logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Straszne rzeczy jakie spotykają zwykłych ludzi.

keseszel 02 Paź 2022 19:55 1014 17
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 20218333
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Nie można kraść, bo się niszczy swoje życie, czy wolno kraść, ale życie złodzieja się niszczy jak ktoś umieści zdjęcie?
    Czy może życie się niszczy tego kto nie dość, że został okradziony, to jeszcze ma problemy, że sam chciał "wymierzyć sprawiedliwość"?
  • #3 20218764
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 284
    Złodziej to złodziej z rodziny złodzieji. W czym problem?
  • #4 20218823
    mat343
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    keseszel napisał:
    Co sądzicie w tym temacie z linka?

Ja sądzę że na wykop nie ma nawet co wchodzić, znacznie lepiej linkować bezpośrednio do poważnych źródeł(w tym określonym temacie) zamiast do takiego miejsca.
  • REKLAMA
  • #5 20219446
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1196
    keseszel napisał:

Zapewne nie można tak robić, bo niszy się życie młodych ludzi.

IMHO, to już dopuszczając się naruszenia prawa, niszczą sobie życie sami.
    A to co ich spotyka to tylko i wyłącznie konsekwencje ich własnych działań.

No bo czemu jest złodziejem? Dlatego, że ukradł czy dlatego, że został na tym złapany? To co jest niewłaściwe? Bycie złodziejem, czy łapanie złodziei?
  • #6 20219467
    Jogesh
    Poziom 29  
    Ocena: 688
    Obecnie, to chyba obciachem i złem jest łapanie złodziei. Przecież oni też są tacy sami, mają takie sama prawa, są ludźmi itd. W końcu oni mają szansę wejść do polityki z takimi umiejętnościami.
  • #7 20219481
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    keseszel napisał:
    Co sądzicie w tym temacie z linka?

https://www.wykop.pl/link/6827745/zostal-okradziony-przez-nieletnich-teraz-ma-duze-problemy/

Ja bym tylko zadał pytanie. Kim oni są? Kim są ich rodzice/opiekunowie? Kim jest ten prawnik? Oni wszyscy są Polakami. Kwintesencja naszego społeczeństwa. A ich życie już jest zniszczone. Kraść raczej nie przestaną bo nie dość że ukradli coś za 600 zł, to jeszcze mają możliwość wyciągnięcia odszkodowania. Ich życie już jest zniszczone bo raczej nie zwrócą się w kierunku uczciwości, będą szli w to coraz dalej, aż będzie to takie środowisko, że nie skończy się na publikacji wizerunku. Być może po drodze okradną, pobiją, zabiją, zgwałcą też parę innych osób. Albo nasze społeczeństwo się wścieknie i pójdzie w kierunku samosądów, naturalna kolej rzeczy, co nie znaczy że dobra. Bo jeśli starasz się bronić względnie delikatnie (publikacja wizerunku) i dostajesz po ( ! ) to następnym razem będziesz bronił się... inaczej.
  • #8 20219765
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 559
    Poszukałem tego linka przez przypadek. Akurat leciał w Polsacie program, gdzie właściciel sklepu dostał wezwanie do zapłacenia 60 lub 80 tys. PLN za naruszenie dóbr osobistych czy jakoś tak. Wypowiadali się prawnicy, policjanci, internauci. Byłem ZSZOKOWANY stanowiskiem przedstawianym przez osoby mające rzekomo stać na straży prawa. Facet był winien.. Wniosek nasuwał się sam.. Sprawiedliwość??? Buahaha.. No po prostu nie dałem rady.
    Oni są dopiero podejrzani, nie skazani. A skazać może sąd. No szok. I narracja matki jednego ze sprawców- a jeśli będzie chciał być w przyszłości politykiem i ktoś wyciagnie takie brudy? Będzie miał złamane życie, karierę.. Nosz q.... Nie wierzę normalnie.. w to co się dzieje.
  • #9 20220081
    Marcin125
    Poziom 29  
    Ocena: 284
    Dobrze że nie milion. (jak w "Długu" Krauzego)
  • #10 20220379
    750kV
    Poziom 33  
    Ocena: 717
    Wiele lat temu, kiedy posiadanie cyfrowego aparatu fotograficznego było luksusem, byłem w Niemczech na wystawie psów. Niemiec położył ,,cyfrówkę" na brzegu blatu i odszedł na kilka minut (obserwowałem). Przechodziły tłumy i aparat pozostał na miejscu.
    Cztery lata temu, miejscowość Skagen (Dania). Modernizowałem instalację elektryczną w domu parterowym, gdzie od strony ulicy był płotek wysokości 50 - 60 cm. Zostawialiśmy na całą noc elektronarzędzia (DeWalt) tuż obok, na samym widoku. Nic nie zginęło.
    Piszę o tym dlatego, że tam od złodzieja odsuwa się cała rodzina. Tam ze złodziejem nie zasiada się do wspólnej biesiady przy stole. To właśnie takie kulturowe podejście do złoczyńcy jest dla niego największą karą.
    U nas często bywa, że przybyły z zagranicznego zarobku na świąteczną ucztę, przy okazji przywiezie ,,zagospodarowaną" młotowiertarkę i rodzinka po kilku głębszych poklepuje ,,bohatera" po pleckach z tekstem uznania: ,,Da sobie radę w życiu. Umie kombinować. Zaje.ał szwabowi wiertarkę. Na zdrowie!". To właśnie takie przyzwolenie ,,kulturowe" dodaje odwagi mamusi złodzieja, by walczyć o ,,wizerunek syna". Wszak dla sąsiadów małolat -złodziej, to zaradny chłopina, nie wykluczony z lokalnego społeczeństwa degenerat.
    Uprzedzając falę hejtu wobec mojego wpisu - nie uważam, źe każdy Polak = złodziej i że wszyscy Polacy przyklaskują złodziejstwu, jednak problem istnieje.
  • REKLAMA
  • #11 20220393
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2519
    Ale u nas nie ma zlodzieji, sa kombinatorzy
    Zalatwiacze, organizatorzy itd 🐷
  • #12 20220406
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    Normalnie pół nocy przepłakałem nad losem tych biedaków, to przecież takie dobre chłopaki i nic złego nie mieli na myśli :lol:

Niestety, dopóki w społeczeństwie będzie przyzwolenie na wyciąganie łap po nieswoją własność to w prawie nie będzie też zmian.
    Małolatów pogonić do roboty np. w domu opieki i to aż do skończenia 18 lat, a jak rodzice będą protestować to też ich dołączyć do pomocy, na podstawie np. współudziału... w końcu to oni tak wychowali :D
    Kilka lat wycierania tego poniżej pleców może ich czegoś nauczy.
  • REKLAMA
  • #13 20220407
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    750kV napisał:
    nie uważam, źe każdy Polak = złodziej i że wszyscy Polacy przyklaskują złodziejstwu, jednak problem istnieje.
    , dokładnie ten problem istnieje , jak go " wyplewić " a może to jest , ujmę to tak " przekaz genetyczny "

Tu kolego Fredw podałeś definicję mojego pytania , / dopóki w społeczeństwie będzie / to skojarzyło mi się z tym jak oduczyć kota łapania wszystkiego co się rusza, czytaj /samotnie sobie leży /
    Cytat z twojej wyowiedzi,
    Niestety, dopóki w społeczeństwie będzie przyzwolenie na wyciąganie łap po nieswoją własność to w prawie nie będzie też zmian.
    Małolatów pogonić do roboty np. w domu opieki i to aż do skończenia 18 lat, a jak rodzice będą protestować to też ich dołączyć do pomocy, na podstawie np. współudziału... w końcu to oni tak wychowali
  • #14 20220463
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1074
    Do tego gość który dał za darmo jakieś opony a dostał ok banki kary.
    Kolo co miał problemy z Vat przez podarowanie chleba i wiele wiele innych wariactw już od poziomu gminy w starciu normalnego człowieka z urzędnikiem który coś sobie ubzdurał a nie to kto mu płaci.
  • #15 20220483
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 246
    W tym kraju jest tak że wszelakiej maści przestępcy mają więcej praw i są lepiej chronieni niż poszkodowani przez nich.
  • #16 20220793
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1860
    Gotowania żaby ciąg dalszy; kłamca to ktoś, kto z prawdą się minął, zboczeniec to przecież kochajacy inaczej a złodziejstwo to nawet w prawie jest od dawna krótkotrwały zabór mienia. Dotąd ohydne czynnosci i postawy ludzkie - stają się wręcz normą.
    Wolność słowa lewactwo zamieniło na klęcie w urzedzie, sejmie, w kościele, a zaczęło się od jednego wulgaryzmu - zajebi#$ie.
  • #17 20220855
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    pikarel napisał:
    a złodziejstwo to nawet w prawie jest od dawna krótkotrwały zabór mienia.
    , tzn leży rowerek na chodniku bo ktoś tam dojechał i nie odprowadził , a ja go do bagażnika wtramoliłem podwiozłem do , no kogoś tam który ma abonament na używanie tegoż sprzętu i proste , nie u jeżdzony od momentu porzucenia a jednak nagle zmieniła lokalizację , ? .
  • #18 20221245
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7878
    keseszel napisał:

Skończ Waść, wstydu oszczędź sobie oraz odpowiadającym. Życie sami sobie zniszczyli popełniając czy zabroniony czyli kradzież! Oglądałeś program PwP i spojrzałeś na ankietę? Większość była za opublikowaniem wizerunku oraz danych osobowych. Kiedyś (dawno temu) to wezwany na miejsce patrol MO zrobiłby szybko porządek, "pałując" winnych. Teraz mamy "wychowanie bezstresowe", przyjdą cmokną w rękę (albo i nie) i komuś kto stara się na siebie zarobić jeszcze karę dołożą! Niestety, mamy chory system prawny w kraju. Masz dać się zabić/poniżyć/zmaltretować a później dopiero dochodzić swych praw (czasami zza grobu).

Wystarczy.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu kradzieży i jej konsekwencji dla młodych ludzi, którzy popełniają przestępstwa. Uczestnicy debaty podnoszą kwestie moralne i prawne związane z kradzieżą, wskazując na to, że złodzieje niszczą swoje życie poprzez swoje działania. Wiele osób wyraża frustrację z powodu systemu prawnego, który zdaje się chronić przestępców bardziej niż ofiary. Pojawiają się również sugestie dotyczące wychowania młodzieży oraz odpowiedzialności rodziców za czyny ich dzieci. W kontekście społecznym, niektórzy uczestnicy zauważają, że w Polsce istnieje przyzwolenie na kradzież, co prowadzi do dalszej degradacji moralnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA