logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telewizor Blaupunkt: Zawieszone kanały ATV (Polsat, Puls, TVN) - jak naprawić? Antena satelitarna?

Siemin2015 25 Wrz 2022 14:04 2517 9
REKLAMA
  • #1 20206906
    Siemin2015
    Poziom 8  
    Witam wszystkich, do tv mam podłączony kabel prawdopodobnie od anteny satelitarnej. Telewizor nie posiada dvb-t2 ale odbiera kanały ATV. Odbierał takie kanały jak polsat, puls czy tvn itp. niestety po pewnym czasie kanały zawiesiły się, jakbym ktoś wcisnął pauzę. Wyszukiwanie ponowne kanałów oraz resetowanie do ustawień fabrycznych nic nie pomogło. Programy dalej są zawieszone, nawet w tym samym momencie co początkowo. Zaznaczę, że jedyny lokalny program "tv police" działa prawidłowo. Niestety dekoder do telewizji naziemnej nic nie pomoże, ponieważ antena jest prawdopodobnie satelitarna i po podłączeniu nie odbiera kanałów. Dlatego kabel jest podłączony bezpośrednio do tv, który odbierał kanały ATV i w zupełności to wystarczało. O co chodzi z tymi kanałami? Można to jakoś naprawić?
  • REKLAMA
  • #2 20206963
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Za mało danych by cokolwiek powiedzieć, ponadto, że osobiście, nie znam telewizora, który potrafiłby odbierać analogowe (ATV) programy z anteny satelitarnej. Owszem, DVB-S - tak. Poza tym, jak to możliwe, że piszesz, że "prawdopodobnie jest antena satelitarna"? Jak by była, to byś ją miał za oknem...

Niektóre kablówki retransmitowały kanały telewizji naziemnej w systemie analogowym (ATV) i to by najbardziej pasowało. Stacja czołowa TVK nie ma tunerów DVB-T2 i z chwilą przejścia nadawców na DVB-T2 streaming się zawiesił i tak sobie "wisi".
  • REKLAMA
  • #3 20206976
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 20207080
    Siemin2015
    Poziom 8  
    Poprzedni właściciel mieszkania zmarł, niestety nie wiem dokładnie od czego jest ten kabel antenowy. Anteny nie widać, bo to mieszkanie w bloku, zapewne jest na dachu. Dorzucam zdjęcia, mam nadzieję, że pomogą zobrazować sytuację.(zdj. kanału to przykład tego zawieszenia programów)

Telewizor Blaupunkt: Zawieszone kanały ATV (Polsat, Puls, TVN) - jak naprawić? Antena satelitarna?

• REKLAMA
  • #5 20207096
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20207115
    tzok
    Skoro to mieszkanie w bloku, to prawie na pewno jest kablówka i prawie na pewno jest tak jak piszę - była stacja czołowa konwertująca kanały DVB-T na transmisję analogową i to odbierałeś. Teraz to "wisi" i oglądasz zamrożony obraz.

Jakoś to mieszkanie kupiłeś i powinieneś tę kablówką opłacać, no chyba, że to jakiś pakiet socjalny (ale nawet i te były zwykle pałatne jakieś symboliczne 5 zł/m-c).
  • #7 20207117
    Siemin2015
    Poziom 8  
    Dziwna sprawa ponieważ przez 2 tygodnie wszystko działało jak należy i z dnia na dzień nagle zawiesiły się programy, prócz jednego jak pisałem wyżej. Dekoder podłączyłem i nie odbiera żadnych kanałów. W poprzednim mieszkaniu dekoder działał, ale był podłączony do anteny kierunkowej, także wykluczam wadliwy dekoder.
  • #8 20207141
    tzok
    Sprawdź datę przełączenia na DVB-T2 w Twoim regionie... możliwe że pokryje się z zawieszeniem się kanałów. Skoro obraz "wisi" na tej samej klatce mimo resetowania TV, to znaczy że "wisi" dekoder u operatora instalacji TV kablowej. Możliwe, że na kablu był tylko sygnał analogowy i ew. kodowany sygnał DVB-C. Wyjdź z mieszkania, poszukaj gdzie idzie kabel "antenowy" i idź za nim, aż znajdziesz jakąś puszkę lub skrzynkę. Wtedy dowiesz się kto jest operatorem sieci.
  • #9 20207166
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20684113
    markmarkus1913
    Poziom 1  
    Ja koledze wierzę, bo sam się
    przeprowadziłem 2 lata temu z jednego mieszkania na drugie, i na pierwszym odbierałem sygnał DVB, a po przeprowadzce mam tylko ATV i to w słabej jakości, i mam tak do dzisiaj na tym samym TV co we wcześniejszym mieszkaniu. Też mnie to dziwi, ale póki działa, to niech sobie gra.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Blaupunkt, który odbierał kanały ATV (Polsat, Puls, TVN) za pomocą prawdopodobnie satelitarnej anteny, jednak po pewnym czasie kanały zawiesiły się. Próby ponownego wyszukiwania kanałów oraz resetowania do ustawień fabrycznych nie przyniosły rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z przełączenia nadawania na DVB-T2, co mogło spowodować zanik sygnału analogowego. Wskazują również na możliwość, że użytkownik korzysta z kablówki, która mogła konwertować sygnał DVB-T na analogowy, a obecnie instalacja może być zaniedbana lub porzucona. Użytkownik nie ma pewności co do typu anteny, co utrudnia diagnozę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA