logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

oświetlenie podjazdu napęd, włącznik zmierzchowy AZH106

marcin2471 15 Wrz 2022 15:59 240 3
REKLAMA
  • #1 20191387
    marcin2471
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam
    Próbowałem dzisiaj podłączyć klientowi, u którego montowałem napęd bramy sterowanie oświetleniem podjazdu.
    Plan był taki, że wykorzystam włącznik zmierzchowy AZH106 aby załączał się tylko kiedy jest ciemno.
    Po podłączeniu wszystkiego w puszce nie działa ?
    Sprawdzam czy styki w centrali po uruchomieniu napędu zwierają obwód na 5 minut tak jak ustawiłem i jest ok - jest przejscie.
    Sprawdzam napięcie kiedy włącznik zmierzchowy powinien rozłączyć na wyjściu gdzie ma być podłączony kinkiet przy furtce - wskazuje 230V??
    Po rozpięciu całej instalacji sprawdzam próbnikiem neonowym przewód zasilający i kolor niebieski świeci, na kolorze żółto/zielonym też próbnik żarzy się ale nie tak intensywnie, przewód brązowy brak potencjału. Napięcie pomiędzy brązowym a niebieskim około 180 V ???
    Sprawdzam inny przewód 3 x2,5 który wystaje z ziemi na klombie - pomiędzy niebieskim a brazowym 48V zmienne ???

Właściciel nic nie wie gdzie to podłączone. W każdym razie jeden bezpiecznik w rozdzielni obsługuje te obwody i dodatkowo podbitkę.
    Ma ktoś jakieś sugestie co tam jest nie halo. Pewnie gdzieś coś w puszce źle podłączone, ale skąd te poziomy napięć ?
  • REKLAMA
  • #2 20191461
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15493
    Jaka to centrala, rozrysuj jakiś schemat połączeń.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20191550
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1752
    Tak jak pisze Kolega, nie podałeś jaki rodzaj napędu, jak AZH106 podłączyłeś do napędu. Należy dodatkowy przewód (niby oświetleniowy) sprawdzić multimetrem gdzie idzie. Oczywiście po sprawdzeniu że nie ma zasilania, czy jest jakaś puszka na elewacji, lub może przewód dochodzi bezpośrednio do rozdzielnicy.Trochę szukania, najlepiej w dwie osoby. Dziwne napięcie sprawdzaj multimetrem, obecność fazy neonką, a dodatkowo obwód należy obciążyć kontrolką wykonaną z żarówki.
  • #4 20192030
    marcin2471
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    nikusert napisał:
    Tak jak pisze Kolega, nie podałeś jaki rodzaj napędu, jak AZH106 podłączyłeś do napędu. Należy dodatkowy przewód (niby oświetleniowy) sprawdzić multimetrem gdzie idzie. Oczywiście po sprawdzeniu że nie ma zasilania, czy jest jakaś puszka na elewacji, lub może przewód dochodzi bezpośrednio do rozdzielnicy.Trochę szukania, najlepiej w dwie osoby. Dziwne napięcie sprawdzaj multimetrem, obecność fazy neonką, a dodatkowo obwód należy obciążyć kontrolką wykonaną z żarówki.

Napęd ROGER BH30. Podłączone pod styki w centrali COR - czas ustawiony parametrem 79 - i to działa prawidłowo
    AZH podłączony zgodnie z instrukcją - tylko jak się później okazało kolory przewodów nie miały nic wspólnego z rzeczywistością.
    Niebieski okazał się fazą, zółto/zielony też miał potencjał, brązowy chyba neutralny..
    Tak jak radzicie muszę to jeszcze posprawdzać jak będę wiedział skąd idą przewody, bo na razie wystają z ziemi, a właściciel nie wie gdzie jest puszka.
    Wracając do AZH106 to po podłączeniu fazy do brązowego i neutralnego do niebieskiego, przewód czarny potraktowałem jako zasilający a niebieski neutralny. Czyli od czarnego poprowadziłem przewód do styków centrali zabezpieczając bezpiecznikiem 1A (styki centrali max 100W) i powrotny podłączyłem wraz z neutralnym do oprawki oświetlenia.
    oświetlenie podjazdu napęd, włącznik zmierzchowy AZH106

Jest nauczka żeby nie ufać kolorom przewodów
    Załączniki:
    • oświetlenie podjazdu napęd, włącznik zmierzchowy AZH106 Capture.JPG (116.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA