logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa CO Wilo Para TSL/7-50/SC - ominięcie regulatora, podłączenie bezpośrednie

etezet 13 Lis 2022 19:48 7392 31
Najlepsze odpowiedzi

Czy można uruchomić pompę obiegową Wilo Para bez fabrycznego sterownika, podłączając ją bezpośrednio do sieci 230 V?

Nie, bez odpowiedniego sterownika nie uruchomisz tego silnika bezpośrednio z sieci 230 V. Uzwojenia tej pompy są najpewniej połączone w gwiazdę, jak w silniku trójfazowym albo BLDC, więc potrzebuje ona właściwego sterowania elektronicznego; gotowe sterowniki do takich silników kosztują zwykle kilkaset złotych i czasem wymagają czujników Halla [#20293482] [#20283191] Jeśli chcesz ją przywrócić do pracy, trzeba naprawić moduł elektroniki albo wymienić cały sterownik, a nie podawać napięcia „na krótko” [#20293482] W tych pompach często uszkadza się układ FSB70250, ale zdarzały się też inne awarie: bezpiecznik i warystor po błędnym podłączeniu, uszkodzony mostek prostowniczy, dioda DS1J albo mikrokontroler [#20561605] [#20471955] [#21722193] [#21288908]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20282926
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Witam.
    Piec Junkers GC2200W 15/25 C23
    Uszkodzeniu uległa elektronika modulująca pracę pompy obiegowej. Uzwojenia wyglądają w porządku, na 1 rzut oka "wybuchł" element wykonawczy.

Pompa ma 3 konektory (górny po skosie - nie używany):

Chciałbym sprawdzić czy pompa żyje ewentualnie do czasu ogarnięcia problemu korzystać z pieca. Czy jest możliwe podłączenie jej bezpośrednio pod sieć?
  • #2 20283191
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 473
    Ten silnik prawdopodobnie ma trzy uzwojenia podobnie jak silnik trójfazowy lub BLDC i bez odpowiedniego sterowania nie zadziała. Sterownik elektroniczny pompy też raczej trudny do naprawienia o ile w ogóle uda się zakupić uszkodzony układ scalony. Przy dolnej krawędzi zdjęcia jest drugi mały układ scalony z ośmioma wyprowadzeniami. Na zdjęciu wygląda jakby w jego obudowie była dziura. Chyba, że to takie oznaczenie wyprowadzenia nr 1 tego układu.
  • #3 20293374
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Na chwilę obecną poza piecem wstawiłem w szeregu zwykłą pompę CO. Temat zostawiam otwarty, może ktoś wie czy da się podłączyć ten silnik bez fabrycznego sterownika, bądź ma jakąś wiedzę do jego naprawy, to wtedy prosiłbym o info.
  • Pomocny post
    #4 20293482
    Citizen75
    Poziom 30  
    Bez odpowiedniego sterownika nie uruchomisz silnika tej pompy. Jego uzwojenia połączone są prawdopodobnie w gwiazdę podobnie jak "zwykłym" silniku trójfazowym. Dostępne są gotowe sterowniki do tego rodzaju silników, ale ich cena to kilkaset złotych. Niektóre tego rodzaju sterowniki mogą wymagać dołączenia czujników Halla wbudowanych w silnik i prosta podmiana sterownika nie zawsze jest możliwa.

Naprawa sterownika też może być problematyczna. Trzeba kupić uszkodzony układ scalony, a pod oznaczeniem na uszkodzonym układzie scalonym nic konkretnego nie znajduję. Znalazłem moduł (układ scalony) FSB50450US, ale w zupełniej innej obudowie. Uszkodzony układ scalony jest w nietypowej obudowie podobnej do obudowy BGA i bez odpowiedniego sprzętu do lutowania i umiejętności jego wymiana może być niemożliwa.

Producent tych pomp oferuje serwis i sprzedaż części zamiennych. Możesz zapytać czy jest możliwość zakupu nowego modułu elektronicznego o ile w ogóle jest on dostępny w rozsądnej cenie. Może być podobnie jak w przypadku sprzętu AGD, gdzie moduł elektroniczny to np. 50% ceny nowego urządzenia.

Tym samym mamy nowe energooszczędne i ekologiczne urządzenia, których naprawa jest niemożliwa lub nieopłacalna z przyczyn np. finansowych. Po ich uszkodzeniu powiększają one górę elektrośmieci. Tak wygląda współczesna ekologia.
  • #5 20363199
    Tektronik
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Nie wiem jaki konkretnie układ (wersja) siedzi w tym modelu ale np moja Para posiada FSB70250. Wzór padów identyczny jak tu więc po wymianie przypuszczam, że po wymianie twoja by ruszyła. Musisz sprawdzić wszystkie elementy wokół i przede wszystkim wylutować wypalony FSB, potem można sprawdzać resztę.

Jeśli wylutujesz, sprawdzisz resztę i na pomiarach wyjdzie ok to możesz ją w tym stanie podłączyć. Jeśli elektronika wstanie i pomiga czerwoną diodą jako błąd to możesz zamawiać układ.

Te pompki chyba mają jakąś wadę, przypuszczam że FSB może mieć problem z odprowadzaniem ciepła przez pady nim. Na moim są widoczne coś ala przebarwienia od ciepła w kształcie padów pod nim co sugeruje że cały układ się przegrzewa i dzieje się to co na zdj w pierwszym poście.

Może nie za bardzo widać ,ale na układzie "przebiły" miejsca, które są w kształcie padów

Tak po przygotowaniu
  • #6 20364064
    Citizen75
    Poziom 30  
    Tektronik napisał:
    Nie wiem jaki konkretnie układ (wersja) siedzi w tym modelu ale np moja Para posiada FSB70250.

Ten układ dla dużych zamówień 1000+ kosztuje około 17,41 zł plus podatek VAT i koszt wysyłki. Pozostaje kwestia sprzętu i umiejętności wymiany uszkodzonego układu.

Tektronik napisał:
    Te pompki chyba mają jakąś wadę, przypuszczam że FSB może mieć problem z odprowadzaniem ciepła przez pady nim.

Można spróbować zamontować miniaturowy radiator stosowanych do chipsetów w podzespołach komputerowych. Tylko nie wiadomo ile wewnątrz pompki jest miejsca. W skrajnym wypadku może pomóc nawet radiator z małej odpowiednio wyprofilowanej blaszki aluminiowej, jeśli na standardowy radiator jest za mało miejsca.
  • #7 20364852
    Tektronik
    Poziom 13  
    Myślałem o radiatorze, ale na razie czekam na układ. Po wlutowaniu wszystko się okaże.
  • #8 20471955
    rv
    Poziom 11  
    >>20363199
    Witam
    Mam wilo yonos pico z wybuchnietym.elementem który jest przed kondensatorem w prawym górny rogu zdjęcia płytki. Czy możesz podesłać co to za element? Kondensator ? Czy inne forma zabezpieczenia? Okazało się ze uszkodzony element to bezpiecznik i warystor. Wymiana elementów i pompa smiga.
    PS. Pompę dostałem jako uszkodzona bo ktoś pomylił L z przewodem ochrony.

Pozdr Rafał Falkowski
    Załączniki:
    • Pompa CO Wilo Para TSL/7-50/SC - ominięcie regulatora, podłączenie bezpośrednie 20230306_092146.jpg (634.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20561605
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Żółty element to warystor, element szary to "bezpiecznik". Wartości powinieneś odczytać z uszkodzonych elementów.
    Mam też kilka tych pomp na stole. Przy błędnym podłączeniu najczęściej idą te elementy. Wymiana przywraca pompę do pracy,
    Niestety masz też kilka z uszkodzonym FSB70250. Miałem też przypadki z uszkodzonym sterowaniem PWM ale tam poszły 2 tranzystory do wymiany i też chodzą.
    Chętnie wymienię się doświadczeniem (pomiarami itp.) przy naprawach tych pomp, zarówno sprawnych jak i uszkodzonych.
    Może kilka głów razem ogarnęłoby awarie i ewentualne tutoriale napraw zamiast wyrzucać na elektrośmieci.
  • #11 20816904
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Nie kupiłem
  • #13 20869311
    Tektronik
    Poziom 13  
    Niestety pompa po wlutowaniu nowego układu "stoi" zgłaszając diodą błąd.

Teoretycznie wg dokumentacji z tego co pamiętam układ nie jest programowalny ... chyba,że się mylę
  • #14 20869356
    Citizen75
    Poziom 30  
    Układ nie jest programowalny, ale uszkodzony może być mikrokontroler sterujący tym układem lub inny element (elementy).

Według instrukcji pompę należy odblokować. Nie wiem czy te wskazówki mają zastosowanie do wszystkich modeli tej serii pomp.

Instrukcja ręcznego restartu pompy.

Potencjalne przyczyny usterki.

Tabela z LED sygnalizacją usterek pompy i opisem przyczyn.
  • #15 20870644
    komandorus
    Poziom 6  
    Czy mikrokontroler może być programowalny w nim? Czy to jest sprzęcik typu że możesz wszystko wymienić i będzie działać?
  • #17 20872127
    komandorus
    Poziom 6  

No dobra.
    Plus jest taki, że mam około 10 takich pomp.
    Jedną pompę mam w pełni sprawą do pomiarów. Nie wiem, gdzie muszę się wpiąć, aby zgrać wsad na wszelki wypadek i nawet wam tutaj wrzucić. Jakaś instrukcja? Z programatorów mam Svoda 3 i jakiś gówienko za 20 zł, aby czytać logi z PS4.
  • #19 21146168
    8ik3r8
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    Pojawił mi się błąd E02 na kotle Termet Ecocondens Gold Plus. Kocioł nie grzeje wody w boilerze. Po wizycie serwisanta stwierdził uszkodzenie modułu elektrycznego pompy wilo para bez rozbierania pompy… pompa po podaniu napięcia nie rusza i zapala się czerwona dioda… koszt samej pompy jest spory. Czy ktoś próbował ją naprawiać zamiast wymieniać ? Z instrukcji wynika, że paląca się czerwona dioda sygnalizuje:

1. Zacięcie się wirnika
    2. Uszkodzenie elektroniki
  • #20 21146244
    komandorus
    Poziom 6  
    Jak będę miał chwilę to będę się doktoryzował. Mam takich z 6 sztuk, fajnie by było naprawić.
  • #21 21146245
    8ik3r8
    Poziom 4  
    te same objawy ? tj czerwona dioda świeci i pompa nie rusza ?
  • #22 21186888
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Ocena: 151
    Też mam tą pompę na stole. Prawdopodobnie po przepięciu. Wyleciał bezpiecznik. Mostek prostowniczy układ FSB70250. I element którego nie mogę zidentyfikować bo u mnie wyparował. Pytanie co to jest i jaką ma wartość ? zaznaczyłem na zdjęciu kolegi. Pytanie czy po wymianie FSB70250 komuś ruszyła ta pompa? Czy bez tego układu powinny migać diody kontrolne?

Zbliżenie na płytkę drukowaną z uszkodzonymi elementami elektronicznymi, w tym układ FSB70250.
  • #23 21243912
    bolasbonsai
    Poziom 2  
    >>21186888
    To kondensator ceramiczny, u mnie też wyparował. Znalazłeś może, jaka jest jego wartość?
  • #24 21243948
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Niestety, temat odpuściłem, za dużo rzeczy padło. A sterownik był faktycznie po burzy.
  • #25 21288908
    space1
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Widze że temat znany. U mnie też padła ta elektronika. układ FSB70250 dziura i zwarty, przetwornica główna zblokowana ale sprawna. mikrokontroler też zwarty więc pompa śmietnik . Fajna ta ekologia
    pompa to vhsl/7-45/ipwm1 vaillant z gazówki. Wirnik nie był zblokowany ,cała reszta OK
    Poważnie się zastanawiam czy nie przerobić tematu na inną pompe ale piec steruje jej obrotami, na szczęście tylko jednokierunkowo? (połączenie dwuprzewodowe).
  • #26 21288943
    Eryk1000
    Poziom 17  
    Projektant nie popisał się. Słabo zabezpieczone, lub celowo tak a nie inaczej zrobione. Najgorsze że ta pompa sporo kosztuje :/ do bułek rano tego nie dorzucają.
  • #27 21293813
    lizi0
    Poziom 12  
    Ocena: 19
    Ma ktos z was do odsprzedania FSB70250?
    Potrzebuje na cito odkupic na sprawdzenie jedna sztuke
  • #28 21313228
    Pacha23
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam. Prowadzę serwis oraz skup tych i innych pomp Grundfosa, Wilo itp. Posiadam układy FSB70250 oraz całe sprawne płytki do pomp obiegowych Wilo.
    https://www.olx.pl/d/oferta/serwis-pomp-obieg...atos-CID4371-ID12Hj7w.html?bs=olx_pro_listing
    https://www.olx.pl/d/oferta/grundfos-scala2-s...pomp-CID4371-ID10XVk7.html?bs=olx_pro_listing

Nr kontaktowy 723809044

Sama wymiana układu FSB70250 skutkuje wyrzuceniem błędu E23 lub E25, E30 dla pomp Wilo Yonos Pico. Trzeba zrobić coś jeszcze...

Płytka elektroniczna pompy obiegowej na stole serwisowym. Płytka drukowana z elementami elektronicznymi do pomp Wilo. Płytka elektroniczna do pompy obiegowej z widocznymi elementami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę drukowaną z elementami elektronicznymi i cewkami. Panel sterowania pompy obiegowej z wyświetlaczem LCD i przyciskami. Płytka elektroniki do pomp obiegowych z różnymi elementami elektronicznymi.
  • #29 21408473
    PSlowik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witajcie

Czy udalo sie Wam dojsc co jest nie tsk w ttch modulach oprocz fsb70250?
    Moja pompa po podaniu napiecia zapala ske na zielono chwilke i przechodzi w mruganie na czerwono :/ nie wykonuje najmniejszego ruchu wirnikiem…
    Nie przelutowywalem jeszcze fsb70250 zastanawiam sie czy ma to sens orzy tej usterce??
    Bede wdzieczny za info. Pozdr
  • #30 21553574
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witajcie. Co to za element zaznaczony na obrazku? Uszkodzony mechanicznie podczas demontażu.
    Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczonym na pomarańczowo uszkodzonym mechanicznym elementem elektronicznym.

Podsumowanie tematu

✨ Pompa obiegowa CO Wilo Para TSL/7-50/SC stosowana w piecu Junkers GC2200W posiada silnik z trzema uzwojeniami, prawdopodobnie typu BLDC lub trójfazowego, który wymaga dedykowanego sterownika elektronicznego do prawidłowej pracy. Uszkodzenie modułu elektronicznego, w szczególności układu scalonego FSB70250 (lub podobnego FSB50450US), jest częstą przyczyną awarii. Naprawa sterownika jest trudna ze względu na nietypową obudowę układu i konieczność precyzyjnego lutowania. Wymiana uszkodzonego układu FSB70250 może przywrócić funkcjonalność pompy, jednak często wymaga dodatkowej diagnostyki i wymiany innych elementów, takich jak bezpiecznik, warystor, diody SMD czy kondensatory ceramiczne. W niektórych przypadkach uszkodzeniu ulega także mikrokontroler sterujący, który jest nieprogramowalny i zabezpieczony przed odczytem oprogramowania. Bez oryginalnego sterownika pompa nie uruchomi się, a podłączenie bezpośrednie do sieci jest niemożliwe. Dostępne są serwisy i części zamienne, a także gotowe sterowniki do silników BLDC, jednak ich koszt jest wysoki. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami dotyczącymi diagnozy i naprawy, wskazując na konieczność stosowania radiatorów dla układu FSB70250 ze względu na przegrzewanie. Wymiana uszkodzonych elementów zabezpieczających (bezpiecznik, warystor) często przywraca pompę do działania po błędnym podłączeniu. W przypadku błędów sygnalizowanych migającą czerwoną diodą (np. E02, E23, E25, E30) wskazane jest sprawdzenie i ewentualna wymiana układu FSB70250 oraz innych komponentów elektronicznych. Niektórzy użytkownicy rozważają zastąpienie pompy innym modelem ze względu na trudności z naprawą i wysokie koszty oryginalnych części.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA