logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Odpalenie pilarki Stihl MS180 po wymianie łożysk uszczelniaczy i tłoka z pierścieniami...

damiangoj4 04 Gru 2022 14:31 2430 10
REKLAMA
  • #1 20317974
    damiangoj4
    Poziom 3  
    Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, mam problem z odpaleniem pilarki Stihl MS180, wymieniłem łożyska, uszczelniacze, tłok z pierścieniami oraz filtr powietrza. Objaw jest tego taki, że pilarka na ssaniu oraz bez ssania próbuje odpalić lecz to się nie udaje, gaźnik ciągnie paliwo, jest czysty, membramy nie były dziurawe oraz zbyt sztywne ponieważ nie cały rok wcześniej założyłem nowy gaźnik firmy Zama. Przed remontem pilarka odpalała normalnie, lecz brakowało jej mocy, regulacja gaźnika, czyszczenie oraz wymiana filtra powietrza nie pomogła, więc postanowiłem zrobić pierwszy tzw. remont. Świeca została sprawdzona pod względem dawania iskry która się pojawiała. Nie wiem jaki może być jeszcze powód nieodpalenia pilarki. Czy coś jeszcze można z tym zrobić, ponieważ pilarka ma tylko 6 lat pracy.
    Załączniki:
    • mpc-hc64.exe (8.47 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20318379
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 347
    Zmień świece na nową. To że daje iskrę nie znaczy że daje dobra iskrę. Podłej troszkę benzyny przez świece i zobacz czy odpali. Jak odpali to szukaj problemu w układzie paliwowym gaźnik itp.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 20319380
    damiangoj4
    Poziom 3  
    kknc Napisz proszę jaki błąd mogłem popełnić przy złożeniu?
  • #5 20319591
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6697
    Nieszczelna skrzynia korbowa.
  • REKLAMA
  • #6 20324545
    damiangoj4
    Poziom 3  
    Prawdopodbnie kkknc masz rację i nawet mysłałem o tej opcji ponieważ rzy odpaleniu czasem słychać powietrze pradopodobnie gdzieś jest nieszczelność ale jeszcze nie wiem gdzie świecę z pilarki przełożyłem do kosy spalinowej i bez problemu odpala, w gaźniku nic nie znalazłem. Zobaczę przy rozbiórce czy uda mi się odkręcić sprzęgło ponieważ wcześniej było ciężko. Dzięki za dobre rady.
  • #7 20324637
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2938
    Uszczelniacze wału mogą być przekoszone i wtedy będzie nieszczelność. Brak szczelności skrzyni korbowej to brak możliwości wytworzenia podciśnienia i przez to brak możliwości zasysania do niej paliwa a to daje właśnie takie objawy jak napisałeś.
  • #8 20330240
    damiangoj4
    Poziom 3  
    Tom nie do końca rozumiem słowo przekoszone możesz mi to bardziej szczegółowo objaśnić ponieważ dopiero uczę się na temat silników spalinowych w pilarkach lub kosiarkach
  • #9 20330275
    Michal_Man_
    Poziom 3  
    Wymień simeringi na wale
  • #10 20330664
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2938
    damiangoj4 napisał:
    Tom nie do końca rozumiem słowo przekoszone możesz mi to bardziej szczegółowo objaśnić ponieważ dopiero uczę się na temat silników spalinowych w pilarkach lub kosiarkach

Przekoszone = krzywo wbite, wtedy przekrój nie jest kołem ale elipsą i taki uszczelniacz nie pracuje prawidłowo i będą przedmuchy.
  • #11 20633822
    damiangoj4
    Poziom 3  
    Dziękuję za pomoc spróbuję rozebrać silnik i ponownie złożyć średnica tłoka jest dobra tłok i pierscienie też ale uszczelniacze chyba będę musiał ponownie wymienić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z odpaleniem pilarki Stihl MS180 po wymianie łożysk, uszczelniaczy, tłoka z pierścieniami oraz filtra powietrza. Mimo że gaźnik jest czysty i nowy, pilarka nie odpala, co może wskazywać na nieszczelność w skrzyni korbowej lub źle złożone elementy. Użytkownicy sugerują wymianę świecy zapłonowej, sprawdzenie uszczelniaczy wału oraz upewnienie się, że są one prawidłowo zamontowane. Dodatkowo, zwrócono uwagę na możliwość nieszczelności, co uniemożliwia wytworzenie podciśnienia potrzebnego do zasysania paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA