logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka pralka do 3000 PLN? (Bosch, Whirlpool, Electrolux)

Music1 28 Paź 2022 13:34 3807 24
REKLAMA
  • #1 20256792
    Music1
    Poziom 4  
    Dzień dobry
    Przepatrzyłem wątki na elektrodzie i jak byłem pewien co chciałbym kupić to w tym momencie nic nie wiem :)
    Poszukuję pralki do 3000 PLN, najlepiej z autodozowaniem 8-9 kg.
    Myślałem o modelach Bosch WGG244AEPL (dosłownie parę dni temu był za 2899) albo odpowiedniku Siemens.
    Tylko, że z tego co widzę te modele nie mają chyba wymienialnych łożysk.
    Widziałem, że ktoś na forum polecał pralkę Whirlpool W7 z autodozowaniem.
    Obecna pralka to stary poczciwy electrolux, wiec jedynie z tą firmą miałem doświadczenie ze sprzętów AGD. Czy obecne modele mogą być warte rozważenia?
  • REKLAMA
  • #3 20256827
    Music1
    Poziom 4  
    Właśnie wczoraj widziałem też w MM, tylko sprzedawca również polecił i dodał, ze bosch i siemens to obecnie półka conajmniej amica i candy. Szukam również lodówki ta sama osoba poleciła samsunga bespoke. Na forum samsung ma mieszane opinie :) stąd była moja wątpliwość
  • #4 20256837
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1579
    Music1 napisał:
    Właśnie wczoraj widziałem też w MM, tylko sprzedawca również polecił i dodał, ze bosch i siemens to obecnie półka conajmniej amica i candy.

To niech sobie ten sprzedawca kupi Amicę xD. Co do lodówki Samsunga jest całkiem ok :)
  • REKLAMA
  • #5 20256840
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6878
    Music1 napisał:
    bosch i siemens to obecnie półka conajmniej amica i candy.

Dobry dowcip, znaczy się, że trafiłeś na wciskacza kitu.

Music1 napisał:
    Tylko, że z tego co widzę te modele nie mają chyba wymienialnych łożysk.

Oczywiście, że są wymienne, tylko inną techniką, robi się to z powodzeniem od lat.

Poza tym w stajni Bosch łożyska padają niezmiernie rzadko.
  • #6 20256864
    Music1
    Poziom 4  
    Czyli rozsądniej byłoby jednak tego Boscha? Z tego co przepatrzyłem sieć to jakiś już czas mają doświadczenie z autodozowaniem.

Idąc do sklepu miałem świadomość, że mogą mnie próbować zachęcić do innych ofert. Proponował jako nr 1 Beko bez autodozu, później whirpool i na samym końcu bosch/siemens jako najgorszy z pralek. Pewnie ma złe doswiadczenia, ale do przesady :)

Najlepsze doświadczenia mam z electrolux (lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka,wszystko kupowane 14lat temu) czy firma nadal trzyma poziom? Potrzebuje do nowego miejsca od zera wszystko kupić
  • #7 20256883
    mrice
    Moderator AGD
    Ja bym wybrał Boscha, ale tego Whirlpoola którego kolega proponuje jeszcze nie znam, jest to nowość na rynku.

Niestety, w sklepach nie ma co liczyć na dobre doradztwo, przynajmniej w świecie AGD.
  • Pomocny post
    #8 20256900
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Music1 Złota zasada jest taka - jak mnie stać to kupuje Niemców - Bosch / Siemens lub Miele (taka kolejność). Wszystko inne jest kompromisem cena/funkcje.

Co do pralki serii W7 jest to faktycznie nowa konstrukcja, obecnie w tej cenie nie ma nic lepszego.
  • #9 20256915
    Music1
    Poziom 4  
    Dziękuję Panowie za upewnienie co do sprzętów.

Chciałbym tylko dopytać o electrolux bo akurat jedyne doświadczenia mam z electrolux (lodówka, piekarnik, zmywarka, pralka,wszystko kupowane 14lat temu) czy firma nadal trzyma poziom? Potrzebuje do nowego miejsca od zera wszystko kupić. Czy electrolux daleko stoi od Boscha? Bo półka cenowa wydaje się na podobnym poziomie.

Najchętniej wszystko wybrałbym jednego producenta np. Bosch
  • REKLAMA
  • #10 20256958
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Music1 Electrolux stanowcze NIE xD

@mrice Ciekawe bo przejrzałem obecnie oferowane pralki BSH i chyba już całkowicie zrezygnowali z rozbieralnego zes. piorącego xD

Kup sobie jednak tego Whirlpoola pralkę i suszarkę, a do kuchni zostaw BSH.
  • #11 20256977
    mrice
    Moderator AGD
    Electrolux zawsze był trzy kroki za Boschem i tak zostało do dziś.
    Fake dość istotny, łożyska najczęściej właśnie w Electrouxach się wymienia, a zbiornik jest do Cięcia, ach robi się je całkiem fajnie. Ogólnie jeśli w Boschu coś Ci nie pasuje to Electrolux jest jakąś alternatywą.
  • Pomocny post
    #12 20256983
    AsReeX
    Poziom 40  
    mrice napisał:
    Ogólnie jeśli w Boschu coś Ci nie pasuje to Electrolux jest jakąś alternatywą.

Wiesz, ile ja mam popsutej elektroniki z tych rocznych - dwuletnich wynalazków? Bardzo mocno psuję się obecna elektronika Electroluxa
    EWX13611 i PB100/200 (odpowiednio pralka - zmywarka).
  • #13 20256987
    Music1
    Poziom 4  
    AsReeX napisał:

@Mr.Ice Ciekawe bo przejrzałem obecnie oferowane pralki BSH i chyba już całkowicie zrezygnowali z rozbieralnego zes. piorącego xD

Kup sobie jednak tego Whirlpoola pralkę i suszarkę, a do kuchni zostaw BSH.

Właśnie o to mi chodziło, że obecne modele nie są rozbieralne :/ tak to byłaby prosta sprawa dla mnie, ostatnia seria WAN/WAJ chybaz żee coś myle?
  • #14 20256997
    AsReeX
    Poziom 40  
    @Music1 Niestety nawet seria 8 jest już klejona :/
  • #15 20257149
    mrice
    Moderator AGD
    Wiecie co ? Lamentujecie nad tymi łożyskami jakby trzeba było je wymieniać co pół roku.
  • #16 20257184
    Music1
    Poziom 4  
    Może i racja, ale u mnie na wsi jest baardzo twarda woda. Wprawdzie będzie stacja do uzdatniania wody - nie wiem na ile to pomoże. Nowy dom, więc nie mam doświadczenia jak to się może zachowywać :) minimalizuję ryzyko korzystając z Waszych cennych rad
  • #17 20257200
    mrice
    Moderator AGD
    Music1 napisał:
    ale u mnie na wsi jest baardzo twarda woda

Nic jej do łożysk i reszty, co najwyzej nadmiar wapnia czasem zapcha Ci filtr.
    Jak bardzo sie boisz kup mały filtr zmiękczający który podpina się miedzy instalacje wody a pralke.

Music1 napisał:
    minimalizuję ryzyko korzystając z Waszych cennych rad

Jak źle trafisz to do kazdej marki się zrazisz. Mam klienta który 10 lat tmu wybudował dom, kupił wszelaki sprzet od Miele (nie pytaj ile wydali), od kilku lat o Miele już słyszeć nie chcą, a zmywarke Boscha mają już od 5 lat :lol:

Na wsi bardziej bym się martwił zabezpieczeniem instalacji elektrycznej w domu przez okolicznymi instalacjami fotowoltaicznymi, bho te lubią mordować elektronikę.
  • #18 20257243
    Music1
    Poziom 4  
    Siemens iQ500 WG44G2ACPL ma w funkcjach opisane "kontrola napięcia", ale po rozszerzeniu jest opis o dostarczanie informacji o ewentualnych wahaniach. Faktycznie jest to problem, rozumiem, że ta funkcja to taki bardziej feedback, że występuje problem?
  • Pomocny post
    #19 20257255
    mrice
    Moderator AGD
    Music1 napisał:
    Siemens iQ500 WG44G2ACPL ma w funkcjach opisane "kontrola napięcia",

Na tym bym zbytnio nie polegał. Pójdzie pik i żaden kład nie zdąży zareagować, oza tym który akurat padnie bo nie wytrzyma.

Niedawno przerabiałem taką ecę z pralką Miele. Na 10 prań u klienta 6 razy ubiło elektronikę. W końcu mnie szlag trafił, zabrałem pralką na warsztat i co ? 20 cykli pod rzad bez problemu.
  • REKLAMA
  • #20 20257367
    Music1
    Poziom 4  
    To najwyżej wyposaże się w jakaś listwę antyprzepieciowa. Czy nic nie da rady? To teraz mam zagwozdkę jak się przed tym uchronic ajj :)
  • Pomocny post
    #21 20257414
    mrice
    Moderator AGD
    Listwy przepięciowe to ekmh, zwykle kit prima sort. Rozwiązanie trzeba by zrobić na etapie rozdzielnicy, ale jak to zrobić to już pytaj w dziale elektrycznym.
  • #22 20257513
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4479
    Music1 napisał:
    To najwyżej wyposaże się w jakaś listwę antyprzepieciowa.

Listwa przepięciowa + serwisant BSH = anulowanie gwarancji
    Podobnie jest u konkurencyjnych serwisów.
    Listwa antyprzepięciowa jeśli już to tylko taka o jakiej pisze instrukcja obsługi :)
    mrice napisał:
    Listwy przepięciowe to ekmh, zwykle kit prima sort.

No tak nie do końca - mówimy o zabezpieczeniu. Jeśli mowa o zabezpieczeniu, to listwa ma klasę D.
    Jeśli przed listwą nie ma zabezpieczeń klasy A,B,C to faktycznie sam listwa nam nic nie da.
    mrice napisał:
    Na wsi bardziej bym się martwił zabezpieczeniem instalacji elektrycznej w domu przez okolicznymi instalacjami fotowoltaicznymi, bho te lubią mordować elektronikę

Na to zabezpieczenia taniego nie ma, po za praniem w godzinach mniejszej aktywności słonecznej :)
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #24 20297820
    AsReeX
    Poziom 40  
    @komandor64 Paradoksalnie to genialna rzecz xD 10000 razy bardziej przydatna niż jakieś ad wash itd.
  • #25 20297853
    mrice
    Moderator AGD
    komandor64 napisał:
    Tak bardzo potrzebujesz iDos żeby dopłacać do tej funkcji?

Co by nie powiedzieć, ale iDos ma sens i wielu pralkom wyjdzie to na zdrowie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pralki do 3000 PLN z funkcją autodozowania, preferując modele Bosch WGG244AEPL lub ich odpowiedniki od Siemensa. Forumowicze polecają pralkę Whirlpool W7 z autodozowaniem, wskazując na jej nowoczesność i dobrą jakość. Pojawiają się wątpliwości co do wymienialności łożysk w pralkach Bosch, jednak niektórzy użytkownicy zapewniają, że są one wymienne, a awarie łożysk w tych modelach są rzadkie. Electrolux, z którym autor ma doświadczenie, jest krytykowany za niższą jakość w porównaniu do Boscha. Użytkownicy sugerują, że Bosch i Siemens są lepszym wyborem, a Electrolux pozostaje w tyle. W dyskusji poruszono również kwestie zabezpieczeń elektrycznych i wpływu twardej wody na sprzęt AGD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA