logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Router Huawei B593s-12 - brak opcji NAT, przekierowanie portów, widoczność rejestratora

rafdyd 09 Gru 2022 20:25 867 6
  • #1 20327098
    rafdyd
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Jak w temacie. Mam ten router, a w nim kartę Orange z pakietem Orange Biuro. Włączony dynamiczny adres publiczny. Niestety w samym routerze nie widzę opcji NAT, żeby przekierować port dla widoczności rejestratora na zewnątrz.
    Jest opcja Port Mapping, ale po próbie wpisania portu połączenia przychodzącego, docelowego oraz IP rejestratora w sieci nie ma przekierowania. Czy w tym routerze jest jakieś dodatkowe menu, do którego można się dostać, tak żeby mieć opcję NAT czy Virtual Servers?
    A może to po stronie Orange jest problem? Czy po włączeniu publicznego IP w Orange (vpn) można przekierowywać porty, czy jednak Orange dalej je blokuje?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Załączniki:
    • Router Huawei B593s-12 - brak opcji NAT, przekierowanie portów, widoczność rejestratora photo_04.jpg (65.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router Huawei B593s-12 - brak opcji NAT, przekierowanie portów, widoczność rejestratora photo_01.jpg (51.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router Huawei B593s-12 - brak opcji NAT, przekierowanie portów, widoczność rejestratora photo_03.jpg (66.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Router Huawei B593s-12 - brak opcji NAT, przekierowanie portów, widoczność rejestratora photo_02.jpg (62.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20327125
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15437
    Karta Orange, router z brandem T-Mobile który może być zablokowany.
    APN ustawione prawidłowo?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20327230
    rafdyd
    Poziom 12  
    sosarek napisał:
    Karta Orange, router z brandem T-Mobile który może być zablokowany.
    APN ustawione prawidłowo?

Tak. Widzę w statusie adres publiczny. Wcześniej nierutowalny rozpoczynający się na 10....
    Oki. Skoro firmware może być zablokowany, to może jakiś firmware wgrać co nie będzie? Ktoś ma wiedzę, co można tam wrzucić, żeby nie uwalić routera? (jakiś OpenWrt?)
  • #4 20330468
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    rafdyd napisał:

Tak. Widzę w statusie adres publiczny. Wcześniej nierutowalny rozpoczynający się na 10....
    Oki. Skoro firmware może być zablokowany, to może jakiś firmware wgrać co nie będzie? Ktoś ma wiedzę, co można tam wrzucić, żeby nie uwalić routera? (jakiś OpenWrt?)
    Adres masz prywatny/także nie ma czego przekierowywać, Orange niczego nie blokuje przy wykupionej usłudze dodatkowej zewnętrznego IP-aby takowe było aktywne na Twoim routerze/musisz utworzyć profil dostępowy w routerze z APN: vpn, teraz łączysz się poprzez APN:internet-na którym IP publiczne jest niedostępne. Do routera nie wrzucisz żadnego alternatywnego firmware/po ustawieniu właściwego profilu dostępowego można spróbować czy ta opcją którą próbowałeś wyżej pomoże? Jeżeli nie jest jeszcze DMZ-przekierować publiczne IP na adres rejestratora.
  • #5 20330698
    rafdyd
    Poziom 12  
    jarek7714 napisał:
    rafdyd napisał:

Adres masz prywatny/także nie ma czego przekierowywać, Orange niczego nie blokuje przy wykupionej usłudze dodatkowej zewnętrznego IP-aby takowe było aktywne na Twoim routerze/musisz utworzyć profil dostępowy w routerze z APN: vpn, teraz łączysz się poprzez APN:internet-na którym IP publiczne jest niedostępne. Do routera nie wrzucisz żadnego alternatywnego firmware/po ustawieniu właściwego profilu dostępowego można spróbować czy ta opcją którą próbowałeś wyżej pomoże? Jeżeli nie jest jeszcze DMZ-przekierować publiczne IP na adres rejestratora.

Tak jak napisałem... adres mam publiczny. W APN vpn. Przepraszam, ale napisałem to już wcześniej. Tak, mogę wystawić rejestrator do DMZ i to mi działa, ale w późniejszym czasie mam jeszcze zamiar korzystać z innych konfiguracji, do których potrzebny mi jest NAT.
    Załączniki:
    • Router Huawei B593s-12 - brak opcji NAT, przekierowanie portów, widoczność rejestratora photo_05.jpg (600.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20332225
    jarek7714
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    rafdyd napisał:

Tak jak napisałem... adres mam publiczny. W APN vpn. Przepraszam, ale napisałem to już wcześniej. Tak, mogę wystawić rejestrator do DMZ i to mi działa, ale w późniejszym czasie mam jeszcze zamiar korzystać z innych konfiguracji, do których potrzebny mi jest NAT
    Ok, spojrzałem na ten opis 10..., a to była negacja. Sprzęt jest leciwy (jeżeli już to dla sportu niektórzy wymieniają soft na inny band operatora aby mieć możliwość wyboru pasm z GUI), wg mojej oceny nie wart żadnych modernizacji. Jak koniecznie chcesz zostać przy nim i mieć inne przekierowania-podstaw inny router/ustaw na jego adres DMZ i na nim wykonuj przekierowania.
  • #7 20400636
    rafdyd
    Poziom 12  
    Niestety ten router ma zablokowany NAT przez operatora (brandowany firmware). Może posłużyć tylko jako switch. Zakupiłem nowy i wszystko śmiga i jest ok. Dziękuję za okazaną pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada router Huawei B593s-12 z kartą Orange i napotyka problemy z przekierowaniem portów oraz brakiem opcji NAT. Mimo włączenia dynamicznego adresu publicznego, nie może skonfigurować portów dla rejestratora. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z brandowanego firmware'u routera, który blokuje NAT. Proponują alternatywne rozwiązania, takie jak ustawienie DMZ lub wymiana routera na model z pełną funkcjonalnością NAT. Użytkownik potwierdza, że DMZ działa, ale potrzebuje NAT do innych konfiguracji. Ostatecznie stwierdza, że router jest ograniczony przez operatora i decyduje się na zakup nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA