logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana napędu FAAC na nowy - jaki model będzie kompatybilny? (zdjęcia w treści)

bartek_p 03 Paź 2022 20:55 573 8
REKLAMA
  • #1 20220013
    bartek_p
    Poziom 31  
    Ocena: 195
    Mam napęd jak że zdjęcia. Niestety nie znalazłem modelu. Co kupić, żeby wymiana poszła pług & Play?
    Wymiana napędu FAAC na nowy - jaki model będzie kompatybilny? (zdjęcia w treści) Wymiana napędu FAAC na nowy - jaki model będzie kompatybilny? (zdjęcia w treści)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20220060
    bartek_p
    Poziom 31  
    Skończył się. Nie działa już kilka lat. Co mogłem to sprawdziłem. Ogólnie, po latach nie działania jest już znaczny stopień rozkładu. Długo lala się do środka woda.

Klient jest gotów na wymianę. Chcę coś, co będzie wymagało jak najmniej przeróbek, a nie mogę nic dopasować.
  • #4 20220502
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    Nic ze współczesnych napędów nic nie dopasujesz 1 do 1. A ze starych to proteco najbardziej pasuje kształtem. Ale najmniej roboty byś miał (pod warunkiem sprawnego silnika) gdybyś wymienił centralę np na woster rsb.
  • #5 20220535
    bartek_p
    Poziom 31  
    Silnik też padlina
  • REKLAMA
  • #6 20220558
    tmtch
    Poziom 20  
    Ocena: 86
    To pozostaje standardowe rozwiązanie wymagające spawarki, szlifierki itp narzędzi i oczywiście nowego napędu. Ewentualnie szukanie po całym świecie części lub całego sprawnego napędu.
  • #7 20220619
    bartek_p
    Poziom 31  
    Myślałem, że znajdę coś podobnego. Trudno
  • #8 20220645
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3611
    Sprint (Milord, Seven) nie ma u Faaca nowego zamiennika. Pomierz rozstawy szpilek, moduł zębatki i tylko szukać czegoś innego.
    Albo OLX, central jest od ch..... sprawnych ale mechaniki nic. O ile bez problemu uruchomisz przekładnię (wymiana łożysk, simmeringów, zębatki są mosiężne, rozblokowanie skorodowane dorobisz albo wyrzucisz) to jeśli stojan silnika jest szrot (ale czyszczenie i pomiary mogą wykazać co innego), to wszystko jest szrot bo lwia część ceny całości to stojan a przewijacz na taki zegarek nawet nie popatrzy albo jeśli to przewinie w cenie innej o niebo lepszej używki.

PS. Prawdopodobnie (jeśli zniszczony) pasuje stojan od starszego 740 - okrągły, ale to i tak koszt ok 500 zł więc chyba lepiej i tak jakąś używkę...
  • REKLAMA
  • #9 20220708
    bartek_p
    Poziom 31  
    Żeby to było u mnie w domu to bym rzeźbił.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kompatybilnego modelu napędu do wymiany starego napędu FAAC, który uległ zniszczeniu. W odpowiedziach podano, że nowoczesne napędy nie pasują 1 do 1, a z starszych modeli najlepiej dopasowuje się Proteco. Zasugerowano również wymianę centrali na Woster RSB, co może zminimalizować prace adaptacyjne. W przypadku uszkodzonego silnika, konieczne może być użycie spawarki i innych narzędzi do instalacji nowego napędu. Użytkownik rozważa również poszukiwanie używanych części lub całego sprawnego napędu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA