logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały szkoleniowe, egzamin Cisco CCNA v7: dostęp, wymagania, koszty i lokalizacje w Polsce

acx 24 Lis 2022 21:55 2157 4
REKLAMA
  • #1 20301845
    acx
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Cześć, mam pytanie dotyczące egzaminu cisco CCNA v7, czy są jakieś oficjalne materiały szkoleniowe od CISCO ? Jeśli tak to czy można z nich skorzystać w celach edukacji ? Czy aby przystąpić do egzaminu trzeba najpierw przejść szkolenie stacjonarne bądź online w celu przystąpienia do egzaminu ? czy wystarczy "na żywca" mając wiedzę iść i zdać ? Sam egzamim kosztuje 300$ i gdzie w Polsce należy zgłosić chęć przystąpienia do takiego egzaminu ? z góry dzięki !
  • REKLAMA
  • #2 20301905
    Jawi_P
    Poziom 36  
    Ocena: 701
    Każda uczelnia wyższa o profilu informatycznym i nie tylko chyba oferuje szkolenie CCNA, można przystąpić nie tylko jako student.
    Na szkleniu masz materiały online, symulator sieci etc. Dostęp do fizycznych urządzeń i ich konfiguracji. Oficjalnie jest podręcznik do CCNA. Nie robiłeś okrążenia po googlu, że pytasz o takie rzeczy?
    acx napisał:
    czy wystarczy "na żywca" mając wiedzę iść i zdać ?

To mnie rozbawiło :) Po co Ci ten certyfikat?

p.s. nie bierz szkoleń kilkudniowych z zakresu cisco, bo są takie, szkoda kasy. Przeciętnie szkolenie trwa kilka miesięcy do 1,5 roku. Zależy od intensywności. Pisząc to mam na myśli szkolenia z przed 10 lat. Nie wiem czy do dzisiaj się coś zmieniło.
  • REKLAMA
  • #3 20301916
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Są materiały szkoleniowe w formie podręczników oraz materiały do samodzielnej nauki:
    https://mkto.cisco.com/ccnaprep.html
    https://helion.pl/ksiazki/ccna-200-301-zostan...owych-cisco-adam-jozefiok,ccn301.htm#format/d
    Przed przystąpieniem do egzaminu certyfikującego zalecane jest zaliczenie kursu CCNA (3 egzaminy cząstkowe).
    Egzamin certyfikujący 200-301 CCNA można zdawać w akredytowanym centrum egzaminacyjnym Pearson VUE, nie każdy ośrodek prowadzący kursy CCNA ma uprawnienia do przeprowadzania egzaminów certyfikujących.

Mając wiedzę, ale nie z materiałów CISCO zapomnij, że zdasz egzamin certyfikujący.
  • REKLAMA
  • #4 20302096
    acx
    Poziom 9  
    Ocena: 19
    Jawi_P napisał:
    Nie robiłeś okrążenia po googlu, że pytasz o takie rzeczy?

Bardziej mi zależało na materiałach do nauki, a pytania o certyfikat zadałem trochę z ciekawości i lenistwa...

tzok napisał:
    https://mkto.cisco.com/ccnaprep.html

O właśnie coś takiego szukałem, dzięki

Na chwilę obecną materiały te posłużą jako odświeżenie wiedzy z technikum, dodatkowo przyda mi się w pracy, a przy okazji zapytam, czy rzeczywiście trzeba poświęcić około pół roku na przygotowanie się do tego certyfikatu ? Czy wiedza z zakresu powiedzmy protokolow tcp/ip, adresacji, wyznaczania tras ruterow, rutingow, vlanow na switchach itp. pokrywa się choć trochę z tym co można spotkać na takich kursach, czy jednak to zupełnie inny level ?
  • #5 20302944
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6451
    Wiedza praktyczna się przyda, ale do zdania egzaminu trzeba być obytym z IOSem i terminologią CISCO.
REKLAMA