logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik?

bpjl 21 Wrz 2022 12:06 1260 6
REKLAMA
  • #1 20200654
    bpjl
    Poziom 12  
    Ocena: 177
    Cześć,

Dostałem do naprawy panel LED gdzie tak najprawdopodobniej trzeba wymienić zasilacz. Problem polega na tym że nie potrafię takiego namierzyć. To stałoprądowy driver 30-80V 270mA:

Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik?

Bez większego problemu można kupić 30-80V ale 350mA ale taki jak mniemam może wypalić diody w panelu. Może nie od razu ale po jakimś czasie.

Może zatem spróbować naprawić ten który jest?

Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik? Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik? Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik? Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik?

Na wyjściu zasilacza jest OK 60V jednak po podłączeniu panelu wszystkie jego diody ledwo się żarzą.

Czy ktoś może mi pomóc dobrać zamiennik lub uruchomić ten zasilacz?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20200721
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    Witam,
    Układ wygląda na prosty. Sprawdź pojemność i ESR tego dużego niebieskiego kondensatora 100uF@ 100V (po wcześniejszym rozładowaniu) mógł wyschnąć. Potem po kolei dławik wejściowy, ten duży szary rezystor na wejściu. Diodę na wyjściu itd.
  • REKLAMA
  • #3 20201135
    bpjl
    Poziom 12  
    LightOfWinter napisał:
    Sprawdź pojemność i ESR tego dużego niebieskiego kondensatora 100uF@ 100V

94µF i 0,20Ω
    LightOfWinter napisał:
    dławik wejściowy

Chodzi tylko o przejście, rezystancję czy musze mierzyć jego indukcyjność? Jeśli tylko dwa pierwsze to tak, przejście jest i ma ok 4Ω.
    LightOfWinter napisał:
    ten duży szary rezystor na wejściu

Miernik pokazuje 2,4Ω jednak nie wiem czy tak powinno być. On ma 5 pasków: czerwony, czerwony, złoty, złoty i czarny. Gdyby Olać ten czarny to wychodził by 2,2Ω@±5%
    LightOfWinter napisał:
    Diodę na wyjściu

Widzę tutaj 2 diody:
    - ES1J (między wyjściem transformatora a źródłem MOSFET'a) - spadek 0,5V w kierunku przewodzenia, zaporowo brak wskazania
    - E1J (między plusem wyjścia a rezystorem 332) - spadek 0,5V w kierunku przewodzenia, zaporowo brak wskazania
    LightOfWinter napisał:
    itd.

Co jeszcze mogę sprawdzić?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20201150
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 818
    bpjl napisał:
    Na wyjściu zasilacza jest OK 60V jednak po podłączeniu panelu wszystkie jego diody ledwo się żarzą.

Sprawdzałeś napięcie na wyjściu przy podłączonych LEDach ?
    Pomiar prądu mógłby także ułatwić diagnozę.
  • #5 20201925
    bpjl
    Poziom 12  
    Ehhh... jak się człowiek bierze za coś przed świtem to ni dobrego z tego nie wychodzi. Zmierzyłem napięcie bez LED-ów i wynosiło 64V. Chciałem zmierzyć LED - ami i prąd więc postanowiłem podlutować panel LED. Niestety nie odłączyłem zasilacza z sieci. W momencie gdy dotknąłem plusa grotem lutownicy poleciał bezpiecznik na stole i w pomieszczeniu. Natomiast w zasilaczu przestał istnieć mostek i ten duży rezystor.

Biorąc pod uwagę powyższe w grę wchodzi już tylko wymiana całości na nowy driver. Czy zatem mogę go wymienić na zasilacz stałoprądowy 24-96V 8-24W 280mA?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20202149
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 935
    bpjl napisał:
    Biorąc pod uwagę powyższe w grę wchodzi już tylko wymiana całości na nowy driver. Czy zatem mogę go wymienić na zasilacz stałoprądowy 24-96V 8-24W 280mA?

Witam,
    Sądzę że powinien podejść. LED-y są sterowane prądem, więc jeśli układ będzie utrzymywał stały prąd powinny pracować poprawnie.
    Różnica nie jest duża 280mA w stosunku do oryginalnego 270mA - wzrost o 3.7%.
  • #7 20208191
    bpjl
    Poziom 12  
    Zatem wymieniłem oryginalny driver na taki:

Wymiana lub naprawa zasilacza LED 30-80V 270mA - jak znaleźć odpowiedni zamiennik?

I panel znów sieci jak należy. Dziękuję za konsultację.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z panelem LED, który wymagał wymiany zasilacza stałoprądowego 30-80V 270mA. Po analizie, zasugerowano sprawdzenie kondensatora, dławika oraz diod w zasilaczu. Po kilku pomiarach i uszkodzeniu zasilacza, użytkownik zdecydował się na wymianę na nowy driver 24-96V 280mA, co okazało się skuteczne, przywracając prawidłowe działanie panelu LED.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA