logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Master II 2.5 DCI 2004 - trudności z odpalaniem i brak mocy.

maydayxxx 01 Sty 2025 16:02 1140 15
  • #1 21371994
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Ocena: 60
    Pacjent to Renaul Master II 2.5 2004 r. 2.5 DCI silnik bez sterowania turbo podciśnieniem tylko na przeplywce i sterowanie ciśnieniem.

Mam 2 problemy w aucie:

*1- problem z odpalaniem po dłuższym postoju. Zaczęło się od tego, że auto odcinało przy obciążeniu. Pierwszorzędnie wymieniono filtr paliwa + filtr paliwa pucha przy zbiorniku paliwa. Wyczyszczono sitko w zbiorniku, nowa pompka paliwa w zbiorniku. Następnie wtryski pojechały do sprawdzenia. Okazało się, że 2 wtryski ok a postałe 2 to śmietniki i je zregenerowano. Niestety dalej były problemy z odpalaniem po dłuższym postoju i odcinaniem mocy przy obciążeniu. Zdemontowałem pompę CR i okazała się śmietnikiem więc założyłem drugą regenerowaną.

Przy okazji okazało się że spalone są 4 świece żarowe, trzy poszły elegancko, 4 się urwała więc rozwiercanie i tulejowanie.
    Po tym zabiegu powstał drugi problem ,po złożeniu pokrywy zaworów i wtrysków.

*2- brak mocy. Jak już auto zapali to samochód nie chce jechać, brakuje mu doładowania. Jak wspomniałem wcześniej, brak tu czujnika doładowania i zaworu podciśnieniowego do sterowania turbo. Turbo sterowane jest ciśnieniowo i przepływomierzem. Z przewodu cienkiego, który wychodzi z węża chłodnicy powietrza na turbinę po podłączeniu manometru brak cisnienienia, jak palce przełożysz to czuć, że coś dmucha ale słabo.
    Przed zabiegiem wymiany pomocy CR i świec żarowych jeździło elegancko z pełną mocą.

Teraz przy próbie uruchomienia po przerwie auta kręcić trzeba po kilkanaście sekund, że wydechu idzie dym a nie pali od razu. Mam wrażenie, że auto ma opóźnioną reakcję na pedał gazu i nie wkręca się dobrze na obroty.

Mam texe na stanie i brak jakichkolwiek błędów. Dodam jeszcze, że auto po odpaleniu czasem dostaje dziwnej głupawki spadają obroty, szarpie silnikiem a cisnienie CR spada na ok 230 bar. Powyżej 300 bar chodzi równiutko.
  • #2 21372854
    tekila27
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    A może coś z rozrządem był sprawdzany
  • #3 21372865
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Nowy założony, trzeba było ustawiać pompę na znaki
  • #4 21373232
    tekila27
    Poziom 15  
    Ocena: 19
    Jeżeli ciśnienie pompa paliwa podaje prawidłowo, a tak wnioskuję, bo piszesz, że ma 300 bar, i rozumiem, że to jest praktycznie od razu, jak kręcisz rozrusznikiem, regulator działa poprawnie, czujnik położenia wału zapewne sprawdzałeś, czy widać obroty przy zapalaniu, czy dobrze odczytuje i nie ma jakiejś przerwy, więc wtryski zostają otwarte i auto ma zapalić, tym bardziej że są dobre. To co pozostaje, to słaba kompresja, źle ustawiony zapłon, pomylone wtyczki. Chciałbym ci pomóc, ale jeżeli pogorszyło się po wymianie jakiejś części, to w tym miejscu bym zaczął. Masz tam EGR, gruszka od turba nie zacięła się?
  • #5 21373581
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Jest egr. Był cały zawalony nagarem, wyczyszczony I zaślepiony. Jutro wjeżdżam sprawdze jeszcze raz rozrzad i ciśnienie na cylindrach
  • #6 21374596
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Cisnienie na cylindrach: 1-29, 2 i 3 - 28.5, 4- 30 bar czyli ok. Pompa na zimnym na początku nie wytwarzała ciśnienia dzisiaj ale zapomniałem dodać, że układ zasilania od zbiornika strasznie bomblue więc prawdopodobnie pompa ma problem wytworzyc cisnienie jak układ się zapowietrza. Zaraz biore się za pomijanie układu zasilania i powrotu od zbiornika do filtra paliwa tego pod maską. Sprawdzałem klapkę turbo chodzi luźno nic się nie zacina. Nie mówimy tu o gruszce podciśnieniowej bo turbo sterowane cisnieniem
  • #7 21374635
    techlock
    Poziom 34  
    Ocena: 525
    Sprawdź regulator pedału obrotów (pedał gazu), jest elektroniczny, zdemontuj i sprawdź styki na wtyczce czy nie zaśniedziały - objaw opóźnionego wkręcania na obroty.
    Czujnik ciśnienia na magistraci common rail, może nie łączy, spadek ciśnienia na listwie, przy spadku będzie odcinać paliwo na wtryskach.
  • #8 21426073
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Panowie wyjście z pompy na listwę przy rozruchu. Zamyka zegar do sprawdzania hp w układzie paliwowym ponad 600 bar. Czy to nie jest za dużo dlatego sa problemy?

• #9 21426226
    techlock
    Poziom 34  
    Za dużo nie jest, dokładnie nie wiem jakie powinno być, około 1500 barów, nowsze silniki maja nawet 2000 barów.
    Pompka, która podaje paliwo ze zbiornika to 4 bary.
  • #10 21426718
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Pompka ze zbiornika podaje 1.5 bara nawet nowa tyle jest w specyfikacji
  • #11 21426905
    techlock
    Poziom 34  
    Tu masz temat może Cie nakieruje na właściwą diagnozę.
    Schemat układu wtryskowego Siemens II i III generacji z opisanymi komponentami i przepływem paliwa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3301938.html#21426889

maydayxxx napisał:
    układ zasilania od zbiornika strasznie bomblue

To normalny odgłos, pompka przepycha przez filtr paliwo przez około 30 sek. od momentu przekręcenia kluczyka w stacyjce na poz II; nadmiar wraca do zbiornika.
    Pompki ze zbiornika montowane fabrycznie miały ciśnienie 4bary.
    Zamienniki maja 1,5 ale też dają radę, do filtra wchodzi około 0,5 litra paliwa.

maydayxxx napisał:

Sprawdź czy poprawnie zmontowano rozrząd, może coś po drodze umknęło.

Tu jest opis jak sprawdzić bez demontażu osłon >>20942591 .
    O ile na wałkach rozrządu jest OK. Silnik 2,2dCi ale praktycznie to samo co 2,5dCi.
  • #12 21427717
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Powiedz mi jeszcze dlaczego w tym aucie występuje tyle trójników już począwszy od zbiornika zarówno na zasilaniu jaki powrotach
  • #13 21434539
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Miałem przewalony rozrząd na kołach zębatych. Jak zdjąłem czujnik z pompy CR to nie zgrywał się na znakach. Przez to nie mógł zapalać? Druga sprawa w tych silnikach kolejność wtrysków liczymy od skrzyni jak to we Francusach ?

techlock napisał:
    Tu masz temat może Cie nakieruje na właściwą diagnozę.
    Schemat układu wtryskowego Siemens II i III generacji z opisanymi komponentami i przepływem paliwa.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3301938.html#21426889

maydayxxx napisał:
    układ zasilania od zbiornika strasznie bomblue

To normalny odgłos, pompka przepycha przez filtr paliwo przez około 30 sek. od momentu przekręcenia kluczyka w stacyjce na poz II; nadmiar wraca do zbiornika.
    Pompki ze zbiornika montowane fabrycznie miały ciśnienie 4bary.
    Zamienniki maja 1,5 ale też dają radę, do filtra wchodzi około 0,5 litra paliwa.

maydayxxx napisał:

Sprawdź czy poprawnie zmontowano rozrząd, może coś po drodze umknęło.

Tu jest opis jak sprawdzić bez demontażu osłon >>20942591 .
    O ile na wałkach rozrządu jest OK. Silnik 2,2dCi ale praktycznie to samo co 2,5dCi.
  • #14 21443936
    techlock
    Poziom 34  
    Wtryski tak jak cylindry, 1 od strony skrzyni biegów.

Przy wymianie rozrządu warto wymienić śruby na kołach wałka rozrządu

Koło zębate wałka rozrządu z trzema otworami montażowymi.

Stare łatwo przeciągnąć i rozrząd może sam się przestawić bo śruby się zluzują.
  • #15 21447788
    maydayxxx
    Poziom 10  
    Dalej walczę z problemem doładowania, Na postoju jak gazuje to czuć, że wąż od doładowania puchnie ale w czasie jazdy muł. Wydech rozkręcany czysto, klapka od westgate turbo pracuje jak zapodam ciśnienie z zewnątrz
  • #16 21447873
    techlock
    Poziom 34  
    Coś jest z turbodoładowaniem nie tak, w tej wersji jak pisałeś nie ma elektrycznego czujnika ciśnienia doładowania. To gdzieś po drodze nie otwiera się właściwy zawór powodujący wzrost ciśnienia w obwodzie turbo, ale gdzie to nie wiem, nie spotkałem się z taką konstrukcją. Spotykałem jedynie z czujnikiem ciśnienia doładowania na kolektorze dolotowym do chłodnicy turbo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Renault Master II 2.5 DCI z 2004 roku ma problemy z odpalaniem po dłuższym postoju oraz brakiem mocy podczas jazdy. Wymieniono i zregenerowano filtry paliwa, pompę paliwa w zbiorniku, wtryskiwacze oraz świece żarowe, jednak problemy utrzymują się. Sprawdzono i wyczyszczono zawór EGR, który był zapchany nagarem i został zaślepiony. Ciśnienie na cylindrach jest prawidłowe (około 28,5-30 bar), natomiast układ paliwowy może się zapowietrzać, co utrudnia wytworzenie ciśnienia przez pompę. Rozrząd był wymieniany, lecz początkowo nie był prawidłowo ustawiony względem znaków, co mogło powodować problemy z zapłonem. Kolejność wtrysków liczy się od strony skrzyni biegów. Sprawdzono również regulator pedału gazu i czujnik ciśnienia na listwie common rail pod kątem poprawności działania i połączeń. Problemy z doładowaniem objawiają się puchnięciem węża doładowania na postoju i brakiem mocy podczas jazdy; klapka turbiny działa poprawnie przy zewnętrznym podaniu ciśnienia, jednak brak jest elektrycznego czujnika ciśnienia doładowania, co utrudnia diagnozę. Wskazano na możliwe problemy z zaworem sterującym doładowaniem. Ciśnienie w układzie common rail podczas rozruchu wynosi około 600 bar, co jest prawidłowe, a pompa paliwa ze zbiornika podaje ciśnienie około 1,5-4 bar zgodnie ze specyfikacją. Wskazano na konieczność dokładnego sprawdzenia i poprawnego montażu rozrządu oraz ewentualnej wymiany śrub na kołach wałka rozrządu, aby uniknąć samoczynnego przestawienia rozrządu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA