logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

5 krótkich piknieć przy włączaniu PC: Intel i3-12100F, Gigabyte B660M DS3D DDR4, RTX 2080 Super

Kondziuuuu 13 Paź 2022 08:30 633 15
  • #1 20233959
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    Cześć,
    Mam problem z nowym komputerem ponieważ przy próbie uruchomienia pojawia się sygnał dźwiękowy w postaci 5 krótkich piknieć. Na stronie Gigabyte znalazłem informację że jest to problem procesora lub co ciekawsze na zagranicznych forach określane jest to też jako "nieznany problem". Części do komputera wgl strony Gigabyte są ze sobą kompatybilne.
    Specyfikacja kompa:
    Procesor: Intel i3-12100F
    Płyta główna: Gigabyte B660M DS3D DDR4
    Karta graficzna: Gigabyte rtx 2080 super
    RAM: DDR4 PATRIOT 16GB 3200MHz CL16 Viper steel
    Zasilacz: Cooler master MWE GOLD-V2 650W 80 gold plus
    Co ciekawe w pewnym momencie wczoraj udało mi się go uruchomić dzięki wykonaniu po kolei pojedynczej kości ramu i restrcie komputera po każdym wypięciu a potem to samo po wpięciu i nawet zainstalować system po czym po restarcie komputera pojawił się ten sam problem a komputer już nie wstał. Próbowałem powtórzyć ten proces ale bez skutku.
    Dodam jeszcze że sprawdziłem kartę graficzną i RAM wpinając je do innego kompa i tam wszystko działa i teraz pytanie czy płyta jest do odesłania na gwarancję czy sa się coś z tym zrobić?
  • #2 20233992
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 918
    Witam

Zaczął bym od przepatrzenia pinów w gnieździe procesora czy któryś nie jest pogięty.
    Jedyne co możesz zrobić z płytą to upgrade bios z oficjalnej strony poducenta jeśli jest dostępna nowsza wersja.

Jak kupiłeś online to zwrot 14 dniowy jest najprostszy i zakup nowej.
  • #3 20234001
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    Zacznij od wgrania najnowszego biosu przy pomocy Q-Flash Plus.

U GA 5 sygnalow to na ogol problem z karta graficzna (np. po wlaczeniu SecureBoot...), kablem laczacym monitor z karta itd.
  • #4 20234037
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    LightOfWinter napisał:
    Witam

Zaczął bym od przepatrzenia pinów w gnieździe procesora czy któryś nie jest pogięty.
    Jedyne co możesz zrobić z płytą to upgrade bios z oficjalnej strony poducenta jeśli jest dostępna nowsza wersja.

Piny wszystkie pdzepatrzone, i żaden nie jest pogięty. Spróbuję z tym update bios i się odezwę.

Jeszcze teraz mi się przypomniała jedna sprawa, mianowicie oglądałem wczoraj film na YT gdzie gość wymieniał baterie na płycie bo orginalna miała być rozładwana i przez to nie chciał ruszyć system.
    Wrzucam link do filmu: https://youtu.be/H4dNaAks2ps
  • #5 20234042
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Watpliwe przy nowej plycie, ale mozesz sprawdzic baterie miernikiem.
  • #6 20234047
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    Zacznij od wgrania najnowszego biosu przy pomocy Q-Flash Plus.

U GA 5 sygnalow to na ogol problem z karta graficzna (np. po wlaczeniu SecureBoot...), kablem laczacym monitor z karta itd.

Spróbuję z tym biosem i się odezwę, ale jak pisałem wyżej w pewnym momencie komputer ruszył więc kabel raczej jest okej.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia ponieważ jak udalo mi się wejść do biosa do pokazywał godzinę 4:13 01/01/2018r. Czy to jest rzecz która może powodować ten problem?
  • #7 20234050
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie, wgraj w koncu bios i sprawdz czy sie cos zmienilo.
  • #8 20234051
    meaverick
    Poziom 27  
    Ocena: 225
    LightOfWinter napisał:
    Witam

Podczas montażu można zrobić kuku na podstawce, nawet palcami. Podczas pierwszego uruchomienia zawsze wyjmuj bat biosu, niech płyta ustawi się w ustawienia podstawowe.
    Ważne: sprawdź wg specyfikacji płyty czy części składowe są zgodne z wymaganiami płyty.
  • #9 20234065
    Kolobos
    Spec od komputerów
    @meaverick niektore plyty sie nie uruchomia bez sprawnej baterii, wiec nie ma sensu jej wyjmowac, mozna jedynie zresetowac cmos przed uruchomieniem.
  • #10 20234637
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    Okej, pojawił się kolejny problem z update bios ponieważ wpinając pendrive do gniazda USB podpisanego "BIOS", a następnie wciśnięciu przycisku Q flash nic się nie dzieje, nie miga żadna dioda ani nic z tych rzeczy, jakby przycisk nie działał. Dodam że wypialem wszystko tj ram grafikę a nawet procesor i bez reakcji.
  • #11 20234689
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Z tego co widze to wymaga to nosnika z system FAT32, zgaduje, ze podlaczyles pendrive z NTFS?
  • #12 20234719
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    Kolobos napisał:
    Z tego co widze to wymaga to nosnika z system FAT32, zgaduje, ze podlaczyles pendrive z NTFS?

Właśnie zrobiłem odwrotnie, z FAT32 nie chciał ruszyć i ruszył dopiero na NTFS. Udało mi się wejść do biosu ale przy aktualizacji cały bios się zawiesił i nie wiem czy teraz mam zrestartować komputer czy czekać z nadzieją że się obudzi.
  • #13 20234722
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Jak nic sie nie ruszy przez 20min to raczej nie masz wyjscia. Moze sie nie zepsuje, w koncu Q-Flash+ powinien dzialac nawet z zepsutym biosem.
  • #14 20234743
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    Reset pozwolił ponownie wejść do biosu. Teraz przy uruchomieniu jest tylko jedno pikniecie i komputer się włącza. Tylko gdy wejdzie się do biosu i cokolwiek spróbuję się zrobić to się zacina, znalazłem na internecie że 1 "beep" oznacza błąd odświeżania RAM. ram jest na 100% dobry bo jest wyciągnięty ze innego PC który działa (kości też w tamtym są nowe)

Dodano po 40 [sekundy]:

Dodam jeszcze że kości są widoczne w menu BIOS.
  • #15 20234748
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Resetowales cmos po wgraniu biosu? Ewentualnie sprobuj wgrac jeszcze raz bios.

Jedno krotkie pikniecie to poprawny start.
  • #16 20235437
    Kondziuuuu
    Poziom 7  
    Po całym dniu walki wczoraj z tym Pc doszedłem do wniosku że musi być jakiś poważny problem z tą płytą i postanowiłem ją odesłać. Dziękuję wszystkim za porady i zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym komputerem, który przy uruchamianiu wydaje 5 krótkich piknięć, co według dokumentacji Gigabyte sugeruje problem z procesorem. Po sprawdzeniu pinów procesora i aktualizacji BIOS, użytkownik zauważył, że komputer czasami się uruchamia, ale po restarcie problem powraca. W trakcie dyskusji poruszono kwestie związane z kompatybilnością komponentów, sprawdzeniem baterii na płycie głównej oraz koniecznością użycia pendrive'a sformatowanego w FAT32 do aktualizacji BIOS. Po kilku próbach użytkownik zdołał zresetować BIOS, co skutkowało jednym piknięciem, co oznacza poprawny start, jednak komputer nadal zawieszał się w BIOSie. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na zwrot płyty głównej, uznając, że może być uszkodzona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA