zodiaka jako radyjko do warsztaciku.
  • #6 20167317
    puchalak
    Poziom 19  
    Ocena: 218
    Mam nadzieję że do 2030r. Rada Mediów Narodowych z posłanką L. na czele będzie jedynie ponurym wspomnieniem. A poza tym przez 8 lat świat się może bardzo zmienić. Już teraz w zasadzie wszyscy wokół mnie w domach używają radia internetowego - zabicie "trójki" tylko to przyspieszyło. W telefonach często nie ma już radia analogowego, do tego pokrycie siecią gsm wzrasta, a koszt transmisji danych spada.
    Radio FM sprawdzało się w aucie, gdzie dab nie ma żadnego sensu. O ile w mieście jeszcze jakoś działa, o tyle poza, często słucha się strzępków audycji. Radio analogowe przy zakłóceniach, interferencjach, załamaniach terenu mniej lub bardziej zauważalnie "zatrzeszczy" nie zaburzając zawartości przekazu, a dab zamilknie i nim się zbuforuje i zacznie grać mija chwila.
  • #7 20168529
    cracket
    Poziom 16  
    Ocena: 45
    Ja podejrzewam że jest jakaś kasa do przejedzenia z jakichś funduszy no i oczywiście to hipstersko brzmi że ucyfryzowaliśmy w kraju nawet radia.
    Słucham radia w domu, ale faktycznie żeby złapać DAB+ musiałbym chyba specjalną antenę montować kierunkową. A FM działa bez anteny ale to moje osobiste odczucie.
    Z drugiej strony pewnie rozgłośnie się obawiają że ich rada zrobi na szaro jak przy DVB - rozda koncesje cyfrowe połowie a potem ogłosi że wydłuża dostęp do analoga polskiemu radiu i rozgłośniom regionalnym PR o 10 lat ubijając pozostałe komercyjne nadajniki.
  • #8 20168579
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 937
    A jest się czym w ogóle przejmować ? - IMHO radio "radiowe" to już przeżytek technologiczny coś jak drukowane gazety, muzyka na płytach CD /nie wspomnę o winylach :-)/ itd...

Telewizja jakoś się jeszcze trzyma - ale jak długo ?
  • REKLAMA
  • #9 20168596
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    r103 napisał:
    drukowane gazety
    A są jakieś lepsze? Książki też już przekreśliłeś?
  • #10 20168614
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 937
    Nawet nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałem gazetę /papierową/ - a dobrze pamiętam że 40 lat temu były i gazety poranne, i popołudniowe żeby były aktualne wiadomości i jakoś się kupowało...

Książki w wersji epub też są wygodniejsze niż papierowe, naprawdę
  • #11 20168645
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3666
    r103 napisał:
    Książki w wersji epub też są wygodniejsze niż papierowe, naprawdę
    Samochodem też można jeździć na symulatorze. Jak kto lubi...
  • #12 20168686
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Niby postęp ale na czasy potencjalnego kryzysu nawet coś na długich powinno nadawać, tak żeby się dało zrobić radio z tego co mamy pod ręką. I to najlepiej nadajnik poza krajem.

PS. W jednym aucie mam Blaupunkta z LW.
  • #13 20169181
    Patrick_30
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    prosiak_wej napisał:
    O ile przejście telewizji z analogowej na cyfrową dało lepszą jakość obrazu, to obecnie używany DAB+ to katorga dla uszu jeśli korzysta się z radia większego niż kieszonkowe. W samochodzie nie da się słuchać nawet audycji mówionych, o muzyce nie wspominając. Kaszan dźwiękowy gorszy niż w pierwszym ATRAC z pierwszych MiniDisc-ów.

Mam DAB+ w samochodzie, a w domu nawet przez RTL SDR czasem słucham. Jakość dźwięku jest bardzo dobra.
  • REKLAMA
  • #14 20169257
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 861
    Porównywałem na donglu - FM jest znacznie lepsze niż DAB+ na tym samym otrze audio.
    Transfery rzędu 96-112kbps nie dają spodziewanego efektu.
    Nie wiem może dobrej jakości radio DAB+ poprawi cos, ale te co miałem okazje sprawdzać to było słabo.
  • #15 20169805
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    sq3evp napisał:
    Porównywałem na donglu - FM jest znacznie lepsze niż DAB+ na tym samym otrze audio.
    Nie wiem może dobrej jakości radio DAB+ poprawi cos, ale te co miałem okazje sprawdzać to było słabo.

Nie ma szan, 112kbps to niestety kiepska stratna jakość. Jedyny zysk z DAB+ to możliwość przesyłania jeszcze większej ilości reklam.
  • #16 20170039
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Panowie jak przyjdzie jakaś zawierucha to bez kompa nic po donglu a podczas okupacji wujo Londynu bez baterii słuchał.
    Emisje FM można uprawiać nawet w trybie pirackim a odebrać na byle zabawce telefonie czymkolwiek na małe bateryjki.
  • #17 20170259
    sq3evp
    Poziom 39  
    pawlik118 napisał:
    sq3evp napisał:

Nie ma szan, 112kbps to niestety kiepska stratna jakość. Jedyny zysk z DAB+ to możliwość przesyłania jeszcze większej ilości reklam.

To co to za zysk jest? Żaden.
    W pasmie DAB+ fale krótsze, problemy zaczynają sie jak z DVB-T.
  • #18 20170332
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 604
    zysk dla nadawcy :)
  • #19 20170465
    puchalak
    Poziom 19  
    Jeśli przyjdzie taka zawierucha, że oficjalne stacje, sieć gsm, internet przestaną działać, to jakiekolwiek radia stracą znaczenie, a świat na pewno nie będzie wyglądał jak w mad maxie.
    A jeśli nie przyjdzie to za parę lat, przez internet fm straci znaczenie. Już teraz nie mogę zrozumieć po co marnuje się energię nadając na am.
  • #20 20170478
    sq3evp
    Poziom 39  
    puchalak napisał:
    Jeśli przyjdzie taka zawierucha, że oficjalne stacje, sieć gsm, internet przestaną działać, to jakiekolwiek radia stracą znaczenie, a świat na pewno nie będzie wyglądał jak w mad maxie.
    A jeśli nie przyjdzie to za parę lat, przez internet fm straci znaczenie. Już teraz nie mogę zrozumieć po co marnuje się energię nadając na am.

Zasięg, Panie kolego zasięg i brak potrzeby posiadania dostępu netu.
  • #21 20170508
    puchalak
    Poziom 19  
    Panie kolego, myślisz że np we Włoszech ktoś nocą nasłuchuje 1PR na długich? Jeśli ktoś za granicą słucha to przez net.
    Z resztą radia jeśli mają nawet tor AM i jest to LW, a nie ten nieszczęsny "standardowy" na którym nic i tak nie ma, to jego jakość jest tak nędzna że nie wyłapie wiele spoza tego, co nadaje setka zasilaczy impulsowych w najbliższym otoczeniu.
  • #22 20170554
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Wystarczy, że taki Biden obrazi się na Polskę i będziesz miał ten swój internet 😋 Już nie wspomnę, że cała sieć nadawcza w Polsce nie jest w naszych rękach. Jedynie ten biedny Solec został.
    W razie W jeszcze przeprosisz się z LW i będziesz się bił o taki odbiornik.

U mnie bardzo często są zaniki prądu. Nie mam wtedy ani telewizji, ani internetu. Radio tradycyjne działa zawsze 😁
  • #23 20170561
    puchalak
    Poziom 19  
    Znaki dymne, tam-tamy działają nawet bez prądu. Ba! nawet bez radia. :D
  • #24 20170622
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    cracket napisał:

Jak uważacie - czy należy wyłączyć słuchaczom radio FM i zmusić do używania DAB?

Wyłączyć. Zaś zmuszać do używania DAB się nie powinno. Jak ktoś chce to niech sobie używa. Dokładnie jak z DVB-T2 - nie ma przymusu do korzystania.
  • #26 20170694
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    smax17 napisał:
    "Wyłączyć" węgiel. Zaś zmuszać do używania gazu sie nie powinno. Jak ktoś chce, to niech sobie używa. Dokładnie jak z DVB-T2, nie ma przymusu.🤔

Tak jak napisałeś!
    :lol:
  • #28 20170714
    sq3evp
    Poziom 39  
    puchalak napisał:
    Panie kolego, myślisz że np we Włoszech ktoś nocą nasłuchuje 1PR na długich? Jeśli ktoś za granicą słucha to przez net.
    Z resztą radia jeśli mają nawet tor AM i jest to LW, a nie ten nieszczęsny "standardowy" na którym nic i tak nie ma, to jego jakość jest tak nędzna że nie wyłapie wiele spoza tego, co nadaje setka zasilaczy impulsowych w najbliższym otoczeniu.

Nie wiem czy teraz jest możliwość słyszeć 1PR we Włoszech?
    Przed zburzeniem masztu to podobno było słychać.
  • #29 20170776
    puchalak
    Poziom 19  
    Ponoć było i w północnej Afryce. Ale to były inne czasy i jedyny sposób na dostęp do informacji. Teraz to nie ma żadnego znaczenia, bo jak chcesz, możesz jednym kliknięciem posłuchać radia z Burkina Faso, albo Surinamu. I nie ma co zakładać że nastąpi apokalipsa, albo coś w tym rodzaju. Twój nick wskazuje że jesteś krótkofalowcem - masz więc chyba na to trochę inne spojrzenie. Ale poza garstką fascynatów i hipsterów, takich co mają do kompletu monochromatyczny telewizor kineskopowy, nikt tego już nie używa.
  • #30 20170802
    sq3evp
    Poziom 39  
    Używa sporo osób - znam wiele osób, które nie mogą patrzeć na radio, ale jadąc autem nie wyobrażają sobie ciszy. Jeżdżąc po mieście można poprzez BT słuchać streamów, ale jak tracisz połączenie z netem to zwykłe radio ratuje sytuacje.

Masz rację, ze mam inne spojrzenie - ale tez używam nowych technologii. Moje obecne warunki odbioru nie pozwalają na posłuchanie stacji DX, ale kiedyś lubiłem polować na warunki i tzw. "sporadyki" żeby posłuchać dalekich stacji FM.

Z czasem to co stare umiera - tak jest nie tylko z radiem. Powoli transmisje cyfrowe wypierają analogowe - z postępem ciezko wygrać, ale w razie W stare radio sprawdza sie lepiej. Do dzis można znaleźć w necie kanały gdzie można posłuchać nasłuchu stacji z terenu wschodniej Ukrainy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy planów wyłączenia radiofonii FM na rzecz cyfrowego DAB+ oraz opinii użytkowników na temat obu technologii. Wielu uczestników podkreśla, że FM oferuje lepszy zasięg i jakość dźwięku w praktyce, zwłaszcza w samochodach i na obszarach wiejskich, gdzie DAB+ ma problemy z zasięgiem i wymaga anten kierunkowych. FM jest też cenione za prostotę odbioru, niezależność od internetu i zasilania, co ma znaczenie w sytuacjach kryzysowych. Krytykowane są niskie bitrate’y DAB+ (często 32-112 kbps), co skutkuje gorszą jakością dźwięku niż FM, oraz ograniczona sieć nadajników DAB+. Radio internetowe jest wskazywane jako przyszłość, ale wymaga dostępu do sieci i energii, co nie zawsze jest możliwe. Wspomniano także o problemach z reklamami i spadkiem jakości programów na FM, zwłaszcza po likwidacji popularnych stacji jak Trójka. Dyskutowano o strategicznym znaczeniu fal UKF i AM, ich roli w sytuacjach awaryjnych oraz o politycznych i ekonomicznych motywacjach za wprowadzaniem DAB+. Wskazano, że FM powinno pozostać równolegle z DAB+, a wyłączenie FM może być niekorzystne dla słuchaczy i bezpieczeństwa informacji. Poruszono też kwestie techniczne, takie jak RDS, anteny ferrytowe, pasma UKF, AM, LW, oraz wpływ infrastruktury telekomunikacyjnej na odbiór radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA