logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy takie skoki mogą uszkodzić sprzęty? Instalacja elektryczna w domu.

winmap 06 Gru 2022 20:29 912 16
  • #1 20321970
    winmap
    Poziom 38  
    Ocena: 751
    Witam. Na instalacjach rozprowadzania elektryki w domu się je znam. Chciałem zapytać czysto z ciekawości. Jakieś 3 lata temu była wymieniana.. prąd do słupa na dachu idzie jeszcze drutem.. Do głównej eski idzie nowy wymieniony kabel. Od eski głównej idzie nowa instalacja do skrzynki z eskami na pomieszczenia plus taki też niby główny.. Ogólnie kable wszędzie wymienione. Z racji stanu budynku elektryk nie mógł zrobić tego inaczej.. teraz do rzeczy. Wcześniej jak tylko zalączała się lodówka było widać po żarówkach spadek napięcia. Czyli przysłowiowe mignięcie żarówki. Teraz widzę że dzieje się to bez tej lodówki nawet. I moje najważniejsze pytanie. Czy takie działanie może być spowodowane ograniczeniami napięcia w sieci ogólnej, dostarczającej prąd na wioskę. Tzw oszczędności.. Czy sprzęty typu tv nie dostają w du.. po takich skokach.
  • #2 20321990
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    Ocena: 405
    Nie. Oznacza to, że gdzieś masz luźny przewód. Słaby kontakt, utlenianie... generalnie w tym miejscu grzeje się i może zapalić.
    Gorzej, jeżeli problem jest na przewodzie neutralnym. Wtedy większe poluzowanie/przerwa poskutkuje zniszczeniem wielu urządzeń w domu.
    Także porzadny elektryk i niech szuka.
  • #3 20322047
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4296
    Najpierw to należy zmierzyć napięcie.
    Od tego należy zacząć.
    Dobrze byłoby dokonać pomiaru gdy odbiorniki są wyłączone a także gdy one pracują.
    Również można wykonać pomiar impedancji pętli zwarcia, ale tu potrzebny jest prawdziwy elektryk z odpowiednim miernikiem i który wyniki pomiarów potrafi prawidłowo zinterpretować.
    Poza tym nie podałeś istotnej kwestii. Masz trzy czy jedną fazę?
  • #4 20322048
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    A jakie jest napięcie w sieci :?: mierzyłeś :?:
    winmap napisał:
    Wcześniej jak tylko zalączała się lodówka było widać po żarówkach spadek napięcia. Czyli przysłowiowe mignięcie żarówki. Teraz widzę że dzieje się to bez tej lodówki

Czyli rozumiem, że dalej są mignięcia, spadki.

A co się teraz załącza, że generuje spadki, mignięcia :?:
    Skoro to samo dzieje się bez załączania lodówki.
    Jest jakiś inny odbiornik który powoduje takie "mignięcia"

Dodano po 11 [minuty]:

kkas12 napisał:
    a taże gdy one pracują.
    I to najlepiej na max.
    Czyli najlepiej wszystko, żelazko, czajnik elektryczny, piekarnik, mikrofala, pralka.
    Może przesadziłem z tymi odbiornikami podpiętymi na raz, ale duże obciążenie do takiego pomiaru by się przydało.
  • #5 20322102
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    klm787 napisał:

kkas12 napisał:
    a taże gdy one pracują.
    I to najlepiej na max.
    Czyli najlepiej wszystko, żelazko, czajnik elektryczny, piekarnik, mikrofala, pralka.
    Może przesadziłem z tymi odbiornikami podpiętymi na raz, ale duże obciążenie do takiego pomiaru by się przydało.

No tak. Po co ryzykować upaleniem N-ki albo pożarem, jak można podłączyć wszystko co ma się w domu i mieć pewność że coś się zapali :)
  • #6 20322120
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 942
    csvrbntyu napisał:
    Po co ryzykować upaleniem N-ki albo pożarem, jak można podłączyć wszystko co ma się w domu i mieć pewność że coś się zapali

Ale ja podałem tylko taki przykład, jak można obciążyć instalację.
    No, tylko niestety zapomniałem dodać, aby czynić to z głową.

Napisałem, że takie obciążenie to tylko w celu, i na czas dokonania pomiaru.
    Może nie ja napisałem, ale wyjaśniłem autorowi co przedmówca (cytowany przeze mnie) miał na myśli.

csvrbntyu napisał:
    Jak słyszysz, że coś zaczyna Ci pukać w silniku, to jedziesz do mechanika, czy dajesz "do odciny" na parę godzin by sprawdzić co to?

Ja, ja w takiej sytuacji daję do
    csvrbntyu napisał:
    odciny

Przynajmniej mechanik ma robotę.
    A tak na marginesie.
    Porównanie, bez sensu, i racji bytu.
  • #7 20322126
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    klm787 napisał:
    Ale ja podałem tylko taki przykład, jak można obciążyć instalację.
    No, tylko niestety zapomniałem dodać, aby czynić to z głową.

Napisałem, że takie obciążenie to tylko w celu, i na czas dokonania pomiaru.
    Może nie ja napisałem, ale wyjaśniłem autorowi co przedmówca (cytowany przeze mnie) miał na myśli.

Co niby czynić z głową? To jest sytuacja gdzie powinniśmy ograniczać podłączoną moc, na wszelki wypadek, i jak najszybciej wezwać elektryka!
    Jak słyszysz, że coś zaczyna Ci pukać w silniku, to jedziesz do mechanika, czy dajesz "do odciny" na parę godzin by sprawdzić co to?
    Moderowany przez krzysiek7:

Wątki o silnikach spalinowych nas nie interesują.
    3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #8 20322161
    winmap
    Poziom 38  
    Niedawno paliła się kotłowania. Spaliło się gniazdko. Ale wymieniłem i podłączyłem wszystko jak się należy. Instalacja w ścianie się nie zapaliła.. Nie mam niestety przyrządów do pomierzenia jak mówicie. Działo się tak tylko przy lodówce.. Taki skoko może jedynie ewentualnie spowodować pompa co. Tam mi spaliło wtyczkę i dorobiłem nową z mocnym kablem na izolację. Czy to może być problemem. W domu nie mam już mocniejszych urządzeń. Pralka Ewentualnie ale to nie od niej. Mikrofalówka rzadko używana i odłączona od prądu. Gazowka to tylko zegarek na niej działa. Piekarnik rzadko używany.
  • #9 20322207
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    winmap napisał:
    Czy to może być problemem. W domu nie mam już mocniejszych urządzeń. Pralka Ewentualnie ale to nie od niej. Mikrofalówka rzadko używana i odłączona od prądu. Gazowka to tylko zegarek na niej działa. Piekarnik rzadko używany.

Kolego, to nie urządzenia elektryczne są powodem Twoich problemów, tylko Twoja instalacja. Tobie światło mruga gdy włącza się 300W lodówka. U mnie nie dzieje się kompletnie nic gdy startuje 3kW silnik od pompy.
  • #10 20322304
    kkas12
    Poziom 43  
    Bez wizji lokalnej, bez oględzin, bez pomiarów hop i mamy "diagnozę".
    Zbyt łatwo to wyrokowanie przychodzi.

A nie przyszło do głowy, że owe pogorszenie ciągłości przewodów może wystąpić w sieci zasilającej?
    A może powodem jest obniżenie napięcia na transformatorze celowo zmniejszonego w porze letniej bo fotowoltaika powodowała jego wzrost ponad normę?
    Oczywiście nie można również wykluczyć, że powód znajduje się w instalacji odbiorczej, ale na podstawie tego co wiemy w stu procentach potwierdzić tego nie można.

Od autora oczekuję odpowiedzi na postawione dwukrotnie pytanie.
    Mam też prośbę by zasięgnął języka u sąsiadów czy u nich również są podobne objawy.
    Nie mniej jednak wizyta kumatego elektryka z odpowiednim przyrządem jak najbardziej wskazana.
    I jeszcze jedno pytanie, jaką moc ma ta pompa która wypaliła gniazdo w kotłowni?
  • #11 20322346
    winmap
    Poziom 38  
    Ok. Temat zostawię otwarty jak nie rozwiklam szybko. Powiem kobitce żeby popytala sąsiada. Teraz zadam inne pytanie. Lodówka włącza się dosyć często. Kończy się po prostu jej żywot. Co jeśli przeoczyłem jej uruchamianie i to właśnie od niej następuje ten spadek. Zapomniałem dodać istotny fakt. Ten spadek był już zanim była pompa i wgl instalacja wymieniona. Tylko przy uruchamianiu lodówki. A dodam że to już 3 lodówka jako dodatkowa informacja.. jedna była stara, druga nowa, po gwarancji umarła. I ta ma już 3 lata o też umiera. Ale mniejsza o to. Co może powodować taki przypadek skoro to się działo przed wymianą instalacji. Nie ma fotowoltaiki.. źle napisałem. Zwykła pompa od pieca.. nie za bardzo energooszczędna. Był pożar w kotłowni. Iskra poszła. Spaliło się trochę i przy okazji gniazdko i kabel od tej pompy.
  • #13 20322362
    winmap
    Poziom 38  
    kkas12 napisał:
    Bez pomiarów nie można postawić diagnozy.

Jeśli można wiedzieć jakim przyrządem się to sprawdza i jak to się wykonuje. Będę wiedział na przyszłość i może tego się nauczę 👍
  • #14 20322386
    kkas12
    Poziom 43  
    Napięcie zmierzysz woltomierzem, ale jeśli nie mialeś z tym do czynienia to lepiej by było gdyby ktoś ci pokazał jak miernik obsługiwać i jak mierzyć. Tu trzeba zachować uwagę gdyż to prace pod napięciem.
  • #15 20322433
    csvrbntyu
    Poziom 30  
    kkas12 napisał:
    A może powodem jest obniżenie napięcia na transformatorze celowo zmniejszonego w porze letniej bo fotowoltaika powodowała jego wzrost ponad normę?
    Wtedy to obniżenie spowodowałoby spadek napięcia poniżej normy w nocy i w porze zimowej. A takiego błędu ZE na pewno by nie przegapił.
  • #16 20322437
    kkas12
    Poziom 43  
    csvrbntyu napisał:
    A takiego błędu ZE na pewno by nie przegapił.

Dalej wróżby :)

Już jedno kategoryczne "na pewno" wskazujace uszkodzenie instalacji było.
    Teraz kolejne.
    Nawet nie wiesz jak daleko o transformatora autor postu mieszka ani nie wiesz w jakim stanie jest sieć go zasilająca.
    Więc naprawde powstrzymaj się z chęcią uprawdopodobnienia swych domysłów, bo jak na razie jest to równanie z wieloma niewiadomymi.
  • #17 20322567
    winmap
    Poziom 38  
    Gdy czegoś się dowiem to napiszę. Nie zamykam tematu. Z tego co wiem jakieś półtora km odemnie jest transformator. Przynajmniej tam zawsze jeżdżą z energi wyłączać jak są jakieś naprawy czy awarie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem spadków napięcia w instalacji elektrycznej w domu, które objawiają się m.in. mignięciem żarówek przy włączaniu urządzeń, takich jak lodówka. Użytkownik zauważył, że spadki napięcia występują nawet bez obciążenia lodówki, co może sugerować problemy z instalacją elektryczną lub zasilaniem z sieci. Uczestnicy dyskusji wskazali na możliwość luźnych przewodów, słabych połączeń, a także na konieczność pomiaru napięcia i impedancji pętli zwarcia przez wykwalifikowanego elektryka. Zwrócono uwagę na potencjalne zagrożenia związane z uszkodzeniami sprzętu elektrycznego, w tym ryzyko pożaru. Użytkownik podzielił się informacjami o wcześniejszych problemach, w tym o pożarze w kotłowni, co może wskazywać na poważniejsze problemy z instalacją.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA