logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowa WLZ na działce: Wybór optymalnych kabli ziemnych dla ZK, wewnętrznej rozdzielnicy i domków

jaar30 04 Gru 2022 18:02 1203 23
  • #1 20318309
    jaar30
    Poziom 11  
    Witam. Planuję na działce rekreacyjnej położenie nowej WLZ. Sprawa wygląda tak, że będzie wykonane nowe ZK wraz z licznikiem. Wg warunków doprowadzony tam będzie kabel 4x120 i główne zabezpieczenie 63A.Układ TN-C. Na działce obecnie istnieje domek nr 5 ze starym przyłączem które będzie zlikwidowane. Planuję to zrobić tak jak na rysunku tzn. w około połowie działki postawić swoją rozdzielnice wewn. i z niej rozprowadzić do każdego domku osobnym kablem do osobnych rozdzielnic i tam podzielić w każdym domku podział PEN. Pytanie jest takie: jaki kabel ziemny będzie optymalny między ZK a wewn. rozdzielnicą? Wystarczy np YAKY 4x35 ze względu na metry? Od rozdzielnicy wewn. do domków YAKY 4x16? obciążenie mocowe pewnie do każdego domku równe. Czy może jakieś inne optymalne rozwiązanie dla tych domków? Pozdrawiam Jarek.
    Nowa WLZ na działce: Wybór optymalnych kabli ziemnych dla ZK, wewnętrznej rozdzielnicy i domków
  • #2 20318380
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Ja wiem, czy ta rozdzielnica wewnętrzna jest potrzebna?
    Jakie masz planowany pobór mocy przez każdy domek, przez wszystkie domki, i jaką moc umowną?
    Być może niemożliwe będzie zastosowanie takiego zabezpieczenia w rozdzielnicy wewnętrznej, by w przypadku zwarcia w domku nie zadziałało to zabezpieczenie razem z tym w samym domku, i jednocześnie by przy zwarciu gdzieś bliżej sieci energetycznej, nie zadziałału jednocześnie zabezpieczenie WLZ domku jak i zabezpieczenie głównego WLZ. Byłby to kompletnie bez sensu. Zastosowałbym raczej zabezpieczenie WLZ w złączu kablowo-pomiarowym zabezpieczające cały WLZ, i ten pociągnął albo od domku do domku (ważne że WLZ nie można przerywać! robi się to trochę inaczej), albo skrzynka jak piszesz w której znajdą się same wyłączniki modułowe (bez wyzwalaczy nadprądowych).
    Trzeba policzyć.
  • #3 20318399
    jaar30
    Poziom 11  
    csvrbntyu napisał:
    Ja wiem, czy ta rozdzielnica wewnętrzna jest potrzebna?
    Jakie masz planowany pobór mocy przez każdy domek, przez wszystkie domki, i jaką moc umowną?
    Być może niemożliwe będzie zastosowanie takiego zabezpieczenia w rozdzielnicy wewnętrznej, by w przypadku zwarcia w domku nie zadziałało to zabezpieczenie razem z tym w samym domku, i jednocześnie by przy zwarciu gdzieś bliżej sieci energetycznej, nie zadziałału jednocześnie zabezpieczenie WLZ domku jak i zabezpieczenie głównego WLZ. Byłby to kompletnie bez sensu. Zastosowałbym raczej zabezpieczenie WLZ w złączu kablowo-pomiarowym zabezpieczające cały WLZ, i ten pociągnął albo od domku do domku (ważne że WLZ nie można przerywać! robi się to trochę inaczej), albo skrzynka jak piszesz w której znajdą się same wyłączniki modułowe (bez wyzwalaczy nadprądowych).
    Trzeba policzyć.

Mam przyznaną moc umowną 40 kW, 1-4 to domki letniskowe a ten 5 to będzie całoroczny. Myślałem o zabezpieczeniu na każdy domek B25. A rozdzielnica wewnętrzna bo wstępnie chciałem tam zamontować do każdego domku FR i podlicznik do każdego domku.
  • #4 20318454
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    jaar30 napisał:
    Myślałem o zabezpieczeniu na każdy domek B25

Oj nie nie. Bezpiecznik w tym przypadku (i w większości innych) nie ma za zadanie limitować mocy pobieranej przez domek, a zabezpieczać instalację w przypadku uszkodzenia za tym bezpiecznikiem, a przed następnym (w tym przypadku w rozdzielnicy w domku).
    jaar30 napisał:
    Wg warunków doprowadzony tam będzie kabel 4x120 i główne zabezpieczenie 63A

63A przed licznikiem, czy za?
    Jeżeli za (C63 byłoby ok), to położyłbym YAKY 4x16 lub 25 do rozdzielnicy wewnętrznej, równolegle z nim położył bednarkę jako uziom płaski i podłączył do szyny PEN we wspomnianej rozdzielnicy. Od niej do domków YAKY 4x16 lub YKY 4x10, wszystko na, wyłącznikach lub rozłącznikach izolacyjnych (bez członu nadprądowego, bo będą problemy). W domkach rozłacznik izolacyjny, podział PEN i uziomy szpilkowe, i dalej będzie dobrze.
  • #5 20318491
    jaar30
    Poziom 11  
    csvrbntyu napisał:
    jaar30 napisał:
    Myślałem o zabezpieczeniu na każdy domek B25

Oj nie nie. Bezpiecznik w tym przypadku (i w większości innych) nie ma za zadanie limitować mocy pobieranej przez domek, a zabezpieczać instalację w przypadku uszkodzenia za tym bezpiecznikiem, a przed następnym (w tym przypadku w rozdzielnicy w domku).
    63A przed licznikiem, czy za?
    Jeżeli za (C63 byłoby ok), to położyłbym YAKY 4x16 lub 25 do rozdzielnicy wewnętrznej, równolegle z nim położył bednarkę jako uziom płaski i podłączył do szyny PEN we wspomnianej rozdzielnicy. Od niej do domków YAKY 4x16 lub YKY 4x10, wszystko na, wyłącznikach lub rozłącznikach izolacyjnych (bez członu nadprądowego, bo będą problemy). W domkach rozłacznik izolacyjny, podział PEN i uziomy szpilkowe, i dalej będzie dobrze.

63A przed licznikiem. W tej rozdzielnicy wewn. chciałem dać właśnie FR-y plus liczniki i B25 ale jak piszesz nie jest tam właściwy. Więc zabezpieczeniowo "nadprądowo" będzie wyglądało tak, że główne w ZK 63A, a potem tylko w każdym domku zabezpieczenia w każdej rozdzielnicy? O bednarce myślałem i oczywiście uziom tylko w mojej rozdzielnicy?
  • Pomocny post
    #6 20318561
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Pomysł masz dobry, ale dajesz się zwieść pseudoradom.
    W tej wewnętrznej szafce nie stosuj żadnych FR'ów ani żadnych B25 a ograniczniki mocy. Jest to wyłącznik nadmiarowy, ale pozbawiony członu zwarciowego. Więc selektywność zwarciowa zostanie zachowana.
    Uziemienie PEN w tej szafce jak najbardziej wskazane a uziemienie szyny PE w tablicach poszczególnych domków wymagane.
    Pozostaje dobór wartości poszczególnych ograniczników mocy.
  • #7 20318580
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkas12 napisał:
    W tej wewnętrznej szafce nie stosuj żadnych FR'ów ani żadnych B25 a ograniczniki mocy.

W jakim celu ma na siłę limitować moc pojedynczego domku? Limit mocy ma na całość. Płyta indukcyjna, czajnik i mamy pewność że ogranicznik domku poleci. A by zadziałał ten w Z-K musiałoby pracować na raz wiele płyt i czajników jednocześnie, i to wszystkie na pełnej mocy.
    Zakładanie ograniczników na każdy domek to utrudnianie sobie życia.
  • #8 20318592
    kkas12
    Poziom 43  
    csvrbntyu napisał:

Dla laika pewnie tak. Dla elektryka na pewno nie.
    Bo on wie, że ten ogranicznik nie ma niczego limitować mimo iż i tak limitował będzie, ale ma zachować się jak zabezpieczenie zwłoczne, które przy zwarciu pomiędzy nim a tablicą w budynku i tak zadziała, ale jednocześnie zapewni pełną selektywmość zwarciową z zabezpieczeniami obwodów końcowych.
  • #9 20318680
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkas12 napisał:
    Bo on wie, że ten ogranicznik nie ma niczego limitować mimo iż i tak limitował będzie, ale ma zachować się jak zabezpieczenie zwłoczne, które przy zwarciu pomiędzy nim a tablicą w budynku i tak zadziała, ale jednocześnie zapewni pełną selektywmość zwarciową z zabezpieczeniami obwodów końcowych.

Teraz to pojechałeś.
    Od kiedy ogranicznik mocy ETIMAT T posiada jakikolwiek człon zwarciowy?
    Pytanie 2 - po jakim czasie zadziała w nim człon termiczny, jeżeli płynął będzie przez niego prąd rzędu tysiąca amperów?
  • #10 20318701
    jaar30
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Pomysł masz dobry, ale dajesz się zwieść pseudoradom.
    W tej wewnętrznej szafce nie stosuj żadnych FR'ów ani żadnych B25 a ograniczniki mocy. Jest to wyłącznik nadmiarowy, ale pozbawiony członu zwarciowego. Więc selektywność zwarciowa zostanie zachowana.
    Uziemienie PEN w tej szafce jak najbardziej wskazane a uziemienie szyny PE w tablicach poszczególnych domków wymagane.
    Pozostaje dobór wartości poszczególnych ograniczników mocy.

więc w rozdzielnicy wewn. tylko wyłącznik nadmiarowy? pytanie jaki duży? i licznik i do poszczególnych domków....

Dodano po 2 [minuty]:

csvrbntyu napisał:
    kkas12 napisał:
    .

Płyta indukcyjna, czajnik i mamy pewność że ogranicznik domku poleci.

dlaczego ma polecieć "tylko" od indukcji i grzałki? przecież mocy chyba jest przydzielone dość
  • Pomocny post
    #11 20318728
    kkas12
    Poziom 43  
    kolego csvrbntyu nie cudacz proszę i nie dopisuj mi czego nie pisałem.
    Nawet jeśli tego nie ogarniasz.
    Już jednemu beret ryłeś "objaśniając" mu budowę silnika dwubiegowego.
    Więc może pora się opamiętać?

Podałem autorowi wątku rozwiązanie jakie sam bym zastosował gdybym był na jego miejscu.
    Zapomniałem tylko dodać aby radę ułożenia obok kabla owej bednarki pomiędzy złaczem a jego szafką rozdzielczą miedzy bajki włożył.
    Złącze nie jest jego własnością i uziemienie szyny PEN również do niego nie należy.
    Więc ręce przecz od niego.

Dodano po 5 [minuty]:

jaar30 napisał:
    więc w rozdzielnicy wewn. tylko wyłącznik nadmiarowy? pytanie jaki duży? i licznik i do poszczególnych domków....

Żaden wyłacznik nadmiarowy. To się nazywa ogranicznik mocy.
    Jaki prąd znamionowy?
    Myślę, że dla domku całorocznego 25A a dla letnich może 20A wystarczy.
    Jednak te ograniczniki poprzedziłbym rozłacznikiem minimum 100A.
    Po nim blok rozdzielczy (np: BR 4-7) by rozprowadzić przewody na poszczególne liczniki, a za licznikami ograniczniki mocy.
    Taka kolejność nie wymusi stosowania listew by wpinać w nie poszczególne w.l.z.
  • #12 20318752
    jaar30
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    kolego csvrbntyu

Podałem autorowi wątku rozwiązanie jakie sam bym zastosował gdybym był na jego miejscu.
    Zapomniałem tylko dodać aby radę ułożenia obok kabla owej bednarki pomiędzy złaczem a jego szafką rozdzielczą miedzy bajki włożył.
    Złącze nie jest jego własnościa i uziemienie szyny PEN również do niego nie należy.
    Więc ręce przecz od niego.

Dodano po 5 [minuty]:

jaar30 napisał:

Żaden wyłacznik nadmiarowy. To się nazywa ogranicznik mocy.
    Jaki prąd znamionowy?
    Po nim blok rozdzielczy z zozprowadzeniem przewodów na poszczególne liczniki a za licznikami ograniczniki mocy.

o tym ,że bednarki nie łączyć w ZK to wiedziałem, tylko sądziłem, że coś to pomoże w uziemieniu ogólnie.
    20A na domek chyba wg mnie wystarczy , bo w każdym będzie indukcja 2 polowa, jakiś piekarnik, terma i może klima więc przy 400v to powinno zagrać.
    Aż taka musi być selektywność między 63A a 25A?
    Myślałem także o jakimś bloku rozdzielczym o co miałem pytać dalej.
  • #13 20318758
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkas12 napisał:
    kolego csvrbntyu nie cudacz proszę i nie dopisuj mi czego nie pisałem.

Napisałeś:
    kkas12 napisał:
    ten ogranicznik nie ma niczego limitować mimo iż i tak limitował będzie, ale ma zachować się jak zabezpieczenie zwłoczne, które przy zwarciu pomiędzy nim a tablicą w budynku i tak zadziała, ale jednocześnie zapewni pełną selektywmość zwarciową

No więc pytam, w jakich warunkach i czasie zadziała takie urządzenie przy zwarciu?
  • Pomocny post
    #14 20318767
    kkas12
    Poziom 43  
    Uziemiając PEN w swej szafce możesz wykonać uziom wyrónawczy układając wokół szafki na głębokości około 60-80cm i w podobnej od niej odległości bednarke, krórą połączysz ze swoim PEN.

Selektywność zwarciową będziesz miał zachowaną bo nie zastosujesz wyłącznika nadmiarowoprądowego o ch-ce B, C czy dD a zastosujesz ogranicznik mocy.
    Wtedy przy ewentualnym zwarciu w obwodzie końcowym zadziała zabezpieczenie tego obwodu gdyż ogranicznik wyposażony tylko w człon przeiążeniowy zwyczajnie zadziałać nie zdąży.
  • #15 20318782
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    @kkas12 najpierw piszesz:
    kkas12 napisał:
    ten ogranicznik nie ma niczego limitować mimo iż i tak limitował będzie, ale ma zachować się jak zabezpieczenie zwłoczne, które przy zwarciu pomiędzy nim a tablicą w budynku i tak zadziała, ale jednocześnie zapewni pełną selektywność zwarciową

A potem:
    kkas12 napisał:
    Wtedy przy ewentualnym zwarciu w obwodzie końcowym zadziała zabezpieczenie tego obwodu gdyż ogranicznik wyposażony tylko w człon przeciążeniowy zwyczajnie zadziałać nie zdąży.

A w przypadku zwarcia na WLZ tak czy tak zadziałają bezpieczniki w Z-K, a ogranicznik mocy nawet nie drgnie.
    Kompletnie bezużyteczny aparat w tym zastosowaniu.
  • #16 20318806
    jaar30
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Uziemiając PEN w swej szafce możesz wykonać uziom wyrónawczy układając wokół szafki na głębokości około 60-80cm i w podobnej od niej odległości bednarke, krórą połączysz ze swoim PEN.

Selektywność zwarciową będziesz miał zachowaną bo nie zastosujesz wyłącznika nadmiarowoprądowego o ch-ce B, C czy dD a zastosujesz ogranicznik mocy.
    Wtedy przy ewentualnym zwarciu w obwodzie końcowym zadziała zabezpieczenie tego obwodu gdyż ogranicznik wyposażony tylko w człon przeiążeniowy zwyczajnie zadziałać nie zdąży.

ok, brzmi sensownie, wracając do przekrojów kabli. Ten główny chciałem 4x35 YAKY a do domków 4x25, będą ok czy nadmiar treści nad formą?

i przy okazji w temacie jakie w miarę dobre liczniki na szynę są warte zakupu?
  • #17 20318816
    kkas12
    Poziom 43  
    Nadmiarem masła kaszy nie zepsujesz jak mawia mój kolega Maciek :)
    Poza tym dzisiejsze drobne przewymiarowanie może zaprocentować w przyszłości gdyby zaszła potrzeba zwiększenia mocy.

A liczniki?
    No cóż. Jest w czym wybierać Link
    Oczywiście tylko pomiar bezpośredni w grę wchodzi.
  • #18 20319150
    jaar30
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:

A liczniki?
    No cóż. Jest w czym wybierać Link
    Oczywiście tylko pomiar bezpośredni w grę wchodzi.

tak, tylko czego nie kupować. Słyszałem np. niepochlebne opinie o ne. Adelit itp...

Dodano po 2 [godziny] 12 [minuty]:

kkas12 napisał:
    kolego csvrbntyu

Po nim blok rozdzielczy (np: BR 4-7) by rozprowadzić przewody na poszczególne liczniki, a za licznikami ograniczniki mocy.

rozłącznik czyli jako główny Fr min. 100A?
    a przed nim już nie pakować się w żaden rozłącznik bezpiecznikowy powiedzmy 32-40A? mam na myśli, że razie zwarcia poszedłby najpierw ten a nie główny w ZK
  • #19 20319501
    kkas12
    Poziom 43  
    Jeśli zastosujesz ograniczniki to o zabezpieczenie w złączu możesz być spokojny.
    Może ono zadziałać w przypadku nagłego zwarcia w w.l.z. lub w przypadku pełnego obciążenia na granicy prądu znamionowego wszystkich ograniczników mocy.
    Jeśli zastosujesz rozłącznik bezpiecznikowy 32-40A to ograniczysz moc za którą zapłaciłeś. Nigdy jej nie wykorzystasz gdyż owe zabezpieczenie na to nie pozwoli.
  • #20 20319517
    jaar30
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Jeśli zastosujesz ograniczniki to o zabezpieczenie w złączu możesz być spokojny.
    Może ono zadziałać w przypadku nagłego zwarcia w w.l.z. lub w przypadku pełnego obciążenia na granicy prądu znamionowego wszystkich ograniczników mocy.
    Jeśli zastosujesz rozłącznik bezpiecznikowy 32-40A to ograniczysz moc za którą zapłaciłeś. Nigdy jej nie wykorzystasz gdyż owe zabezpieczenie na to nie pozwoli.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie i pomoc.

Dodano po 58 [minuty]:

kkas12 napisał:

reasumując ogólnie blokowo może to wyglądać tak?
  • #21 20319654
    kkas12
    Poziom 43  
    Ok.
    Drugim rozwiązaniem może być umieszczenie za FR'em ograniczników mocy, ale tu trzeba zastosować odpowiedni przekrój pomiędzy rozłącznikiem a zestawem ograniczników, oraz listwę grzebieniową 16mm², która ograniczniki połączy.
    Następnie ograniczniki łączysz z licznikami. Jednak tu trzeba użyć listew zaciskowych do wpięcia w.l.z. co wymaga więcej miejsca mimo iż pozbędziesz się bloku rozdzielczego.
    Jednak w tym przypadku będzie możliwość wymiany licznika bez pozbawiania napięcia pozostałych domków.
    Wybór należy do ciebie.
  • #22 20319675
    jaar30
    Poziom 11  
    kkas12 napisał:
    Ok.
    Drugim rozwiązaniem może być umieszczenie za FR'em ograniczników mocy, ale tu trzeba zastosować odpowiedni przekrój pomiędzy rozłącznikiem a zestawem ograniczników, oraz listwę grzebieniową 16mm2, która ograniczniki połączy.
    Następnie ograniczniki łączysz z licznikami. Jednak tu trzeba użyć listew zaciskowych do wpięcia w.l.z. co wymaga więcej miejsca mimo iż pozbędziesz się bloku rozdzielczego.
    Jednak w tym przypadku będzie możliwość wymiany licznika bez pozbawiania napięcia pozostałych domków.

Wybór należy do ciebie.

to chyba wariant 1 będzie ok. Z ewentualna wymianą aparatów w tej rozdzielnicy nie będzie problemu w przyszłości, letnicy poczekają :). Zastosowanie bloku jak dla mnie jest dobrym rozwiązaniem. Thx.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z projektowaniem nowej WLZ na działce rekreacyjnej, w tym dobór odpowiednich kabli ziemnych oraz zabezpieczeń dla złącza kablowo-pomiarowego (ZK) i wewnętrznej rozdzielnicy. Ustalono, że dla głównego kabla między ZK a rozdzielnicą wewnętrzną optymalnym rozwiązaniem będzie kabel YAKY 4x35, a do domków YAKY 4x16 lub 4x25. Zwrócono uwagę na konieczność zachowania selektywności zabezpieczeń, co sugeruje stosowanie ograniczników mocy zamiast tradycyjnych bezpieczników nadprądowych. Uziemienie PEN w rozdzielnicy wewnętrznej oraz odpowiednie zabezpieczenia w domkach również zostały podkreślone jako kluczowe elementy instalacji. Uczestnicy dyskusji wymienili również opinie na temat różnych modeli liczników oraz rozłączników, wskazując na potrzebę ich odpowiedniego doboru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA