logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CNG czy LPG - jak odróżnić - co mam zamontowane?

jacazwierz 17 Lis 2005 14:05 44175 10
REKLAMA
  • #1 1998791
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Od miesiąca jestem posiadaczem VOLVO V40 sprowadzonego z Holandii.
    Kupowałem go jednak w Polsce choć całą procedurę rejestracji i clenia przechodziłem sam. W samochodzie jest zamontowana instalacja gazowa (sekwencyjna), problem w tym że nie działa. Osoba która to przywiozła z Holandii była u kilku speców i nic konkretnego nie powiedzieli ani nie naprawili. Po przełączeniu na gaz samochód chodzi kilkanaście sekund po czym gaśnie. Można ponownie go odpalić (na gazie !! ) i proceder sie powtarza. Sam podjołem próby zdiagnozowania usterki w różnych zakładach i otrzymałem kilka sprzecznych informacji. Ostatnia informacja kompletnie zbiła mnie z tropu. Podobno jest to instalacja na gaz ziemny czyli CNG. Moje pytanie jak odróżnić instalację CNG od LPG ?
    Podam kilka faktów które znam dot. tej instalcaji.
    1.Butla jest duża (ok 80 litrów) posiada własną pompę oraz licznik stanu gazu zamontowany w desce rozdzielczej (po przełączeniu na gaz wskazówka od licznika benzyny wskazuje ilość gazu w zbiorniku)
    2. Na butli napisane jest LPi - Liquid Propan Injection (na moje Wtrysk Ciekłego gazu)
    3.Wtryskiwacze gazu (instalacja która dochodzi do komory silnika) jest na zbrojonych przewodach.
    4.Na przycisku zmiany gazu napisane jest LPG
    5. Sam decyduje w którym momencie przełączam źródło paliwa. ( jak wspomniałem mogę bez problemu odpalić nawet zinmy samochód na gazie) Kolega posiadający CNG w swoim VW twierdzi że potrzebuje dużego nagrzania silnika do przełączenia na CNG i że sam się przełącza - więc może coś nie tak z tym przełączeniem?
    6. Osoba sprowadzająca samochód zatankowała LPG do zbiornika - Czy to jest mozliwe jeśli byłaby to instalacja CNG??? - zawór napełniania - "holenderski"
    7. Czy można przerobić LPG na CNG - może to jakaś przeróbka??
    8. Ostatni mech. stwierdził że gaz się zmieszał dlatego samochód gaśnie i nie chce chodzić.
    Mogę zrobić dokładne fotki całej instalacji.
    Czy ktoś wie co ja w końcu mam ??
  • REKLAMA
  • #2 1998993
    Freexco
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Mam auto w którym mam CNG i LPG ale sa to 2 oddzielne instalacje i 2 oddzielne butle. Wlew do tankowania gazem CNG zawsze znajduje sie pod maska z przodu auta, nie ma mozliwosxc zatankowac butli cng gazem lpg więc jeżeli zatankowałeś LPG to raczej masz LPG. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1999999
    KingKong
    Poziom 25  
    Ocena: 189
    Przedewszystkim po tym, że przy butli auta zasilanego CNG jest redektor z dwoma zegarami, tak jak przy butli z tlenem do spawania gazowego, czy przy migomacie.
  • #4 2002607
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    wygląda na V generację, pewnie Vialle
    poszukaj sterownika i odczytaj oznaczenia z niego
  • REKLAMA
  • #5 2002906
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Tak zgadza się jest to instalacja V generacji Vialle tzw. LPi.
    Jak wygląda taki sterownik? - masz na mysli tzw. "komputer" ?
  • #6 2003010
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    jacazwierz napisał:
    Tak zgadza się jest to instalacja V generacji Vialle tzw. LPi.
    Jak wygląda taki sterownik? - masz na mysli tzw. "komputer" ?

zamiast pisać taki epos wystarczyło to co napisałeś w powyższym poście

potrzebny Ci warsztat, który specjalizuje się w tej instalacji

Tutaj masz liste zakładów które się tym zajmują: http://www.autonagaz.com.pl/b.php?menu=1&m=1_5&vialle=3#upperv

pozdrawiam
    kruczi
  • #7 2003446
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Dzieki za link ja znalazłem i dzwoniłem do http://www.autowis.com.pl/?dzial=16&id=64 - bardzo sympatyczna obsługa. Pan przez 20 min wyjaśnił mi wszystki wątpliwości i oszacował dolny i górny pułap kosztów...
  • REKLAMA
  • #8 2003773
    WoŹnY
    Poziom 28  
    Ocena: 148
    kilu z was ma instalację CNG? Czy kożystacie z niej w polsce? Jak wygląda ilość stacji tegoż paliwa. Ja znam tylko jedno miejsce :(
  • #10 2081874
    karolski1408
    Poziom 1  
    Czy ktoś zna jakiś zakład, który prowadzi naprawy instalacji vialle w okolicach Białegostoku??
    Czy na forum jest ktoś z Białegostoku i nie tylko, kto naprawiał taką instalację w Warszawie w firmie "Autowis"?
    Z góry dziękuje i pozdrawiam.
  • #11 2082150
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Przedewszystkim nie ma mozliwosci zatankowania instalacji CNG gazem plynnym LPG bo sa calkiem inne koncowki do napelniania. Butle do gazu ziemnego sa innego ksztaltu ( podlozne ). Jednym slowem byle laik pozna roznice miedzy tymi dwoma instalacjami.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem rozróżnienia instalacji gazowej CNG od LPG w samochodzie Volvo V40 sprowadzonym z Holandii, wyposażonym w sekwencyjną instalację gazową, która nie działa prawidłowo – po przełączeniu na gaz silnik gaśnie po kilkunastu sekundach. Kluczową wskazówką jest lokalizacja i budowa instalacji: instalacja CNG posiada butlę o specyficznym kształcie (podłużną), własną pompę oraz reduktor z dwoma manometrami, a wlew do tankowania gazu CNG znajduje się pod maską z przodu pojazdu i nie jest kompatybilny z LPG. W przypadku tankowania LPG wlew jest inny, a butla i instalacja mają odmienne cechy. W omawianym przypadku instalacja to V generacja systemu Vialle, określana jako LPi, co potwierdzono po znalezieniu sterownika (komputera) instalacji. Wskazano potrzebę skorzystania z warsztatu specjalizującego się w instalacjach Vialle, podano linki do serwisów oraz omówiono dostępność stacji CNG w Polsce, która jest ograniczona. Podkreślono, że instalacji CNG nie można zatankować LPG ze względu na różne końcówki i konstrukcję butli, co pozwala laikowi rozróżnić oba systemy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA