logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik stycznika dla prostownika ładowania ogniwa Li-ion z regulacją 3,7-4,2 V

roldis 25 Lis 2022 12:08 261 6
  • #1 20302551
    roldis
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Potrzebuję zastosować jednorazowy wyłącznik stycznika dostarczającego prąd do prostownika ładującego ogniwo li-ion po osiągnięciu zadanego napięcia na zaciskach ładowanego ogniwa (najlepiej z regulacją w zakresie 3,7- 4,2 V) Nie wiem czy coś takiego spełniającego powyższe parametry można kupić jako urządzenie gotowe, ewentualnie może ktoś miałby schemat, czy coś podpowie...
  • #2 20302805
    Mateusz_konstruktor
    Poziom 37  
    Ocena: 1104
    Myślałeś nad gotowym modułem ładowarki opartej o układ TP4056?
  • #4 20302826
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6060
    Jeśli wystarczy 1A to zdecydowanie lepiej TP4056, jeśli to jakiś duży akumulator i duży prąd to trzeba by się zastanowić, takie urządzenie nie będzie skomplikowane ale po pierwsze to nie jest CC/CV, po drugie prostownik (domyślam się że taki stary tradycyjny transformator + prostownik ) może być zbyt prymitywnym rozwiązaniem.
  • #5 20302923
    roldis
    Poziom 10  
    puki co używam ładowarki laboratoryjnej Xtreme X3010 300 W 0-10 A 0-30 V , początkowo myślałem o zabezpieczeniu ogniwa przed uzyskaniem napiecia wikszego niz 4,2 V . Teraz chciałbym panując nad wzrastającym napieciem odpowiednio zastosować krzywą łądowania czyli np 1 rozłaczenie przy 2,8V prąd 0.1C czyli ok 6A , pow 2,8 V do 3,3 - 10A , 3.3- 4.2 V - 15A . Niestety ta ładowarka tego mi nie zrobi więc muszę dosztukować jakoś automatykę , pomysleć o innej , zwłaszcza że cel do naladowania jest od choroby .....
  • #7 20302968
    roldis
    Poziom 10  
    obecna ładowarka w zasadzie służy mi do prób i testów, wiem ze jest nie wystarczająca . Na razie ładuję jedno ogniwo które miało pojemność 64Ah. Niestety w pakiecie jest takich ogniw 5 wiec do ładowania od razu całości jest nie wystarczająca. Chetnie zbudował bym ładowarkę ładującą metodą cc cv ale sam jestem za krótki.......ewentualnie liczę na pomoc , póki co temat wyłacznika na zadane napięcie aktualny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje jednorazowego wyłącznika stycznika do prostownika ładującego ogniwa Li-ion, który automatycznie odłącza zasilanie po osiągnięciu zadanego napięcia w zakresie 3,7-4,2 V. W odpowiedziach zasugerowano użycie gotowego modułu ładowarki TP4056, który jest odpowiedni dla prądów do 1A. Dla większych akumulatorów zaproponowano zastosowanie układu TL431 z rezystorami i tranzystorem jako regulatora lub wyłącznika. Użytkownik obecnie korzysta z ładowarki laboratoryjnej Xtreme X3010, ale potrzebuje bardziej zaawansowanego rozwiązania, które umożliwiłoby kontrolę nad krzywą ładowania i prądami w różnych zakresach napięcia. Wskazano również na możliwość stworzenia układu komparatorów oraz logiki do realizacji wymagań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA