logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault master 2 2.5 2008 problem z odpalaniem po wymianie zaworu ciśnienia pompy

kadzielakrzysztof36 24 Lis 2022 21:27 5454 12
REKLAMA
  • #1 20301788
    kadzielakrzysztof36
    Poziom 3  
    Witam posiadam mastera 2.5 z 2008 roku
    Problem jest z odpalaniem
    Po kupnie wymieniony rozrząd olej...
    Po przejechaniu około 5 tysi wyskoczyła kontrolka od świec żarowych i stracił moc po zgaszeniu i odpaleniu pracuje normalnie dodam że była to pora letnia
    Na komputerze kontrolka odpowiadała błąd zaworu ciśnienia pompy. Wymieniony na nowy nic nie pomogło przy większych obrotach znów się pojawiał i zaczął gorzej palić na tą chwilę Plak przy zimnym silniku
    Błąd przestał się pojawiać jesienią im chłodniej tym rzadziej wyskakiwał chyba że chcę go sprawdzić wymusić przy mocnej jeździe to pokaże się
    Byłem u kilku mechaników i pchają dalej
    Po odpaleniu samochód igła
    Pracuje równo Dobrze przyśpiesza
    Problem z odpaleniem długo kręci odpali z trudnościami za 3-4 podejsciem może ktoś miał podobny problem.
  • REKLAMA
  • #2 20302206
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3352
    Ciśnienie na listwie CR podczas odpalania. Przeważnie takie problemy to za niskie ciśnienie na listwie CR. Czy to podczas odpalania czy przy dużym wydatku (gaz w podłodze). Błąd zaworu ciśnienia to tylko opis błędu (choć nie mamy dokładnego kodu), podejrzewam że chodzi o błąd opisywany jako "błąd zaworu regulacji ciśnienia poza tolerancją". Należy go czytać jako zawór zamknięty na max a i tak ciśnienie na listwie CR dalej za niskie. Czyli ECU doszło do końca możliwości regulacji a i tak wartość na listwie CR za niska. Powodem tego mogą być :
    1. Sam zawór regulacji (nieszczelny).
    2. Wtrysk lub wtryski (za duża część paliwa ucieka przelewem). Tu prosty test szczelności ile paliwa i na którym wtryskiwaczy najwięcej ucieka. Jak przekracza normę to wymiana wtryskiwacza/wtryskiwaczy.
    3. Sama pompa jest zużyta i generuje wystarczającego ciśnienie. Przeważnie w 99% przypadków mamy opiłki w układzie które są potem pry naprawie sporym problemem.
    4. Pompa wysokiego ciśnienia nie dostaje na wejście odpowiedniej ilości paliwa i/lub paliwa o odpowiednim ciśnieniu.
    5. Możliwe że czujnik ciśnienia podaje błędne wartości - sprawdzenie.

PS Tak jak pisałem wcześniej zaczął bym od przeglądu danych na żywo i porównania wartości zadanego ciśnienia listwy CR i tego które aktualnie na nim panuje by określić czy odchyłka jest na plus czy na minus i w jakich warunkach. Odpalanie/ jazda z dużym zapotrzebowanie na moc czy przy określonych obrotach.
  • REKLAMA
  • #3 20302227
    kadzielakrzysztof36
    Poziom 3  
    Przy odpalaniu nie pokazuję tego błędu tylko przy dużych obrotach chcąc go wymusić a latem wyskakuje przy nawet spokojnej jeździe
    Jak na tą chwilę przy tej temperaturze powietrza błąd nie wyskoczy spoko jazda nawet gorzej latem.pozostaje odpalanie tragedia
    Mam zdjęcie błędu czujnika Renault master 2 2.5 2008 problem z odpalaniem po wymianie zaworu ciśnienia pompy
  • REKLAMA
  • #4 20302241
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3352
    Dokładnie to co pisałem wcześniej ciśnienie paliwa względem pracy zaworu regulacyjnego poza specyfikacją (odchyłka na plus lub na minus). Dodając do tego fakt że nie chce odpalać i problem z mocą na obrotach to raczej nie osiąga zadanego ciśnienia.

Kroki naprawcze to:
    1. Wartości rzeczywiste i potwierdzenie przypuszczeń o za niskim ciśnieniu .
    2. Test przelewowy wtryskiwaczy. Czy któryś bardzo nie ostaje. Czyli że paliwo ucieka przez wtryskiwacz.
    3. Sprawdzenie ciśnienia na zasilaniu pompy wysokiego ciśnienia.

Jak te 3 testy wyjdą negatywnie raczej pompa wysokiego ciśnienia złom.
  • #5 20302257
    kadzielakrzysztof36
    Poziom 3  
    Ok dziękuję za informację i wskazówki
    Pozdrawiam
  • #6 20852546
    bienxanh66
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Witam jaka byla przyczyna?Czy rozwiazal pan juz problem bo mam identyczny
  • #7 20852626
    kadzielakrzysztof36
    Poziom 3  
    Problem był w ustawieniu rozrządu 😀
    Prawdopodobnie w czasie jazdy przeskoczył o ząbek lub kilka
    Po naprawie na moc odpala dobrze
    Pozdrawiam
  • #8 20852737
    bienxanh66
    Poziom 5  
    Dziekuje bardzo za szybka odpowiedz. Tez wymienilem rozrzad po kupnie auto nie dawno .Wiec moze tedy droga,bede sprawdzic jeszcze raz ustawienia rozrzadu. Pozdrawiam
  • #9 20852748
    kadzielakrzysztof36
    Poziom 3  
    Też zacząłbym od tego
  • REKLAMA
  • #10 21209685
    elektrikosbiuro
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Miałem dokładnie te same objawy. Kontrolka świec żarowych się zapalała przy większym wydatku, jak to fachowo się mówi, przy jeździe z górki bez problemu. Ale za dużo gazu i błąd od razu wyskakiwał i spadek mocy. Jakby na 3 gary palił. Problemy zimą z odpalaniem. Myślałem, że świece stare, okazało się, że taki czujnik. Miałem szczęście, że trafiłem na starego, doświadczonego mechanika w Wężerowie. Zdjęcie czujnika samochodowego na stole. Zużyty czujnik samochodowy leżący na szklanym stole.
  • #11 21244849
    bienxanh66
    Poziom 5  
    >>21209685 Witam czy wymiana tego czujnika wymaga demontaz listwy wtryskowej?
  • #12 21244987
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1437
    Mam pytanie, czy jak kręcicie rozrusznikiem i auto nie pali, to podnosi się wskazówka obrotomierza ??
  • #13 21255552
    bienxanh66
    Poziom 5  
    Okazało się, że u mnie też był zepsuty ten zawór (redukcyjny Bosch 1110010017). Wymiana tego zaworu załatwia wszystkie problemy związane z rozruchem i gasnięciem silnika.
    Więc jeśli ktoś ma podobny problem z autem, to warto przyjrzeć się temu zaworowi, zanim kontrola wtryskiwaczy, pompy wysokiego ciśnienia czy czegokolwiek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Renault Master 2.5 z 2008 roku zgłasza problem z odpalaniem po wymianie zaworu ciśnienia pompy. Po wymianie rozrządu i oleju, kontrolka świec żarowych się zapala, a moc silnika spada. Błąd dotyczy zaworu ciśnienia, który po wymianie nie rozwiązał problemu. Użytkownik zauważa, że problem nasila się przy wyższych obrotach silnika, a zimą odpalanie staje się trudniejsze. W odpowiedziach sugerowane są testy ciśnienia paliwa, sprawdzenie wtryskiwaczy oraz pompy wysokiego ciśnienia. Ostatecznie, inny użytkownik rozwiązał problem przez poprawne ustawienie rozrządu, co potwierdza, że niewłaściwe ustawienie może być przyczyną trudności w odpalaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA