logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefon do użytkowania w miejscach o słabym zasięgu - Redmi 9 Pro vs inne modele 2022

kasiagruca1995 16 Wrz 2022 03:21 6882 10
  • #1 20192275
    kasiagruca1995
    Poziom 2  
    Cześć, otóż ma pytanie odnośnie smartfona, mieszkam w środku lasu, wiadomo tu z zasięgiem różnie bywa. W domu nie mam ani jednej kreski zasięgu przez co utrudnia mi to życie. Posiadam aktualnie Redmi 9 Pro. Jaki telefon kupić żeby był w nim najlepszy zasięg ?
  • #2 20192402
    marcin94531
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    "Na jakość połączeń i ogólną siłę sygnału tak naprawdę największy wpływ ma sama sieć komórkowa, z której korzystasz. Dlatego ważne jest, aby przy wyborze sieci, szczególnie jeśli chcesz podpisać długotrwały kontrakt, sprawdzić jej jakość w okolicy w której będziesz z niej najczęściej korzystał. W tym wypadku najlepiej po prostu kupić numer na kartę prepaid i przetestować."

Też mam działkę w lesie i zauważyłem, że głównym wyznacznikiem zasięgu jest właśnie rodzaj sieci. Sprawdziłeś jakiego operatora antena jest najbliżej Twojego domu ?
    A co do modelu telefonu to każdy topowy smartfon ma zawsze lepszy zasięg niż stare. Oczywiście mówię tu o iPhone i Samsungach.
    Te typowo chińskie telefony zależnie od modelu mogą mieć lepszy bądź gorszy zasięg.
  • #4 20192487
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2082
    Koledzy dobrze radzą, pierwsze sprawdzić na tym telefonie który masz jaki zasięg mają poszczególne sieci. Koszt startera to 5zł. Jedną sieć już masz więc wystarczy kupić 3 startery z pozostałych i zobaczysz czy na którejś karcie będzie zdecydowanie lepiej. Jeżeli korzystasz z Play to trzeba włączyć w telefonie roaming krajowy który zdecydowanie potrafi polepszyć zasięg.
  • #5 20192682
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6563
    tino2003 napisał:
    Jeżeli korzystasz z Play to trzeba włączyć w telefonie roaming krajowy który zdecydowanie potrafi polepszyć zasięg.

Dokładnie jam mam kilkanaście telefonów w Play i mam zasięg gdzie którakolwiek siec zapewnia przez roaming krajowy. Jeżeli jest brak Play to łączy się przez dostępna dowolną. Internet w roamingu krajowym jest ograniczony do tylko do ok.1,5M. W własnej sieci Play pełna prędkość i często nawet ponad 100M.
  • #6 20192957
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    @tino2003 Można to zrobić jeszcze taniej mając jeden numer zarejestrowany w dowolnej sieci - przenieść go do inne, co prawda trwa to z 4-5 dni ale coś kosztem czegoś ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20193889
    kasiagruca1995
    Poziom 2  
    speedy9 napisał:
    @kasiagruca1995 najpierw podaj dokładnie gdzie mieszkasz. Z której sieci komórkowej obecnie korzystasz?

Aktualnie korzystam z Play, a mieszkam żeby ci to dokładnie sprecyzować, miejscowość Nowe Smarchowice koło Namysłowa, woj. Opolskie ulica BŁAWACISKA. Jest to dosłownie środek lasu. Nie mam pojęcia jaki nadajnik jest najbliżej 🤷
  • #8 20194015
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    DiZMar napisał:
    Dokładnie jam mam kilkanaście telefonów w Play i mam zasięg gdzie którakolwiek siec zapewnia przez roaming krajowy. Jeżeli jest brak Play to łączy się przez dostępna dowolną. Internet w roamingu krajowym jest ograniczony do tylko do ok.1,5M

Jedynym partnerem roamingowym w kraju dla Play kest Orange (dla usług głosowych). Dla transmisji danych Play korzysta wyłącznie ze swoich stacji. https://www.play.pl/nowy/pomoc/zasieg/roaming-krajowy
    Patrząc na podaną lokalizację warto jeszcze spróbować Plusa lub T-Mobile. Mają masz w Nowych Smarchowicach. Tak jak Orange zresztą (ale z tym roamingiem to różnie bywa). 5zł za starter to nie dużo, a "organoleptycznie" się sprawdzi czy jest lepiej. Wtedy można przenieść numer do iednej z tych sieci. Maszt Play jest w Nowym Folwarku, bardziej zasłonięty lasem.
  • #9 20194088
    DiZMar
    Poziom 43  
    speedy9 napisał:
    Dla transmosji danych Play korzysta wyłącznie ze swoich stacji.

Korzysta także w roamingu krajowym z ograniczoną prędkością do 1,5 Mbps. Mam wiele numerów w Play i mam sprawdzone praktycznie. Te 1,5 Mbps jest w umowie ale bywa, że na teście wychodzi ponad 2 Mbps. Na stream to trochę mało ale na aktywne przeglądanie stron czy aplikacji albo odbieranie i wysyłanie wiadomości wystarcza.
  • #10 20194888
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 746
    speedy9 napisał:
    DiZMar napisał:
    Dokładnie jam mam kilkanaście telefonów w Play i mam zasięg gdzie którakolwiek siec zapewnia przez roaming krajowy. Jeżeli jest brak Play to łączy się przez dostępna dowolną. Internet w roamingu krajowym jest ograniczony do tylko do ok.1,5M

Jedynym partnerem roamingowym w kraju dla Play kest Orange (dla usług głosowych). Dla transmisji danych Play korzysta wyłącznie ze swoich stacji. https://www.play.pl/nowy/pomoc/zasieg/roaming-krajowy
    Patrząc na podaną lokalizację warto jeszcze spróbować Plusa lub T-Mobile. Mają masz w Nowych Smarchowicach. Tak jak Orange zresztą (ale z tym roamingiem to różnie bywa). 5zł za starter to nie dużo, a "organoleptycznie" się sprawdzi czy jest lepiej. Wtedy można przenieść numer do iednej z tych sieci. Maszt Play jest w Nowym Folwarku, bardziej zasłonięty lasem.

Partnerem roamingiwym jest tak że T-Mobile. Sam w domu się łącze z tmobile bo lepszy zasięg..
  • #11 20194918
    DiZMar
    Poziom 43  
    Jeżeli jest miejsce, że ja będąc w Play nie mam zasięgu to nie ma co marzyć aby ktokolwiek w tym miejscu miał zasięg w jakiejkolwiek będąc sieci. No chyba, że ma niestandardowy bardzo czuły telefon.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje smartfona, który zapewni lepszy zasięg w miejscach o słabym sygnale, ponieważ obecnie korzysta z Redmi 9 Pro i mieszka w lesie, gdzie zasięg jest minimalny. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że jakość połączeń zależy głównie od operatora sieci komórkowej. Zaleca się przetestowanie różnych sieci, takich jak Play, Plus, T-Mobile i Orange, aby sprawdzić, która z nich oferuje lepszy zasięg w danej lokalizacji. Użytkownicy sugerują zakup starterów prepaid, aby ocenić zasięg poszczególnych operatorów. Wskazują również na możliwość korzystania z roamingu krajowego w Play, co może poprawić jakość sygnału, ale z ograniczoną prędkością.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA