logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocieplenie od wewnątrz dodatkowe jak obliczyć zysk

Sonyalfa 17 Wrz 2022 13:40 876 11
  • #1 20194377
    Sonyalfa
    Poziom 4  
    Ocena: 4
    Dom 120 m2.
    Z zewnątrz ocieplony steropianem 20 cm.
    Jeśli wewnątrz ściany ocieplę steropianem 2 cm to jaki zysk uzyskam procentowy na mniejszych stratach energii? 10%? Czy taki sam gdyby był tylko na zewnątrz ale 22cm? Czy mniejszy niż 10% o ile. Ile wynosi krańca użyteczność steropianu?

Dodano po 1 [minuty]:

Czy jednak żaden bo oknem uleci. 10 letnie okna w stosunku do nowych ile mniej oszczędne?
  • #2 20194411
    j_an_t
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Witam
    Obliczenie tego było by bardzo skomplikowane. Musiał byś mieć wszystkie dane ścian zewnętrznych i wewnętrznych plus stropy, dach, podłogi, piwnice, izolacja fundamentów, okna, drzwi, balkony, wentylacja, kominy. W przybliżeniu można powiedzieć, że przy 20 cm styropianu na zewnątrz te 2 cm od środka prawie nic nie dadzą. Zmieni się tylko charakterystyka. Pomieszczenie/a będą się szybko nagrzewać.
  • #3 20194413
    witek17
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Lepiej zainwestuj w żaluzje. Ten prosty i tani środek daje spore oszczędności. Zasłaniasz okna na noc, odsłaniasz w dzień.
    Na zdjęciach z termokamer okna wyglądają jakby w nich pożar był :)
  • #4 20194523
    j_an_t
    Poziom 18  
    Na oknach z żaluzjami pożar taki sam.
  • #5 20194550
    witek17
    Poziom 24  
    j_an_t napisał:
    Na oknach z żaluzjami pożar taki sam.

Serio? Masz kamerę? Pytam bez złośliwości. Bardzo mnie to interesuje. Wg mnie żaluzje po pierwsze przeszkadzają w swobodnej konwekcji ciepłego powietrza domowego w pobliżu szyb, a po drugie odbijają promieniowanie podczerwone. Trudno to policzyć, dlatego zdjęcia IR mogą to zweryfikować.
  • #6 20194606
    j_an_t
    Poziom 18  
    Swojej nie mam. Pożyczyłem kiedyś z pracy. Mam żaluzje, ale tylko jako ochrona przed słońcem i nadmiarem światła. Nie wyobrażam sobie, żeby one odgrywały jakąś istotną rolę jako izolacja termiczna.
  • #7 20194638
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2544
    Nie żaluzje, tylko rolety zewnętrzne. W zasadzie najlepszym rozwiązaniem byłoby zamykanie na noc okien na zewnątrz „drzwiami” obitymi od wewnątrz styropianem 10–12 cm zabezpieczonym przed działaniem warunków atmosferycznych. Rozwiązanie byłoby niezbyt estetyczne, ale współczynnik U zamkniętych okien przewyższał by współczynnik U całego okna, praktycznie zbliżony co współczynnika U całej ściany.
    Jeśli chodzi o ocieplanie domu od wewnątrz, to jest bardzo zły pomysł. To dlatego, że ściana po takim ociepleniu będzie znajdować się w strefie zamrożonej i wilgoć która będzie się przedostawać od wewnątrz spowoduje rozwój grzybów.
    Takie rozwiązanie widziałem tylko w firmie Finnfoam, ale była to płyta karton-gips z pianką PIR przeznaczona głównie do starego budownictwa (ściana z cegieł bez ocieplenia).
  • #8 20194715
    witek17
    Poziom 24  
    j_an_t napisał:
    Swojej nie mam. Pożyczyłem kiedyś z pracy. Mam żaluzje, ale tylko jako ochrona przed słońcem i nadmiarem światła. Nie wyobrażam sobie, żeby one odgrywały jakąś istotną rolę jako izolacja termiczna.

Ale tu nie chodzi o wyobraźnię, Twoją, czy moją. Chodzi o realne zweryfikowanie. I nie chodzi tu o uzyskanie takiej izolacji jak ocieplona ściana, ale o uzyskanie oszczędności niepełnych, niecałkowitych, jak przy zamurowanym oknie, za to osiągniętych niewielkim kosztem.
  • #9 20194873
    j_an_t
    Poziom 18  
    Też bym chciał wiedzieć to i tamto. Na przykład jakie numery obstawić w Totka. Jak masz takie ambicje tu spróbuj to obliczyć, chętnie skorzystamy.
  • #10 20195121
    witek17
    Poziom 24  
    OK, zrobię pomiary i powiadomię Was, jak tylko wrócę z Radomia.
  • #11 20197120
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2543
    Ktoś zrobił kalkulator, który może rozwiać wątpliwości Autora.Link.
    Z żaluzjami bawiłem się w lutym i wyniki były marne - z żaluzjami czy bez temperatura była nad ranem równie niska. Czas pomiaru ograniczony przez temp. na zewnątrz - była jednakowa przy obu pomiarach. Do badań naukowych próba nieznacząca.
    Jakiś czas temu były próby z zasypywaniem okien styropianem i chyba nic obiecującego z tego nie wyszło, bo takich systemów nie ma na rynku. Albo było za drogo, albo za słabo trzymało ciepło.
    Dobrze izolowane okiennice mogą być rozwiązaniem problemu.
  • #12 20197427
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1068
    BANANvanDYK napisał:
    Jeśli chodzi o ocieplanie domu od wewnątrz, to jest bardzo zły pomysł. To dlatego, że ściana po takim ociepleniu będzie znajdować się w strefie zamrożonej i wilgoć która będzie się przedostawać od wewnątrz spowoduje rozwój grzybów
    . Dokładnie. A poza tym takie pomieszczenie nagrzewa się szybko i równie szybko stygnie. Powietrze ma bardzo małą bezwładność cieplną. Ściana ma dużą, i nagrzana długo stygnie oddając do wewnątrz ciepło. Po wyłączeniu ogrzewania w takim pomieszczeniu temperatura powoli się obniża bo grzeje ściana. Po pokryciu jej styropianem po wył ogrzewania prawie natychmiast jest zimno.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ocieplania domu o powierzchni 120 m2, który jest już ocieplony styropianem o grubości 20 cm z zewnątrz. Użytkownik pyta o potencjalne oszczędności energetyczne przy dodatkowym ociepleniu wewnętrznym styropianem o grubości 2 cm. Odpowiedzi wskazują, że takie dodatkowe ocieplenie nie przyniesie znaczących korzyści, ponieważ przy 20 cm styropianu na zewnątrz, wewnętrzne ocieplenie nie wpłynie istotnie na straty energii. Zamiast tego, sugerowane są inne rozwiązania, takie jak rolety zewnętrzne, które mogą poprawić efektywność energetyczną. Wskazano również na ryzyko rozwoju grzybów przy ociepleniu wewnętrznym oraz na znaczenie jakości okien w kontekście strat ciepła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA