logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wezwanie do zapłaty za parking po latach - co radzicie?

Student 25 Kwi 2026 09:37 3126 84
  • #1 21890470
    Student
    Poziom 17  
    Ocena: 78
    Witam.
    Kilka dni temu dostałem wezwanie za nieopłacony parking, blisko 3 lata temu.
    Bezpośrednio po zdarzeniu - o ile miało miejsce - nie znalazłem żadnej informacji za wycieraczką ani wezwania do zapłaty. Skąd mam mieć teraz taki bilet, po takim czasie? Poza tym, spisano mi numery dwukrotnie w odstępie 5 minut (!) i każą zapłacić dwa razy. To jakieś kuriozum.
    Co powinienem zrobić w tej sytuacji?

• #2 21890590
    buczkog
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    Polecam Ci ten wątek:
    https://kancelariahojda.pl/blog/2025/03/13/wezwanie-do-zaplaty-od-trafipark/

Ponadto firma robi sobie tzw. samozaoranie. Spisują rzekomo twój samochód co 5 min? Równie dobrze mogli by tak w godzinę 12 razy spisać. Jakie są także dowody, że auto na tych blachach tam stało? Równie dobrze można by se naspisywać rejestracje z całego miasta i wali głupa, że tam parkowały te auta.
  • #4 21890659
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Apcoa (a może bardzie Centerbridge)? To już mówi samo przez się. Jestem już uczulony na to i omijam wszelkie parkingi jeśli tylko się zorientuję że mają coś wspólnego z tą firmą. W przypadku autora spróbowałbym prześledzić czy faktycznie tam byłem (na ile to możliwe oczywiście) oraz zażądał dowodu zarówno na parkowanie, jak i regulamin z tamtego czasu, na podstawie którego naliczono tą opłatę. Pod groźbą zgłoszenia próby wyłudzenia oraz z informacją, że w przypadku podania fałszywych danych również grozi kara.
    To przyszło listem zwykłym? Szkoda, że została zamazana miejscowość, wiedziałbym gdzie nie parkować.
  • #5 21890664
    gregor124
    Poziom 28  
    Ocena: 828
    No niezły wał. Wychodzi, że za 5 min. parkowania liczyli sobie 95 zł.
    Może powinna się nimi zająć jakaś instytucja?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 21890678
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Udało pobrać się fotkę?
  • #8 21890758
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 278
    Art.  286. [Oszustwo]
    §  1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
    podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
  • #10 21890771
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Polecony czy list zwykły?
    Jeżeli polecony bezwzględnie odpowiedzieć na zarzuty
    Skoro mają dokładne dane to ściągneli z cepiku
    chybą że kiedyś sam kolega im podał?
  • #11 21890777
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Ojciec parkował pod szpitalem, zero znaków z zakazem jak i info o opłatach parkingowych jedynie na ogrodzeniu wypisane odręcznie karteczka parkowanie płatne - brak parkingowego itd.. Po około miesiącu przyszło wezwanie do zapłaty, ojciec się wystraszył a ja zadzwoniłem na policję WR. Dostałem odpowiedź - zignorować wezwanie, nie pan pierwszy dzwoni w tej sprawie, tam nie ma strefy parkowania płatnej. Było to 8 lat temu, do dzisiaj cisza.
  • #12 21890782
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1935
    Student napisał:
    Co powinienem zrobić w tej sytuacji?

Wkleić całe pismo oraz ujawnić czy to był list polecony czy zwykły oraz kiedy to dokładnie bylo, 3 lata temu, mniej niż trzy lata, więcej niż 3 lata.
  • #13 21890791
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    Takich spraw jest w necie wiele ale tutaj jest coś niespotykanego to tej pory czyli naliczenie dwóch opłat w ciągu 5 minut.
    APCOA to duża firma zatrudniająca własnych prawników więc nie polecam wyrzucenia tego pisma do śmieci, chcesz pomocy to podaj więcej szczegółów, pobierz i pokaż te zdjęcia ze strony i pokaż Regulaminu tego parkingu bo może doba zaczyna się tam i kończy o 15.00 co oznacza wdep na minę i konieczność racjonalnego podejścia.
  • #14 21890794
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    karolark napisał:
    Jeżeli polecony bezwzględnie odpowiedzieć na zarzuty...

...i poprosić o dowód na "brak wyłożonego biletu", bo bez niego to tylko próba wyłudzenia (dodatkowo okraszona hodowaniem odsetek - data zdarzenia, data przejęcia tej wątpliwej wierzytelności, data wezwania).
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #15 21890801
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6580
    SlawekKedra napisał:
    kiedy to dokładnie bylo, 3 lata temu, mniej niż trzy lata, więcej niż 3 lata.

Przecież na foto w poście >>21890470 jest dokładny czas zdarzenia 12.06.2023 godz.14.59 i 15.04. Pismo z 14.04.2026.
    Wezwanie do zapłaty za parking po latach - co radzicie? Wezwanie do zapłaty za parking po latach - co radzicie?
  • #16 21890809
    Student
    Poziom 17  
    >>21890777 >>21890659

Dziękuję za zainteresowanie.
    Rzecz się działa w Wołominie, samochodem jeździ moja żona, taki psikus :-)
    Wezwanie przyszło niestety listem poleconym.
    Dane moje maja z Cepiku, za ich pozyskanie jeszcze każą sobie zapłacić ....
    Co do fotek, faktycznie jest tam mój samochód, zdjecie podszybia bez wyłozonego biletu, zdjęcie wezwania do zapłaty oraz zdjęcie , na którym widać cos za wycieraczką, ale nie da się stwierdzic , że to rzeczone wezwanie. Może to jest punkt zaczepienia, nie licząc faktu naliczenia dwóch opłat co kilka minut. Małżonka bije się w piersi, że nic za wycieraczką nie znalazła :-)
    Zakładam, że faktycznie nie pobrała biletu, chwilę przedtem ten parking był darmowy.
  • #18 21890837
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1081
    Trafipark ma podstawy prawne do nałożenia opłaty dodatkowej na podstawie tabliczki przed wjazdem na prywatny parking, a w konsekwencji nakładania opłat dodatkowych. Nie mogę teraz znaleźć wyroku sądu, który wskazuje podstawę prawną, dotyczącą parkingów prywatnych, ale jeden taki czytałem.
    Podobna podstawa prawna dotyczy umowy po wejściu, np. do tramwaju, mimo iż nie zawiera się pisemnej umowy, a regulaminu nie ma przed wejściem, ale...

...w zależności od kanalii sędziowskiej, która będzie prowadziła sprawę, sąd może uznać jego roszczenie, na podstawie tego przepisu, lub nie.

Na reklamację jest raczej za późno, bo to wezwanie do zapłaty.
    Masz dwie możliwości:
    1. jeśli nie brałeś udziału w sprawach sądowych, powiesz sobie, że nie mam czasu dla trzech stówek, babrać się z sądami. Jestem pewny, że wybierzesz opcję nr1.
    Jeśli jednak chcesz wybrać opcję nr2:

2. Wysyłasz poleconym, wniosek o wskazanie wizerunku osoby kierującej, ponieważ w tym dniu nie kierowałeś tym autem.
    Dalej w zależności:
    - jeśli przyślą wizerunek - dalsze działania (mało prawdopodobne, aby przysłali).
    - jeśli nie odpowiedzą - czekaj na polecony z e-sądu i zwróć sprzeciw od wyroku nakazowego w terminie (instrukcja w necie),
  • #19 21890846
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2486
    Czy prowadziłeś z nimi korespondencję w sierpniu 2023?
    Był list polecony? Odebrany?
  • #20 21890887
    gulson
    Administrator Systemowy
    Ocena: 6050
    To teraz co 5min naliczają opłatę, a może powinno być sekundowe naliczanie?
    Ja bym poczekał aż złożą do e-sądu i wtedy wyrazić sprzeciw, niech się toczy normalnym trybem.
    Wyrazić sprzeciw chociażby z powodu tego naliczenia co 5min.
    Przedawni się chyba pod koniec tego roku, stąd działają.
  • #21 21890908
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Parking płatny powinien mieć znaki D-44 i D-45.
    Jeżeli nie ma tych znaków, to parking jest bezpłatny.
  • #22 21890912
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Poczekaj na e-sąd. Jeżeli zadzwonisz to przyznanie się do winy a na to liczą. Jakikolwiek kontakt to przyznanie się do winy.
    Jak przyjdzie pismo z e-sądu składasz sprzeciw - nie potrzebujesz do tego adwokata ! i nic to Ciebie nie kosztuje za wyjątkiem opłaty UP za list polecony.
    Firma szuka jeleni i znajduje a Ty nie bądź jednym z nich.
  • #23 21890922
    misiek1111
    Poziom 37  
    zbich70 napisał:
    D-44 i D-45

Nie na prywatnym gruncie.
    robert nawrot napisał:
    Jakikolwiek kontakt to przyznanie się do winy.

Odebrał polecony, są zdjęcia, więc nie ma znaczenia.
  • #24 21890935
    Student
    Poziom 17  
    >>21890832
    Tu prawdopodobnie mnie wyśmieją, bo nie interesuje ich to, kto kierował.
    >>21890837
    W przypadku 2 opcji j/w

>>21890846
    Nie prowadziłem, to pierwszy kontakt.
    >>21890908
    Dziś nie wiem, czy był znak 3 lata temu, niestety

>>21890922
    Mam wrażenie, że jednak brak reakcji z mojej strony to akceptacja i przyznanie się.

Na tę chwile mam plan, aby powołać sie na punkt regulaminu parkingu, który głosi, że po wjechaniu na parking i zapoznaniu sie z regulaminem, nie akceptuję go i odstępuję od umowy najmu miejsca pakingowego oddalając sie niezwłocznie, mam na to 10 minut.
  • #25 21890940
    misiek1111
    Poziom 37  
    Student napisał:
    bo nie interesuje ich to, kto kierował.

To na nich ciąży obowiązek ustalenia kto kierował, ponieważ to kierowca musi zapłacić, a nie właściciel.
    Umowa po wjeździe auta została zawarta pomiędzy właścicielem parkingu, a kierującym.
    Student napisał:
    Na tę chwile mam plan

To można było zrobić podczas reklamacji, ale próbuj.
  • #26 21890942
    Student
    Poziom 17  
    >>21890940
    Podczas reklamacji? Czyli kiedy? Temat pojawił się dopiero teraz.
    A patrząc wyżej, nie jestem pewien, czy to oni musza wykazać , kto kierował... bo tu rzeczywiście jest niezgodność. Hm , do poniedziałku muszę jednak coś odpisać....
  • #28 21890952
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Na spokojnie poczekaj na pismo z e-sądu to chwile potrwa (jeżeli przyjdzie). Po 3 latach firma raczyła wysłać wezwanie ? a przez 3 lata co robiła ?
    Nie wiem dlaczego jak ludzie słyszą słowo sąd to zaraz nogi się uginają i mają pełne gacie - sąd jest po to, aby sprawę wyjaśnić; tam nie gryzą, biją itd.
    Podejrzewam, że sprawa skończy się na e-sądzie i tyle w temacie.
    Walczyłem przez 3 lata w sądach po tym jak zabrali mi prawko za niby przekroczenie prędkości (był temat) i wygrałem w sądzie okręgowym, a dlaczego wygrałem ? - bo nie dałem z siebie zrobić jelenia pomimo, że policjant groził podczas spisywania co to ze mną będzie i jaka kara mnie czeka !
  • #29 21890955
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1092
    Co do tych 5 minut, to bym był ostrożny, bo może się okazać, że "regulaminowo" jest to następna rozpoczęta godzina postoju "bez biletu".
    I nie ma znaczenia co o tym myślimy.

PS
    Użwanie określenia "kanalia sędziowska" nie jest dowodem na wysokie loty jego autora.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #30 21890962
    Jar-Woj
    Poziom 26  
    Ocena: 314
    Wywalić do śmietnika i zapomnieć.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wezwania do zapłaty za parking prywatny wystawionego po prawie 3 latach przez firmę windykacyjną, z dodatkową opłatą naliczoną dwukrotnie w odstępie kilku minut. Uczestnicy analizują, czy roszczenie jest zasadne, wskazując na brak pewnego dowodu pozostawienia biletu, konieczność wykazania przez firmę, kto faktycznie zawarł umowę parkowania, znaczenie regulaminu obowiązującego w dniu zdarzenia oraz możliwe przedawnienie. Pojawiają się porady, by nie ignorować pisma, lecz żądać dowodów, sprawdzić regulamin i w razie postępowania sądowego złożyć sprzeciw. Ostatecznie sprawa kończy się pozytywnie po złożeniu reklamacji, która została uznana, a wezwanie wycofane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA