logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TERMET G17-20 - świeczka gaśnie po 5 minutach, blokada gazu i elektromagnesu

mare50 15 Lis 2005 12:28 6426 12
REKLAMA
  • #1 1991655
    mare50
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam
    Co jest przyczyną:zapalam świeczkę a ona po 5-ciu min. gaśnie?
    Wcześniej nie można było nalać wody do wanny na kąpiel bo piec się wyłączył? Dochodziło nawet do zablokowania gazu i elektromagnesu przez co nie zapalił się piec.Po wymianie termopary piec rusza na jakiś czas potem jest to samo (kąpiel w wannie jak w miednicy mało wody) i znowu blokada.Bardzo proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1993103
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Weż i wyczyść porządnie świeczkętrak by płomyk ogrzewał elegancko termoparę , oczyść też dyszę ( regulacji ilości gazu nie ruszaj).
    Ta nowa termopara to zbędny wydatek- nakjwazniejsza jest czystość BO TERMOPARA LUBI CIEŁO więć płomyk miusi ja podgrzewać a wszechobecny w powietrzu kurz ogranicza spalanie gazu -skraca płomyk a palacy sie palnik odchyla go od termopary wię spada napięcie i elektromagnes nie ma siły utrzymac otwartego zaworun -więc po tych 5 minutacg MUSI ZGASNĄc!!!
  • #3 1996324
    mare50
    Poziom 11  
    Przykro mi ale ten zabieg nie pomógł.Wyczyściłem świeczkę łącznie z przewodem doprowadzającym gaz.Na początku świeczka się zapaliła szybko gdy odkręciłem wodę piec się wyłączył.Po ponownym zapaleniu świeczka gasła po 2 min.
    Proszę o dalsze porady za które z góry dziękuję.
    Ps. Jeśli jest możliwość rozmowy przez telefon stacjonarny w godz. po 18
    i porozmawianiu na ten temat to bardzo proszę,może szybciej i lepiej się usunie usterkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1997021
    jmk
    Poziom 28  
    Ocena: 328
    Zjawisko występuje podczas [pracy pieca więc przyczyną jest odchylanie zbyt małego płomienia prze wpływajace powietrze przez otwór przy swieczce.
    Dla sprawdzenia usuń przednoia pokrywę piecyka - uważam że pswieczka nie zgaśnie- więć albo zmień kierunek płomienia tak by nie był odchylany podczas pracy!!!! od termopary.
    Piecyk miał blaszke maskujacą więc powinna być na swoim miejscu!!!
    Ewentualnie płomyk jest zbyt mały wiec należy dołozyć gazu!!!
  • REKLAMA
  • #5 1997124
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Istnieje jeszcze jedna możliwość.
    Mianowicie zatkany komin albo brak nawiewu, w takiej sytuacji świeczkę wyłączy czujnik ciągu.
    Można to sprawdzić przykładając lusterko nad piecykiem jek paruje to niedobrze, lub w trakcie pracy pootwierać okna i drzwi do łazienki jak będzie działać tzn. brak nawiewu ma za mało powietrza do spalania.
    Sprawdź, często się zdarza zwłaszcza po wymianie okien i drzwi w domciu.
  • #6 1997758
    mare50
    Poziom 11  
    Piec znajduje się w kuchni która ma 20 m² pokrywa była też ściągnięta.
    Do świeczki dałem więcej gazu niż powietrza przez co paliła się 4 min.
    i zgasła.Wydaje mi się że komin jest drożny (chyba że ptaszki sobie gniazdo zbudowały)ale sprawdzę to.
  • REKLAMA
  • #7 1998705
    mare50
    Poziom 11  
    Komin jest drożny,płomyk ogrzewa termopare na długości 0,5 cm.więc powinna mieć ciepło a jednak gaśnie.
    Proszę o dalsze porady.
    Ps.zanim płomyk zgaśnie to po odkręceniu wody palniki się zapalają lecz tylko na moment i gaśnie wszysto.
  • #8 1999676
    DonRomano
    Poziom 34  
    Jest jeszcze jedna możliwość, zatkany filtr gazowy o ile jest.
    Wygląda mi to na brak wydajności ścieżki gazowej.Należało by sprawdzić u-rurką na krućcach pomiarowych, ale sam tego pewnie nie zrobisz.
    Póki co sprawdź filtr jeżeli jest a później sprawdź szczelność tego filtra pianą mydlaną.
  • #9 1999961
    stef311
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    jak zaczniesz lać wodę to otwórz okno powinno być OK , ten piecyk ma czujnik zaniku ciągu w kominie i jeśli krótko lejesz wodę to jest ok jeśli dłużej to zadziała czujnik słychać pyknięcie i gaśnie świeczka i przez kilka minut nie można jej zapalić dopiero jak znowu pykinie mozna ja z powrotem odpalić więc jeśli masz takie objawy to nie masz dostatecznego ciągu albo walnięty czujnik.
  • Pomocny post
    #10 1999998
    DonRomano
    Poziom 34  
    steff311 to pisałem pare postów wyżej, czytaj uważnie a potem odpowiadaj.
  • #11 2002981
    mare50
    Poziom 11  
    Odłączyłem filtr zwarłem końcówki i poszło działa jak się należy,woda cieplutka aż gorąca ale da się regulować spoko.Wychodzi na to że czujnik walnięty,chciałem się przekonać czy to tak jest i podłączyłem ów czujnik
    tylko że z dala od wylotu jakieś 10cm od pieca i skubany działa bez zarzutu
    dlaczego? co prawda nie jest na swoim miejscu ale działa.Muszę się przekonać i dam go na swoje miejsce.Ok czy on ma bieguny + i - raczej nie bo jeśli jest ok to pracuje na zwarciu a potem rozwiera prawda.Czy kupno nowego czujnika pomoże?
  • Pomocny post
    #12 2002988
    DonRomano
    Poziom 34  
    Nie pomoże, masz kiepski ciąg kominowy albo zatkany komin.
  • #13 2262703
    mare50
    Poziom 11  
    Okazało się że komin ma za mały ciąg co nasza Administracja jest innego zdania.Problem rozwiązałem w następujący sposób:
    Po przeczyszczeniu dopływu gazu ,ustawieniu świeczki założyłem przednią pokrywę piecyka,a czujnik poprzez otwory w pokrywie wystawiłem na zewnątrz pieca.Co prawda troszkę to nie konwencjonalne rozwiązanie,ale na dzień dzisiejszy działa.Przy kąpieli gdzie zużycie gazu jest duże,otwieram okno (dla własnego bezpieczeństwa).
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Ps.Po kontroli komina A.D.M. stwierdziła że jest wszystko OK. :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pieca gazowego TERMET G17-20, w którym świeczka zapłonowa gaśnie po około 5 minutach pracy, szczególnie podczas napełniania wanny wodą. Objawy obejmują zablokowanie dopływu gazu i elektromagnesu, mimo wymiany termopary. Przyczyną może być zabrudzenie świeczki i dyszy, co powoduje skrócenie płomienia i niewystarczające podgrzewanie termopary, skutkując zgaszeniem świeczki. Inne możliwe przyczyny to zbyt mały płomień odchylany przez powietrze, brak odpowiedniego ciągu kominowego lub zatkany komin, co aktywuje czujnik zaniku ciągu i wyłącza piec. Sprawdzenie drożności komina, nawiewu powietrza oraz filtra gazowego jest zalecane. Wskazano również na możliwość uszkodzenia czujnika ciągu kominowego, który może działać nieprawidłowo, jeśli jest źle umieszczony lub jeśli ciąg kominowy jest niewystarczający. Ostateczne rozwiązanie polegało na oczyszczeniu dopływu gazu, prawidłowym ustawieniu świeczki oraz umieszczeniu czujnika ciągu na zewnątrz pieca przez otwory w pokrywie, co poprawiło działanie urządzenia. Dla bezpieczeństwa podczas większego zużycia gazu zalecane jest otwieranie okna w pomieszczeniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA