logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

- Odcięcie napięcia przy watomierzu, akumulatory NiMH

Bodzios13likes 17 Lis 2022 19:25 246 4
REKLAMA
  • #1 20289753
    Bodzios13likes
    Poziom 10  
    Hej, jak nie trafiłem z działem to proszę moderatora o przeniesienie. Pracuję przy naprawie baterii niklowo wodorkowych, które są montowane w rowerach elektrycznych. Potrzebuję urządzenie, które będę mógł ustawić, aby napięcie odcięło przy 0,9v. Pojemność baterii sprawdzam watomierzem, ale sam w sobie nie ma cut off`a, dlatego potrzebuje moduł, który odetnie napięcie. Wszystkie moduły, które znalazłem mają zakres do 1v, bardzo proszę o pomoc. Nie wiem gdzie szukać tego typu rzeczy. Dzięki za pomoc, pozdrawiam !:)
  • REKLAMA
  • #2 20290281
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2566
    Zrób komparator i steruj tranzystor mosfet albo przekaźnik. Do sterowania przekaźnika potrzeba dodatkowy tranzystor pracujący jako klucz. Kłopotliwy może być niski próg napięcia wejściowego - trzeba dobrać komparator.
  • REKLAMA
  • #3 20290301
    Bodzios13likes
    Poziom 10  
    Hej, dzięki za zainteresowanie, kompletnie nie wiem o czym piszesz :) może masz tyle doświadczenia lub znasz kogoś kto zrobiłby mi takie coś na zamówienie ? :) Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 20290613
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2566
    Jest tego pełno tutaj, nawet koledzy inżynierzy pisali jak można trochę oszukać taki komparator co do zakresu napięcia wejściowego. W Twoim wypadku mógłbyś użyć symetrycznego napięcia zasilania, albo niesymetrycznego aby tylko zakres napięć wejściowych odpowiadał zakresowi pracy komparatora. AVT772.
    Następny taki tym razem ze wzmacniaczem w roli komparatora AVT1533. To się może nawet nada bez większej przeróbki?
    Tu jest wątek o zakresie napięć wejściowych wzmacniaczy operacyjnych Link, może wpadniesz na trop zmian?
  • #5 20312717
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Zastosuj programowalnego BMS i już.
REKLAMA