logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płatność za brak biletu parkingowego.

Aleksander_01 20 Mar 2023 21:08 11322 23
  • #1 20500257
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3436
    Witam.
    Podjechałem na płatny parking. Na parkometrze było napisane że 1-sza godzina kosztuje 5 zł. Udałem się do sklepu aby rozmienić banknot 10 zł. Gdy wróciłem za szybą samochodu miałem wypisany "mandat". Różnica między zakupem biletu a wystawieniem mandatu to dwie minuty (wg czasu na mandacie i na bilecie). Jak zapłacę do środy to kwota mandatu wynosi 150 zł, a gdy nie zapłacę to kara wyniesie 450 zł (podejrzewam że chodzi o sąd elektroniczny).
    Zapomniałbym - pierwsze 90 minut jest darmowe (napisane małymi literkami na parkometrze) pod warunkiem pobrania biletu.
    Pisałem odwołanie do firmy zawiadującej tym biznesem (Sp z o.o.) ale nie uwzględnili mojego tłumaczenia się.
    Chodzi o firmę IT PARKING Sp z o.o. z Katowic.
    Płacić ? Nie płacić ?
  • #2 20500599
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Te firmy to generalnie <pip> i każde odwołanie traktują tak samo... odmownie.
    Mi rzecznik konsumenta kazał zapłacić z adnotacją "z zastrzeżeniem zwrotu" i wtedy dopiero napisać pisemko, ale sytuację miałem przed samą pandemią, więc temat umarł śmiercią naturalną.
    Jak następne odwołanie też olej to zgłoś się do rzecznika, oni zajmą się już biurokracją oraz często szukają kolejnej cegiełki aby dobrać się do tyłeczka tym firemkom.

Swoją droga to dziady właśnie na tym żerują. Ja popłynąłem tak w obi, które tak poustawiało złodziejomaty na swoim parkingu, ze nie było ich widać (szare pudła specjalnie pochowane we wnękach, za paletami z towarem, itp). Pewna firma to zasłynęła z tego, że klient szedł po numerek, a przyczajony cwaniak w tym czasie już drukował paragon.
  • #3 20500648
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Zapłacę ten "mandat", ale napiszę też pisemko z tym zastrzeżeniem zwrotu. Identyczny przypadek miałem w Wilnie, tam różnica wynosiła minutę na moją korzyść. Bez najmniejszych problemów anulowano mandat. U nas idą na wydrę.
  • #4 20500674
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    Napisałeś,
    Aleksander_01 napisał:
    Różnica między zakupem biletu a wystawieniem mandatu to dwie minuty (wg czasu na mandacie i na bilecie).
    więc masz dowód zapłaty, a widzisz inkasent parkomatu był szybszy od ciebie, po prostu Gepard , {zacznij trenować biegi z przeszkodami, przecież po drodze masz samochody} a przecież musisz mieć czas na dobiegnięcie i odnalezienie go bo jak przedmówca napisał,
    Fredw napisał:
    nie było ich widać (szare pudła specjalnie pochowane we wnękach
    a i jeszcze w tych perypetriach z nimi uzasadnij to że po pandemi straciłeś węch , też spotkałem się z podobną sytuacją nie zapłaciłem a mandat się rozmył z tym że u mnie była to stówka.
  • #5 20500751
    aandrus
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Nigdy nie odwoływać się na piśmie od takich wezwań , jak już to tylko pocztą elektroniczną bez ujawniania swoich danych , zakładam że dostałeś wezwanie do zapłaty a nie mandat.
    Nie mają dostępu legalnego do danych osobowych , mają tylko rejestrację pojazdu , na tej podstawie nie wyślą nic a żaden urząd bez zgody sądu nie da im dostępu do twoich danych osobowych , dwukrotnie miałem taką sytuację , również firma z Katowic , z tego co widzę to zmienili chyba nazwę.
  • #6 20501032
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    aandrus napisał:
    Nigdy nie odwoływać się na piśmie od takich wezwań , jak już to tylko pocztą elektroniczną bez ujawniania swoich danych , zakładam że dostałeś wezwanie do zapłaty a nie mandat.

Dzięki za dobre wskazówki. Masz rację na tym ich formularzu trzeba wpisać wszystkie swoje dane osobowe. Teraz już za późno, trza przyjąć na klatę i uważać następnym razem.
  • #7 20501039
    Fredw
    Poziom 23  
    Aleksander_01 napisał:
    Zapłacę ten "mandat", ale napiszę też pisemko z tym zastrzeżeniem zwrotu.

Nie pisemko, to zawrzyj w opisie przelewu.
  • #8 20501047
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Dzięki, tak zrobię.
  • #10 20501135
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Tu zamieszczam dowody "zbrodni" Płatność za brak biletu parkingowego. Płatność za brak biletu parkingowego. Płatność za brak biletu parkingowego. Płatność za brak biletu parkingowego.
  • #11 20501208
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Pytanie zasadnicze to jak długo faktycznie tam parkowałeś do czasu pobrania biletu. Nie wiemy co jest dokładnie w regulaminie ale dostałeś opłatę karną za brak ważnego biletu a nie za parkowanie bo to z zasady do 90 minut jest bezpłatne.
    Dobry prawnik na pewno by cię wybronił bo ostatecznie powołał by biegłego aby sprawdzić ile potrzeba czasu na dojście do parkomatu i przeczytanie regulaminu. Przecież masz do tego prawo.
    Parkingi ze szlabanem gdzie bilet pobiera się przed wjazdem chyba wszędzie mają w ciągu do 10 minut możliwość wyjazdu bezpłatnego .
  • #12 20501312
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Nie no nie ten poziom kasy za ten mandat
    AT PRO napisał:
    Dobry prawnik na pewno by cię wybronił bo ostatecznie powołał by biegłego aby sprawdzić ile potrzeba czasu na dojście do parkomatu i przeczytanie regulaminu. Przecież masz do tego prawo
    . Grożą /KRD/ normalka , poproś o /umowę , regulamin / gdzie ona wogóle jest na tym ich, no napiszę parkomacie. {Instrukcja obsługi proste, prawda. Płatność za brak biletu parkingowego. czy ten agent przypadkiem nie powinien mieć nr 007. Co oznacza bilet zerowy?, może tu mają haka.

Sytuacja z przed miesiąca, parkomat mi zmienił godzinę , dokładnie o całą godzinę , i teraz pytanie ? czas letni czy zimowy.
    Załączniki:
    • Płatność za brak biletu parkingowego. 4115379400_1679400749.jpg (37.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 20501357
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    AT PRO napisał:
    ale dostałeś opłatę karną za brak ważnego biletu a nie za parkowanie bo to z zasady do 90 minut jest bezpłatne.

Tak, pierwsze 90 minut jest bezpłatne, ale musisz wziąć bilet i umieścić go w pojeździe w widocznym miejscu. Musisz znaleźć parkometr, musisz do niego dojść, musisz wydrukować bilet, a może być zwykła kolejka kilku osób a to troszku trwa. Musisz wrócić z biletem do pojazdu. Dodam że te 90 minut darmowe jest napisane drobnym drukiem tak jakby pod regulaminem, a pierwszy punkt regulaminu brzmi "1 godzina jest płatna 5 zł".
  • #14 20501373
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Aleksander_01 napisał:
    Dodam że te 90 minut darmowe jest napisane drobnym drukiem tak jakby pod regulaminem, a pierwszy punkt regulaminu brzmi "1 godzina jest płatna 5 zł".
    No to jak to jest w jednym piszą darmowe a dalej płatne?.

Spotkałem się z parkomatem przy szpitalu a z tego by wynikało że bilet był konieczny z tym że parkomat dał mi bilet na godzinę gratis lecz po tej godzinie musiałem pobrać drugi lecz już płatny.
  • #15 20501598
    Fredw
    Poziom 23  
    No to ci lecą po całości, bo ja miałem 150 lub 75 jak zapłacę w ciągu 7 dni, ale i tak prym to chyba wiedzie teraz biedra.... 1500pln.
  • #16 20502410
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 20502560
    AT PRO
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Przed chwilą na parkingu przy szpitalu w Białymstoku kupiłem bilet o 9:57. Siedzę w samochodzie i o godzinie 10:02 przechodzi kontroler. Jakbym w tym czasie pobierał bilet samochód dostałby fotkę. Obok dostały dwa. Jednak co ciekawe kartkę za wycieraczkę kontroler włożył za 5 minut po ponownym sprawdzeniu czy nie ma opłaty.

Ciekawa sytuacja. Chłopak z jednego samochodu (Białorusin) opłatę miał tylko spadł bilet . Brał bilet zaraz po mnie. Zadzwoniłem do obsługi, Pani sprawdziła w systemie, że jest opłata i sprawa załatwiona jako zgłoszenie telefoniczne reklamacji.
  • #18 20502627
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    eurotips napisał:
    Reasumując: stówkę się płaci i 4litery sobie nie zawracaj, o tysiaka się walczy ale zbierze go papuga a tobie pozostaje satysfakcja i stracony czas i nerwy.
    Proste, a i jeszcze,
    eurotips napisał:
    i ktoś kto kupił bilet w strefie w sobotę a wydrukowało mu na poniedziałek więcej na na sobotę nie kupuje.
    W niedzielę sklepy nieczynne więc musisz mieć opłacone w parkomacie stojąc na takim parkingu i jednocześnie jesteś czerwoną płachtą dla kontrolera.
    No i co. Olej to , masz bilet zakupu parkomatu i mamdat !, czekaj Na straszenie jakegoś żuczka, wiesz 5 zeta nie zrujnuje , lecz fakt jest faktem .
  • #19 20502669
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 20506182
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1195
    W przypadku tego naciągacza z Katowic nic nie robić, to po jego stronie leży ciężar udowodnienia i nadania sprawie biegu prawnego. Straszy straszy, a sam jest na spalonej pozycji- większość tych parkometrów jest zainstalowanych bezprawnie, bez odpowiedniego nadzoru, zezwoleń na terenach do których sam straszący nie posiada aktów prawnych, czy nawet umów dzierżawy.

Typowe wykorzystywanie naiwności i zaskoczenia kierowcy.

Do klientów w weekendy pod marketami z rejestracjami z obszaru ponad 50-100km i więcej potrafi przestawić zegar czasu rzeczywistego zdalnie, tak by była przekroczona pierwsza godzina darmowa( w niektórych regionach jest to 1,5 lub 2h).
    Czas wniesienia pozwu sądowego szybko mija, a samo wniesienie pozwu nawet elektronicznego to koszt jakby nie było, podobnie pozyskanie danych osobowych właściciela pojazdu po jego tablicach rejestracyjnych.

A samo postępowanie sądowe to loteria i są koszta sądowe.

Nam potrafili "wlepiać" te ich kary za podjazd pod paczkomat na 5 minut zlokalizowany w obrębie takiego placu - parkingu.
    Przez 5 lat żadnej nie zapłaciliśmy i co ? I nic, parking już nie istnieje w tej formie. Okazało się, że parkomet nie był nawet prawidłowo podłączony do sieci zasilającej- wykonał to sprzątacz parkingu " złota rączka"- na obudowie występowało napięcie ponad 100V względem gruntu.

Dodano po 12 [minuty]:

eurotips napisał:
    Od czasu kiedy szlabany parkingowe zaczęły znikać firmy kontrolujące parkowanie "na darmowe pierwsze 2h" są coraz bardziej bezczelne i skuteczne. Nie polecam nikomu metody na "olanie sprawy" Ktoś może hurtowo wykupić od nich długi i na dzień dobry wasze zadłużenie wzrośnie o koszty windykacji.
    Wypisujesz głupoty -firmy windykacyjne , w tym największa z Wrocławia zajmująca się takimi długami, również tylko straszą, bo niestety postępowanie sądowe to koszta, koszta, koszta... a nawet uzyskanie wyroku nie zapewnia odebrania kwoty zasądzonej. Zwykle skupionymi długami najpierw straszą i straszą , nawet wezwaniami do sąsiadów i krewnych. Jak to nie pomaga sprawę pozostawiają, a przed upływem terminu ważności wnoszą pozew zbiorowy o ten sam typ długu( przykładowo rachunki telefoniczne, jazda komunikacją zbiorową bez biletu ) do sądu elektronicznego. Jednak tu przysługuje pozwanemu odwołanie i możliwość nadania normalnego postępowania sądowego. Jeżeli do niego dochodzi sąd widzi przedawnienie sprawy i wniosek odrzuca, a koszta pozostają dla windykacji.
  • #21 20506257
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 20506377
    aaanteka
    Poziom 42  
    Prawo jest póki co prawem dla wszystkich i taka wykładnia obowiązuje. Czasy Janosika dawno minęły, a więc tego typu podmioty żerujące na naiwności i strachu nie mają racji bytu i prawa za sobą.
    To nie jest mandat tylko pisemne wyłudzenie wyglądające na niby dokument. W sądzie to nie przejdzie jak również fotografia i obdarowanie tym kwitem przez osobę na czarno zatrudnioną przez tą instytucję.

Zawarte przeze mnie informacje są jak najbardziej aktualne i opierają się na danych z 2022 roku.
    eurotips napisał:
    Nie można każdego mandatu olać ot tak sobie
    Mandat to dokument formalny wystawiony przez uprawniony organ mający potwierdzenie odpowiednią legislacją. Nie uogólniajmy.
    Że ktoś coś napisze sprayem na ścianie, też kolega uważa za nazwę własną ulicy przy której stoi budynek z takim napisem?
  • #23 20506379
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    AT PRO napisał:
    Parkingi ze szlabanem gdzie bilet pobiera się przed wjazdem chyba wszędzie mają w ciągu do 10 minut możliwość wyjazdu bezpłatnego .

Zatem ostrzegam wszystkich przed parkingiem podziemnym przy NFM we Wrocławiu! Tam przejechanie przez parking kosztuje tyle, co godzina stania. Co więcej, wjazd jest tak zrobiony, że jeśli znajdziesz się na nim np. przez pomyłkę, to nie masz możliwości legalnego zawrócenia i wyjazdu. Trzeba przejechać przez cały parking, a chytre sukinsyny każą sobie za to płacić. Niech ich szlag!
  • #24 20506412
    aaanteka
    Poziom 42  
    Gizmoń napisał:
    Co więcej, wjazd jest tak zrobiony, że jeśli znajdziesz się na nim np. przez pomyłkę, to nie masz możliwości legalnego zawrócenia i wyjazdu. Trzeba przejechać przez cały parking, a chytre sukinsyny każą sobie za to płacić. Niech ich szlag!
    Należy zgłosić to odpowiednim organom samorządowym. Oznaczenie prawidłowe dróg leży w ich gestii.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem związany z mandatem za brak biletu parkingowego, który otrzymał po zaledwie dwóch minutach od przybycia na płatny parking. Mimo że pierwsze 90 minut parkowania jest darmowe, użytkownik nie zdążył pobrać biletu. W odpowiedziach użytkownicy sugerują różne podejścia do rozwiązania sytuacji, w tym zapłatę mandatu z adnotacją "z zastrzeżeniem zwrotu" oraz skontaktowanie się z rzecznikiem konsumenta. Wiele osób podkreśla, że firmy zajmujące się kontrolą parkowania często działają niezgodnie z prawem, a mandaty mogą być nieuzasadnione. Użytkownicy dzielą się również doświadczeniami z podobnymi sytuacjami, wskazując na problemy z parkometrami i ich regulaminami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA