Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamzonkoner napisał:
klm787 napisał:Ale, zawsze jak ktoś dostaje jakąś opłatę podwyższoną, to z reguły podawana jest jakaś tam podstawa prawna.
A tu nic nie widać.
Cytat:Tomasz Chróstny, prezes UOKiK wyjaśnia – „Konsument nie może być wprowadzany w błąd. Absolutnie niedopuszczalna jest sytuacja, gdy parking jest źle oznakowany i korzystający nie wie, czego się od niego wymaga. Oczekiwanie w takich sytuacjach płatności, zwłaszcza w dużej wysokości, jest nieprzyzwoite. Podstawowym prawem konsumenta jest prawo do informacji. W postępowaniu zweryfikujemy pod tym kątem regulaminy i praktyki zarządcy parkingów przy sklepach Biedronka i Aldi”.
zonkoner napisał:Szczerze to mi też się nie chce włuczyć po sądach itd. reklamacji nie napisze bo wszystko odrzucają ( liczy się kasa) .
zonkoner napisał:Może warto zasięgnąć opinii w lokalnym UOKiK na temat takiego parkingu - pułapki na kierowców przed wniesieniem "wpłaty" czytaj haraczu.Szukałem tutaj kogoś kto mógłby tą firmę zaorać.
Cytat:Na pismo zawierające żądanie zapłaty, jak opisane w artykule, należy odpowiedzieć – choćby z informacją, że żądanie dotyczy niewłaściwej osoby. Zarządca prywatnego parkingu nie jest jednak organem uprawnionym do żądania wskazania, kto w danym czasie był upoważniony do korzystania z pojazdu. Nie mamy obowiązku udzielać mu takich informacji, odmowa nie jest wykroczeniem, nie grozi za to mandat ani odpowiedzialność cywilnoprawna.
Citizen75 napisał:uwaga na ewentualny monitoring na parkingu
Citizen75 napisał:że darmowy bilet parkingowy należy porać niezwłocznie po zaparkowaniu pojazdu
xury napisał:Pozew do sądu elektronicznego musi zawierać dane powoda czyli kierowcy lub użytkownika pojazdu. Na chwilę obecną mają tylko numer rejestracyjny samochodu i nic więcej. Nie wiem czy takiej prywatnej firmie w dobie RODO jakakolwiek instytucja państwowa udostępni dane osobowe właściciela pojazdu.Nawet jak wystawi do sądu elektronicznego to możesz powiedzieć, że nie było kwitka za szybą itp.
sanfran napisał:już pół roku minęło i nic.
sanfran napisał:już pół roku minęło i nic.
Michał_74 napisał:Tam w Żorach nie ma Straży Miejskiej I takie sprawy kierują na policję - kilka osób na pewno zapłaciło już owe mandaty.
Michał_74 napisał:Teraz tylko gdybam - bo inne zajęcia to skarbówka chyba do 5 lat ściąga łącznie z odsetkami i kosztami ściągania.
I na pewno są to mandaty. Pobierają również z poborów (wypłat)
Sporo ludzi jak nie ogarnia kwitów od pracodawcy to nawet nie łapie że ma zabrane jakieś tam kwoty.
Przed momentem rozmawiałem z kolega z Żor o tym konkretnym temacie.
Wysyłają jakiś windykatorów na negocjacje.
Citizen75 napisał:Pozew do sądu elektronicznego musi zawierać dane powoda czyli kierowcy lub użytkownika pojazdu. Na chwilę obecną mają tylko numer rejestracyjny samochodu i nic więcej. Nie wiem czy takiej prywatnej firmie w dobie RODO jakakolwiek instytucja państwowa udostępni dane osobowe właściciela pojazdu.