logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Mazda 6 1.6 benzyna-gaz: Falujące obroty, wymiana parownika i wtrysków, szybsze przełączanie na gaz

SebastianLewandowski 28 Paź 2022 06:06 1080 14
REKLAMA
  • #1 20256288
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam Mazdę 6 1.6 benzyna gaz, problem jest z falującymi obrotami na gazie. Byłem u gazownika, który stwierdził że do wymiany jest parownik więc go wymienił, ale problem nie ustał, więc wymienił wytryski i miał przestawić temperaturę przełączenia się na gaz, jednak coś nabroił bo teraz gaz jeszcze szybciej się włącza, więc wczoraj znów pojechałem do niego. Odciął jakiś przewodzik pod maską, nie wiem już co mam robić. Parownik, wtryski, ciekawe co jeszcze wymyśli a w Hajnówce brak gazowników. Na filmiku już na nad 10 tys. obrotów co jest musiałem dodać gazu, bo auto by zgasło.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20257730
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Tak na paliwie idealnie ten gazównik nie wie co robi jeszcze chwila i wymieni całą instalacje już nie wiem co robić tak na przestawił z temperatura aby zatańczył się gaz że szok a robią pod szyldem stać
  • #4 20257967
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Przecież masz aktywny check engine.
    Podaj czasy na benzynie i benzyny na gazie.
  • #5 20258300
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Check się sam włancza bo jest gaz pod pięty nie ma żadnych błędów na zimnym silniku przejadę może z ok 500 m i zaraz przeskakuje na gaz
  • #6 20258571
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 527
    Chęci bez powodu się nie włącza. Kontrolka ta informuje użytkownika, że jest coś nie tak w procesie spalania w silniku. Zrób porządek na benzynie, potem bierz się za gaz.
  • REKLAMA
  • #7 20258660
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Bylem u mechanika I na kompie wszystko jest ok a ze check sie wlancza to win a gazu a nie problemu z paliwem an amazing duo soon I I'm tea sis wlancza I to nawet w nowych autach z gazem u mine jest problem z gazem a nie paliwem Bo na paliwie jake wylacze gaz to pieknie chodzi
  • #8 20258928
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6716
    Zupełnie nie wiem po co tutaj piszesz? Idziesz do mechanika nie naprawiasz sam a chcesz porad. Nie odpowiadasz na pytania o czasy wtrysków i jaki błąd wyskakuje przy gazie.
  • #9 20258935
    Kaziu1991
    Poziom 31  
    Ocena: 527
    Kolega zapewne chcę gotowca w stylu wymień to i będzie cacy. To tak nie działa, podstawa to diagnostyka komputerowa, ale nie tylko odczytywanie błędów, lecz przede wszystkim obserwacja i analiza parametrów bieżących. Tak jak wspomniał kkknc czasy wtrysków i wartości lambda.
  • REKLAMA
  • #10 20258973
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Jake bym wiedzial jaki blade wyskakuje przy gazie to bym napisal gazownik stwierdzil pierw parownik teraz wtryski ktore Sam wymienil na nowe teraz nie odbiera tel jake mu napisal ze problem jest dalej I popieprzyl cos z temperature Bo za szybko sie gaz wlancza
  • #11 20262228
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    A czy może to być czujnik położenia Wału bo teraz to już jest masakra nawet na ciepłym silniku wariuje

Dodano po 4 [godziny] 19 [minuty]:

Oczywiście tylko na gazie

• Pomocny post
    #12 20263025
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 995
    Te czujniki, które pracują na benzynie, najprawdopodobniej masz sprawne, bo na benzynie też by źle działał, także czujnik położenia wału masz raczej dobry, tylko namotane jest w instalacji gazowej, a tu, poznałbym nazwę tej instalacji, tj. markę i model, i szukał gazmenów co te instalacje robią, skoro w Hajnówce się nie znają.
    Znaleźć nie musisz, miałem LPG, którego prawie nikt nie chciał robić, kilku wiedziało, ale nie chciało, a reszta robiła duże oczy, więc trzeba było się samemu zainteresować...
    Życzę powodzenia, mimo, że nie wiem o co chodzi... i tylko się cieszyć, że benzyna dobrze działa.
  • #13 20265617
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Na straszyli mnie tu z check egein że się zapala dlatego pojechałem do mechanika już że coś się dzieje z silnikiem ale kolejny mechanik stwierdził po pod pięciu że nie ma żadnych błędów i silnik na paliwie działa idealnie a to że się włącza check to norma przy instalacjach gazowych dodam że świecę wymieniłem przewody też więc będę szukał dalej zastanawiam się nad filtrem powietrza bo zauważyłem że brakuje tam jednego zatrzasku może łapie Lewego powietrza i na razie tak się dzieje

• #14 20267655
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    I problem rozwiązany trzeba było tylko mieszankę gazu ustawić jest już super
  • #15 20267657
    SebastianLewandowski
    Poziom 4  
    Ustawiłem odpowiednia mieszankę gazu i teraz silnik pracuje równo nie tak jak mi tu sugerowanie abym się zajął pierwsze paliwem chyba niektórzy nie czytają dokladnie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z falującymi obrotami w Mazdzie 6 1.6 z instalacją gazową. Po wymianie parownika i wtrysków przez gazownika, problem nie ustąpił, a dodatkowo gaz zaczyna się włączać zbyt szybko. Użytkownik zauważa, że na benzynie silnik działa prawidłowo, co sugeruje, że problem leży w instalacji gazowej. W dyskusji poruszane są kwestie diagnostyki komputerowej, błędów związanych z kontrolką check engine oraz możliwych przyczyn problemu, takich jak czujnik położenia wału. Ostatecznie, po dostosowaniu mieszanki gazu, problem został rozwiązany, a silnik pracuje równo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA