logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala Faac 452 MPS - czy można podłączyć fotokomórki Came DIR10?

rafiki1153htc 26 Paź 2022 21:23 1068 9
REKLAMA
  • #1 20254546
    rafiki1153htc
    Poziom 4  
    Koledzy,
    czy da radę podłączyć fotokomórki DIR10 do centrali Faac 452 MPS? Jest tam inne oznaczenie, do fotokomórek jest wyprowadzony kabel 3-żyłowy z obu stron. Nie jest to zapewne standardowe połączenie jak w BFT czy Benince (jedna fotka 2 żyły zasilania, druga 4 żyły zasilanie i komunikacja).
    Kupować dedykowane fotokomórki xp20d czy da radę odpalić te "kamowskie"?

Z góry dzięki za informacje.
  • REKLAMA
  • #2 20254844
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 530
    Podłączyć zgodnie z instrukcją do fotokomórki DIR10 i ma działać.
  • REKLAMA
  • #3 20257637
    rafiki1153htc
    Poziom 4  
    Dziś znowu z tym walczyłem i coś jest nie tak.

Fotokomorki "pstrykaja" czyli mają zasilanie. Brama otwiera się i zamyka, ale fotokomorki jej nie zatrzymują.
    Gdzie mam wpiąć NC?

• REKLAMA
  • #4 20257803
    sisko
    Poziom 34  
    Skoro fotokomórka "pstryka", tzn. że działa.
    Teraz zaglądnij do instrukcji centrali Faac 452 MPS, "4.1 Podłączanie fotokomórek i urządzeń zabezpieczających.". Zwróć uwagę na rys. 6, 7, a szczególnie na rys. 8 i 9. Wtedy powinieneś już wiedzieć, jak podłączyć zaciski C i NC fotokomórki Rx do centrali 452 MPS.
  • REKLAMA
  • #5 20257806
    rafiki1153htc
    Poziom 4  
    Widziałem te rysunki.
    Czyli pozostaje mi wymiana kabla - jak wspominałem w pierwszym poście mam dociągnięty tam kabel tylko 3 żyłowy.
    Wymienię kabel na 4 żyłowy i powinno wszystko zadziałać.
  • #6 20258073
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3605
    Wystarczy 3 żyły. 2 zasilające i trzecia - NC fotki podpięta do wejścia FSW-CL centrali. W samej fotce RX zacisk COM (czyli C) mostkujesz z minusem zasilania a opcję testu fotek w centrali czyli SAFE wyłączasz (fotki DIR test mają wbudowany niejako "w sobie")
  • #7 20258366
    sisko
    Poziom 34  
    kotbury napisał:
    Wystarczy 3 żyły.

Ale czy wtedy fotokomórka DIR 10 będzie działać prawidłowo. Gdy do zacisku TX w fotokomórce Rx, nie będzie podłączona fotokomórka nadawcza, skoro jest wbudowany test w fotokomórce.
  • #8 20258394
    kotbury
    Cytat:
    do fotokomórek jest wyprowadzony kabel 3-żyłowy z obu stron

Niezbyt jasno opisałeś te przewody, z obu stron znaczy z obu słupków id do centrali? Najlepiej narysuj.
    Skoro do fotki RX są z centrali 3 żyły - OK, opisałem wyżej, a skoro do TX też są 3 to tym bardziej OK . Poza tym właściwie po co wrysowałeś zasilacz skoro centrala ma źródło zasilania dla fotek?
  • #9 20258435
    sisko
    Poziom 34  
    Autor tematu w poście #5 napisał:
    rafiki1153htc napisał:
    dociągnięty tam kabel tylko 3 żyłowy.

Czyli jest aktualne pytanie z postu #7, skoro wg. instrukcji DIR 10, do podłączenia fotokomórki Rx wymagany jest min. przewód czterożyłowy.
    A jeżeli miałyby, zostać przewód trójżyłowy. To czy wtedy do zacisku TX w fotokomórce Rx. Powinien być podłączony odpowiedni rezystor obciążający to wyjście, celem symulacji fotokomórki Tx, aby cały zestaw działał prawidłowo.
  • #10 20259060
    kotbury
    To skąd zdanie w poście #1
    Cytat:
    jest wyprowadzony kabel 3-żyłowy z obu stron.

Pytanie czy to oznacza "z obu stron bramy " czy jeszcze coś innego..... Jeśli 3 żyły idą z nadawczej do odbiorczej a z odbiorczej do centrali (czyli jechał jednym kablem z nadawczej do odbiorczej, pętelka przy odbiorczej i z odbiorczej do centrali) - wystarczą. Jeśli natomiast przewód trzyżyłowy idzie z każdej fotki osobno do centrali - z fotki TX faktycznie trzeba 4 żyły.
    Może zamiast zgadywać poczekać na dokładniejszy opis autora?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy można podłączyć fotokomórki Came DIR10 do centrali Faac 452 MPS. W odpowiedziach wskazano, że fotokomórki mogą działać, ale wymagają odpowiedniego podłączenia. Użytkownik zauważył, że fotokomórki działają, ale nie zatrzymują bramy, co sugeruje problem z podłączeniem zacisków NC. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują użycie 3 żył (2 zasilające i 1 NC) oraz ewentualną wymianę kabla na 4 żyłowy, jeśli to konieczne. Wskazano również na potrzebę zrozumienia schematów w instrukcji centrali oraz na możliwość użycia rezystora obciążającego, jeśli przewód trójżyłowy pozostanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA