logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opłata parkingowa od Atpark, płacić?

dybas 21 Wrz 2022 18:10 19917 8
REKLAMA
  • #1 20201281
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 337
    Dostałem dziś powiastkę poleconym (przedsądowe wezwanie do zapłaty) za parkowanie w dniu 27.04.2021. Minęło zatem 17 miesięcy. Najbardziej wkurzyło mnie, że wtedy kwitka za wycieraczką nie było, chociaż na zdjęciach jest. 85 złotych bym przełknął, ale 201 tym rabusiom szkoda bez walki oddawać. Pytanie do szanownego forum: płacić, czy olać?
  • REKLAMA
  • #2 20201342
    mm150
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    Tyle znalazłem i chyba musisz zapłacić.

Karalność wykroczenia ustaje, jeśli od dnia jego popełnienia upłynął rok, chyba że zostało w tym okresie wszczęte postępowanie. W takiej sytuacji karalność ustaje po 2 latach od zakończenia tego okresu.
  • #3 20201368
    dybas
    Poziom 38  
    Sprawa jest dla mnie o tyle wredna, ponieważ uważam, że padłem ofiarą mafijnego procederu i to podwójnie. Ja naprawdę nie wyrzuciłem kwitka zza wycieraczki, a bilet parkingowy, który na pewno był pobrany, przepadł. Proszę zauważyć, że tym sposobem zamknięto mi możliwość reklamacji (mija 21 dni), a dług się ładnie wyhodował. Nie mam żadnej możliwości obrony, poza czekaniem na ewentualną sprawę w sądzie. A nuż odpuszczą? Na świeżo czuję po prostu obrzydzenie, toteż chcę się chociaż tak odegrać.
  • REKLAMA
  • #4 20202293
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    To sam teraz płacisz za własna nie uwagę / roztargnienie.

NIKT ci nie karze umiejscawiać biletu za wycieraczka tylko za szyba ( deszcz / wiatr / inne zdarzenie )

Musisz go umiejscowić w miejscu widocznym by doszło do optycznej kontroli ważności.

Zapłacisz to już bedziesz pamiętał : żadne tłumaczenia nie pomogą sam jesteś ofiarą samego siebie i to nawet sąd ci powie.
  • REKLAMA
  • #5 20202612
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1715
    @Wr841nd - przeczytałeś uważnie, czy tylko spojrzałeś ogólnie?
    Zdjęcie, o którym wspomina autor zawierało kwitek mandatu za wycieraczką, nie kwitek parkingowy. Kiedy wracał do auta, to nic za wycieraczką nie było.
    Pytanie, gdzie był kwitek parkingowy?
  • #6 20202635
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    A ja dzisiaj byłam u komornika i wydał mi resztę stwierdzając, że sprawa jest już zalatwiona. Po godzinie telefon z intrium że wiszę im jeszcze 670zl a sprawę prowadzi ten sam komornik.
    Staram się być kulturalna, ale kazałam babie po prostu spier... i tyle. Najwyżej będzie miała gorszy dzień, mój po jej telefonie też do najlepszych nie należy, a bilans musi wyjść na 0. Takie moje odczucia po przeczytaniu Twojego tematu
  • REKLAMA
  • #7 20203542
    user64
    Poziom 36  
    Ocena: 695
    @dybas czekać to najgorsza rzecz, oni pójda do sądu, a sąd z automatu przyzna im rację. Tak się odbywają te sprawy. Teraz możesz jedynie zapłacić, lub wymieniać pisma z nimi. Czekanie to nie opcja.
  • #8 20203601
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2933
    Jeszcze jest taka opcja aby ich oddać do sądu za bezpodstawne ściganie za fikcyjny dług. Trzeba ich zapytać jaki mają dowód na to, że nie zapłaciłem.
  • #9 20212314
    dybas
    Poziom 38  
    Zapłaciłem. Żona pękła, bo też ona przyznała się do gapiostwa na parkingu. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik otrzymał wezwanie do zapłaty za parkowanie sprzed 17 miesięcy, mimo braku mandatu na wycieraczce. W dyskusji poruszono kwestie związane z karalnością wykroczenia, terminami na odwołania oraz możliwościami obrony przed roszczeniami. Użytkownicy wskazali, że brak biletu parkingowego może utrudnić reklamacje, a czekanie na rozwój sytuacji może prowadzić do automatycznego przyznania racji firmie windykacyjnej. Ostatecznie autor zdecydował się na zapłatę, uznając, że to najlepsze rozwiązanie w obliczu sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA