logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja sterowników Ross-Tech Direct USB Interface - błąd 39 na Windows 10 Pro 22H2, Dell

Andsa 05 Gru 2022 11:20 12642 7
REKLAMA
  • #1 20319344
    Andsa
    Poziom 11  
    Ocena: 49
    Witam
    Problem z instalacją sterowników do interfejsu przewinął się już wiele razy. Czas idzie do przodu i stare problemy wracają.
    Windows 10 Pro 22H2, komputer DELL.
    Komunikat: System windows nie może załadować sterownika sprzętu urządzenia do tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny (kod 39).
    {Zły obraz}
    Program %hs nie jest przeznaczony do uruchamiania w systemie windows albo zawiera błąd....
    Stan błędu 0x.

Sprawdzałem wszystkie metody, które znalazłem. Odinstalowanie sterowników, Odinstalowanie całej gałęzi USB.
    Modyfikacje rejestru:
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\DeviceGuard\Scenarios\HypervisorEnforcedCodeIntegrity]
    "Enabled"=dword:00000000

Tak w ogóle to nie ma żadnego wpływu. Można to zmieć bez grzebania w rejestrze, Zabezpieczenia Windows->Zabezpieczenie Urządzenia-Izolacja rdzenia (tam to ustawienie pomimo wyłączenia) po restarcie jest nadal włączone.
    Sprawdzałem opcje z LowFilters i UpperFilters.
    Wykonałem też czysty start systemu. Nic nie pomaga.
    Interfejs na innym kompie z win7 działa poprawnie.
    Skończyły mi się pomysły i źródła w internecie. Normalnie zrobiłbym reinstall systemu, lecz jest tam aplikacja, której nie da się przenieść i jej ponowna instalacja jest dość kosztowna.
  • REKLAMA
  • #2 20321947
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15504
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20321986
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Andsa napisał:
    Windows 10 Pro 22H2

Wersja 22H2 jest...

i tu wpisz co chcesz obelżywego ;-)

Czy na wersji 21 lub wcześniejszej działał OK.?
  • REKLAMA
  • #5 20322872
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Andsa napisał:
    ten interfejs lub jakiś jego klon podłączałem na win10 rok temu i nie miałem żadnych problemów

Czyli masz odpowiedź;-)
  • REKLAMA
  • #6 20465597
    Adziu90
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jakby ktoś miał podobny problem to u mnie kabel od ROSS-techa nie działał na win 10 ani win 11. Problem ze sterownikiem identyczny jak u autora postu. Po wyłączeniu funkcji "Izolacja rdzenia" sterownik do kabla działa poprawnie i VCDS widzi interfejs.
  • #8 20474262
    Adziu90
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    U mnie na Windowsie 11 (najnowsza wersja) da się tą opcję wyłączyć. Z tego co kojarzę na win 10 też miałem kiedyś problem z wyłączeniem tej funkcji więc możliwe, że jakaś konkretna wersja windowsa 10 uniemożliwia wyłączenie izolacji rdzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problemy z instalacją sterowników do interfejsu Ross-Tech na systemie Windows 10 Pro 22H2 na komputerach Dell. Pojawia się błąd 39, wskazujący na uszkodzony lub brakujący sterownik. Wiele osób próbowało różnych metod, w tym odinstalowania sterowników, modyfikacji rejestru oraz wyłączenia funkcji "Izolacja rdzenia". Niektórzy użytkownicy zauważyli, że po wyłączeniu tej funkcji sterownik działa poprawnie, jednak na niektórych wersjach Windows 10 nie ma możliwości jej wyłączenia. Użytkownicy sugerują, że instalacja systemu Windows od zera może rozwiązać problem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA