logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 PB/LPG 2.0 - Spadek mocy po nagrzaniu, 187tys przebieg, nowy rozrząd, kontrolki sprawne

waldi89 23 Paź 2022 12:01 1668 11
REKLAMA
  • #1 20248780
    waldi89
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam wszystkich Pacjent 407 Pb/ lpg 2.0 spadek mocy po na grzaniu rano jako tako jedzie 187tys przebieg
    Jakieś pomysły ?
    Rozrząd nowy żadnych kontrolek na desce, co sprawdziłem hamulce nie blokują nie ocierają silnik pracuje równo odpala za każdym razem ciśnienie sprężania 12,5 13 bar
    Zamierzam sprawdzić katalizator naciąć dziurę przed ale myślę że to nie to i zaślepić EGR może zbyt dużo gorącego powietrza dostaje się do komory spalania i jeszcze wyczyścić Map Sensor przepływomierz
    Dodam że na benzynie jest to samo.
    Dzięki za pomoc pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20254629
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Podaj kod motoru, bo albo maski nie otwierałeś, albo coś chyba na wyrost piszesz z tym egr I przepływką... generalnie te motory miały problemy z katalizatorami, przepustnicami i jak jakiś Baran zabrał się za rozrząd bez blokad.
  • REKLAMA
  • #3 20301563
    waldi89
    Poziom 11  
    Przykro mi ale nie wiem jaki kod silnika Nie mogę teraz tego sprawdzić bo nie ma mnie w domu opiszę silnik z egr wałki bez koła zmiennych faz rozrządu zwykle moc136km kolektor ssący z przepustnicą u góry która jest nowa były też te na dole montowane przepustnice

Rozrząd niby mechanik wymieniał Ale czy na blokady to nie wiem Może kiedyś sam sprawdzę ogólnie bardzo słaby silnik brakuje mu Turbiny myślę że coś jest nie tak mało tego doszła kolejna usterka zaczął chodzić na dwa cylindry i wyskakuje błąd z cewki pierwszego drugiego cylindra

Kupiłem nowe cewki w intercarsie i czujnik wału korbowego i czujnik wałka rozrządu założyłem i nadal jest to samo jak zostawiłem auto wróciłem do niego za godzinę wsiadłem do auta na starej cewce auto pali normalnie chodzi na drugi dzień znów na dwóch cylindrach nie wiem czy komputery padły strach samochodem odjechać dalej od domu sam już nie wiem Mechaniki kręcą głową nie chcą w ogóle tego naprawiać porażka
  • #5 20302147
    waldi89
    Poziom 11  
    RFNC21056 806. Cewki dwie nowe były podkładane Ngk razem z czujnikami wału korbowego i rozrządu w jednym czasie na próbę moja cewka jest ta druga z kwadratową kostką Na cztery piny w kostce, są też cewki z szeroką kostką do 140 konnej wersji ponoć ja Mam tylko trzy przewody we wtyczce ale tak było od początku świece wszystkie nowe na LPG tak samo chodzi bo gaz założony nowy jest

Czy cewka nie jest sterowana jednym Impulsem na wszystkie 4 cylindry Gdzie w fazie zapłonu jest iskra na pozostałych dwóch tłokach jest faza wydechu więc jak to możliwe że chodzi na dwa cylindry.? A może to jeszcze jakaś inna usterka.? No ale czemu wyrzuca błąd cewki Bank pierwszy i drugi.?
  • #6 20302455
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 524
    Błąd masz wypadanie zapłonu, tak? Wypadanie zapłonu to brak spalania w cylindrze czyli albo brak kompresji, albo brak paliwa, albo brak iskry, albo za dużo paliwa. Po co kupujesz i wymieniasz podzespoły skoro nie zdiagnozowałeś problemu.
  • REKLAMA
  • #7 20303196
    waldi89
    Poziom 11  
    Kompresja była sprawdzana wcześniej nie napisałem jest 12,5 i 13 barów żeby wykluczyć pompę paliwa wtryski auto było przyłączone na gazie i było to samo Zastanawiam się jeszcze nad popychaczami czy może nie jest za gęsty olej i napełniają się może za bardzo albo się zawieszają i ucieka ciśnienie i nie ma spalania.? W ogóle w tych silnikach popychacze były wadliwe ale to by ciśnienia nie było albo byłoby o wiele niższe niż to co jest teraz
  • REKLAMA
  • #9 20303757
    waldi89
    Poziom 11  
    Kojarzę o czym mówisz samochodami na gaz 20 lat jeżdżę w Polonezie kiedyś tak miałem że na dwóch paliwach jechał.,..,,zakręcę ten gaz zobaczę co się stanie albo Wyjmę bezpiecznik od pompy paliwa i na samym lpg w obie strony., póki co dałem sterownik komputer do sprawdzenia bo miałem już kupić zestaw startowy
  • #10 20324790
    waldi89
    Poziom 11  
    Witam ponownie Elektronik drugi raz wziął na stół ten mój sterownik i wymienił te końcówki mocy co sterując cewką zapłonową Niby mówił że nie były zwarte do masy czy coś ale przełożył z innej płyty na razie auto chodzi Jest okej w fazie testów jak się zepsuje to napiszę na razie nie zamykam
  • #11 20656730
    waldi89
    Poziom 11  
    Auto chodz równo na 4 cylindry wcześniej na 2 ale tak jak wcześnie ale jak się nagrzeje to jest spadek mocy i to duży nie klimę włączałem wyłączałem to samo jest

Dodano po 4 [minuty]:

Za nim auto zaczął chodzić na dwa cylindry to też taki był słaby wcześniej na gorącym silniku, jeszcze sprubuje przed katalizatorem naciąć dziurę i sprawdzić Rozrząd na blokadach , żadnych błędów nie pokazuje.
  • #12 21590816
    waldi89
    Poziom 11  
    Temat  dalej aktualny ale  naprawiłem jedną usterkę pracy na dwóch cylindrach wymieniłem całą listwę wtryskową a słyszałem że Peugeot Citroen jakieś tam zwarcia się robiły w tych wtryskach na rozgrzanym silniku i odcinał komputer iskrę na 2 cylindry i u mnie też chyba tak było bo po ponad rok i usterka nie wróciła po wymianie wtryskowaczy benzynowych 

Ale z tą drugą usterką dalej sobie nie mogę poradzić że auto w upalne dni mocno słabnie  wymienione już wszystkie czujniki komputery i dalej to samo jeszcze muszę rozrząd sprawdzić czy jest okej

Podsumowanie tematu

✨ Peugeot 407 2.0 PB/LPG z przebiegiem 187 tys. km doświadcza spadku mocy po nagrzaniu silnika, zarówno na benzynie, jak i LPG. Silnik ma nowy rozrząd, brak kontrolek błędów, kompresja wynosi około 12,5-13 barów, a hamulce nie blokują. Podejrzewane przyczyny to problemy z katalizatorem, EGR, przepływomierzem oraz potencjalne zwarcia w listwie wtryskowej, które mogą powodować odcięcie iskry na dwóch cylindrach. Wymieniono cewki zapłonowe, czujniki wału korbowego i wałka rozrządu, jednak problem z pracą na dwóch cylindrach i błędami cewki utrzymywał się. Po wymianie listwy wtryskowej usterka pracy na dwóch cylindrach ustąpiła, co potwierdza możliwość zwarć wtryskiwaczy przy rozgrzanym silniku. Nadal występuje spadek mocy na gorącym silniku, szczególnie w upalne dni, mimo wymiany czujników i sterowników. Zalecane jest dalsze sprawdzenie rozrządu na blokadach oraz ewentualne testy katalizatora (np. nacięcie przed nim) i zaślepienie EGR. Diagnostyka powinna uwzględniać także kontrolę pracy LPG i benzyny, aby wykluczyć jednoczesne zasilanie obu paliw.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA