logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] NetiaSpot vv5822, vlc media player (win i andro) i stream na net(PC>tel)

Loopaz 21 Wrz 2022 15:34 417 7
REKLAMA
  • #1 20201033
    Loopaz
    Poziom 9  
    Cześć.
    Pewnie odgrzewany kotlet ale fakt że nie ma konkretnego rozwiązania w moim przypadku skłania mnie pytać tutaj.

Chciałbym mieć podgląd na kamerę w domu z telefonu. Mój wybór padł na VLC jednak nic poza Router nie wychodzi lub po prostu nie umiem tego skonfigurować. Raz udało mi sie odtworzyc obraz z kamery przez stream ale będąc na komputerze przez localhosta ale to chyba żaden wyczyn. Czytam i czytam i wszystko wskazuje na to że wymaga to fowardowac porty. O ile nie jestem laikiem to tego kompletnie nie potrafię zrobić żeby po prostu działało. Czy jest ktoś kto mógłby mnie nauczyć jak zrobić żeby to zadziałało?

Router to vv5822. Jest masa filmów o fowardingu portów ale na starszym typie i tam wszystko wygląda inaczej. Komputer podłączony pod router skrętka chyba dynamicznym ip. Kamera podlaczona pod usb rozpoznawana jako "USB Camera" i w vlc jako urzadzenie przechwytywania widzi przez direct show.

Ból w tym że nie mam pojecia jak to zrobić.

Moglem..
    źle wpisać adres na urzadzeniu docelowym w aplikacji mobilnej vlc..
    nie móc stremingowac bo mam wewnetrzne ip...
    nie umiec wyslac protokolem lub nie umiec go odczytać w urzadzeniu docelowym...

Proszę o instrukcje krok po kroku ponieważ to co dla Ciebie moze być oczywiste dla mnie może być totalnie nie zrozumiałe.
    Cześć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20201101
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Masz publiczny adres IP od dostawcy?
    Z ekonomicznego punktu widzenia takie zastosowania są nieopłacalne, do tego awaryjność samego sprzętu.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20201108
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8260
    Witaj.
    Przede wszystkim warto zrobić testy na localhost, bo można przetestować, czy strumień działa. Jeśli będzie poprawnie działał, to można próbować go wystawić na zewnątrz, o ile zdaje sobie Kolega sprawę z potencjalnych konsekwencji (jest to strumień, który zdaje się nie jest zabezpieczony hasłem).

Z dokumentacji VLC wynika, że może Kolega użyć metody http. Wtedy używany jest port 8080/tcp.
    Komputer, który streamuje w sieci wewnętrznej powinien mieć w tej sieci niezmienne IP.
    Router, na którym robi Kolega przekierowanie powinien dysponować publicznym adresem IP. Najlepiej stałym, ale jeśli jest zmienny to można wykorzystać usługi dynamicznego DNS. Warto sprawdzić w karcie wyświetlającej stan routera i podsumowanie, jaki adres IP jest przydzielony na interfejsie WAN.
    Jeśli dysponuje Kolega publicznym IP na routerze oraz zrobi przekierowanie portu 8080 TCP na adres IP komputera w sieci lokalnej, a także upewni się, że zapora na komputerze streamującym nie zablokuje takiego połączenia - to powinno wystarczyć. Opcjonalnie dynamiczny DNS, ale to jak się uda pierwsze czynności zrobić.
  • REKLAMA
  • #4 20201111
    Loopaz
    Poziom 9  
    Właśnie z ekonomicznego punktu widzenia nie mam zewnętrznego ip. Netia życzy sobie ekstra 10zl na mc za zewnętrzne ip i przepisanie umowy na firme bo indywidualny zew nie moze mieć. Takie zasady.
    Prubuje zrobic "coś" na tym co mam. Awaria to ryzyko które mogę podjąć. Komp i tak chodzi.
  • #5 20201118
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15511
    Bez publicznego adresu IP nic z tego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20201121
    Loopaz
    Poziom 9  
    dt1 napisał:
    Witaj.
    Przede wszystkim warto zrobić testy na localhost, bo można przetestować, czy strumień działa. Jeśli będzie poprawnie działał, to można próbować go wystawić na zewnątrz, o ile zdaje sobie Kolega sprawę z potencjalnych konsekwencji (jest to strumień, który zdaje się nie jest zabezpieczony hasłem).

Z dokumentacji VLC wynika, że może Kolega użyć metody http. Wtedy używany jest port 8080/tcp.
    Komputer, który streamuje w sieci wewnętrznej powinien mieć w tej sieci niezmienne IP.
    Router, na którym robi Kolega przekierowanie powinien dysponować publicznym adresem IP. Najlepiej stałym, ale jeśli jest zmienny to można wykorzystać usługi dynamicznego DNS. Warto sprawdzić w karcie wyświetlającej stan routera i podsumowanie, jaki adres IP jest przydzielony na interfejsie WAN.
    Jeśli dysponuje Kolega publicznym IP na routerze oraz zrobi przekierowanie portu 8080 TCP na adres IP komputera w sieci lokalnej, a także upewni się, że zapora na komputerze streamującym nie zablokuje takiego połączenia - to powinno wystarczyć. Opcjonalnie dynamiczny DNS, ale to jak się uda pierwsze czynności zrobić.

Tak strumień działa. Bodaj udało mi sie to na rtp albo rstp czy podobnie wg jakiegos yt. Ale to niestety wewnątrz sieci.
    Czyli nie istnieje możliwość autentyfikacji odbiorcy? Doczytam ale wydaje mi sie że takowa istnieje. Czy jesteś pewny kolego że nie jestem w stanie tego zahaslowac?

Czyli nadam stale ip na Pc
    Z tego co widziałem vlc jest w stanie nadać na każdy zadany port.

Tu pytanie.
    Jesli nie posiadam publicznego ip to jestem w stanie tego dokonać w ten sposób?

Dodano po 1 [minuty]:

Ok. Podczas pisania powyższego posta otrzymalem juz odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #8 20201156
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5456
    @Loopaz
    Skoro to ma być strumień realizowany tym sposobem, to istotny również jest upload na tym Internecie gdzie to wszystko będzie spięte.

Małe wyjaśnienie, operatorzy zbytnio się tym nie chwalą, bo internet w 99% jest asymetryczny a wartości uploadu najczęściej są mówiąc delikatnie nędzne.

Zatem jaki masz tam upload?

No i proszę pamiętać, że jak zaczniesz z takiego strumienia korzystać, a w domu podepną się inni użytkownicy tego internetu, no to może być wielki zonk.
    Transmisja może rwać, znikać na dłuższe chwile, a nawet może zostać całkowicie zerwana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na zdalny podgląd kamery domowej za pomocą VLC Media Player na telefonie. Problemem jest brak publicznego adresu IP, co uniemożliwia przekierowanie portów i dostęp do strumienia z zewnątrz. Użytkownik testował strumień na localhost, ale nie potrafi skonfigurować routera NetiaSpot vv5822 do pracy z dynamicznym IP. Wskazówki dotyczące użycia portu 8080 oraz dynamicznego DNS zostały podane, jednak bez publicznego IP, autoryzacja i zabezpieczenie strumienia są problematyczne. Użytkownik rozważa ryzyko awarii i ograniczenia związane z uploadem w asymetrycznych łączach internetowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA