logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmywarka Electrolux ESI 65060 - "nie startuje", pompa OK, brak błędów

biernus 22 Gru 2022 19:31 1059 8
REKLAMA
  • #1 20348087
    biernus
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam
    Pacjent to domowa - zadbana - 10 letnia zmywarka Electrolux ESI 65060 (od 10 lat chodzi praktycznie co dzień, a nawet 2x dziennie, zawsze domywa, dosusza i ogólnie bezproblemowa).

Poprawny start zmywarki wyglądał zawsze następująco:
    - włączamy zmywarkę
    - uruchamiamy ją
    - wybieramy program
    - zmywarka uruchamia pompę, aby wypompować ewentualną wodę tak 2x na kilka sekund po czym... Zaczynała zaciągać wodę i już pięknie sobie myje.

Opis problemu:
    Co kilka miesięcy pojawiał się taki problem, że pompa uruchamia się na sekundę czy 2 sekundy, czy na kilka sekund co chwilę... Nieregularnie, licznik programu normalnie idzie w dół, ale zmywarka de facto "nie pierze"...
    Zawsze pomagał reset (przytrzymanie 2 przycisków) + odpięcie z prądu. I potem wiele miesięcy spokoju. Dzisiaj już nic nie pomaga.

NIE MA ŻADNYCH BŁĘDÓW na LCD.

Czy ktoś coś podpowie?
    Co sprawdzić, co zmierzyć?
    Szkoda jej, bo jest naprawdę w bdb stanie, jeszcze wczoraj myła cicho, pięknie, bez żadnych problemów.

Jestem w stanie ją wyjąć, rozkręcić, przemierzyć coś w podstawowym zakresie. Dziękuję.

Filmik 2 minuty poniżej (proszę posłuchać dźwięku).

• REKLAMA
  • #2 20348114
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Podaj numer PNC urządzenia. Prawdopodobnie będzie do wymiany kondensator rozruchowy pompy, o ile ta zmywarka go posiada, ale to się okaże po podaniu numeru. Możesz też zamieścić zdjęcie tabliczki znamionowej. Sprawdź jeszcze czy zmywarka pobiera wodę po ustaniu pracy pompy odpływowej przez otwarcie drzwi.
  • REKLAMA
  • #3 20348149
    mosiondz
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Możesz sprawdzić pompę myjącą miernikiem. Sprawdź cewki silnika czy nie mają przerwy. Ponadto jeśli wszystko jest OK, sprawdź czy napięcie jest podawane na pompę. Jeśli nie, to sprawdź przekaźnik na płycie. Możliwe są też słabe kondensatory na płycie elektroniki. Nie jesteś w stanie tego sprawdzić bez profesjonalnych narzędzi, ale jak wymienisz wszystkie w układzie zasilacza to powinno rozwiązać głupie problemy - zawieszanie się, itp.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20348865
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    Możliwe jest kilka scenariuszy, problem w układzie hydrostatu, czyszczenie lub jego wymiana, problem w układzie zasilania modułu (chyba najmniej prawdopodobne) i problem z samym oprogramowaniem modułu, co się też zdarza. Dziwnie szarpie pompą spustową, na bardzo krótkie chwile, stąd bym rozważał kwestię softu.
    Pewnie Cię nie pocieszę, ale w święta raczej będziesz mył ręcznie.
  • #5 20349992
    biernus
    Poziom 10  
    @Kenworth 18
    Zmywarka Electrolux ESI 65060 -

Podrzucam dane:

Mod: ESI65060XR
    PNC: 911426011/02

Type: 911D2162A2

Jeśli chodzi o "czy zmywarka pobiera wodę po ustaniu pracy pompy odpływowej przez otwarcie drzwi" hmmm nigdy nie pobierała wody po otwarciu drzwi. Jak np. program trwał, a ja otwierałem drzwi aby coś wziąć czy dołożyć to po prostu wszystko stawało - wkładałem, zamykałem drzwi - po kilku sekundach 'prała' sobie dalej.

Jeśli okaże się, że jest ten kondensator bardzo bym prosił od razu o wskazanie wszelkich możliwych szczegółów typu gdzie jest, jaki dobrać, gdzie kupić. Podejrzewam, że nie będzie to droga zabawa więc pewnie warto będzie spróbować.
    @mrice

Zmywanie ręczne trwa ;-) Właśnie się zabieram za rozbieranie jej "popukam, postukam, podmucham" tak jak kiedyś - może ruszy. Przeczyszczę hydrostat (nigdy go nie dotykałem) chociaż patrzę, że koszt nowego bardzo niewielki ~40pln chyba spróbuję i po świętach kupię i zmienię.

Jeśli chodzi o oprogramowanie modułu...czy takie rzeczy się naprawia jakoś realnie czy jesli to to to raczej -> zmywarka na śmietnik?

OK
    Zmywarka rozebrana
    - sprawdzenie wizualne sterownika czy gdzieś "nie pordzewiał" wygląda ok, kondensatory nie spuchnięte
    - przeczyszczenie węża od hydrostatu i samego krućca hydrostatu - czysto jak nowe
    - przeczyszczenie węża pomiędzy zbiornikiem "z solą", a pompką - drożny leciutki brud.
    - wyjęcie czujnika zmętnienia - przeczyszczenie (lekko spaprana uszczelka), po włożeniu trzyma się OK

Gdy złożyłem błąd i40 i zmywarka odpompowuje wodę. Okazało się, że lekko spadł, zagiął się czujnik wody podgiąłem do poprawnej wysokości - jest ok. Działanie tego czujnika potwierdza fizyczne działanie pompy odprowadzającej wodę ponieważ startuje od razu i działa ciągle, a nie tak jak to ma miejsce w przypadku puszczenia programu (rwanie).

Puszczam program i niestety dzieje się dokładnie to samo co przed czyszczeniem czyli nieregularna praca pompki pobierającej wodę.
    Poniżej filmik, który pokazuje pracę pompki z bliska (z dźwiękiem). Słychać jak 'przelewa się woda'. Próbuje zassać. Raczej wąż jest drożny bo czemu nie miałby być.

Jakieś pomysły? Dobrze by było ją przewalczyć aby jeszcze kilka... lat? pochodziła ;-)

@Kenworth 18
    Czy to będzie to?

• REKLAMA
  • #7 20358992
    biernus
    Poziom 10  
    Szanowni
    Postanowiłem powalczyć aby nie złomować jeszcze naprawdę dobrego sprzętu...
    Udało mi się za 2 stówki zakupić kilka rzeczy uzywanych do mojej zmywarki: sterownik, panel przycisków, pompe doprowadzającą, pompe odprowadzającą, wiązkę, czujnik drzwi, hydrostat, grzałkę.... Zaczałem od sterownika, który ma identyczne numery jak ten mój.
    Zaczałem od podmiany sterownika i ... ruszyło.
    Zmywarka na test przeszła 30minutowy program a potem już z naczyniami do mycia program intensywny. Wszystko OK

Jako, że ten sterownik, który kupiłem ma również 11 lat (jak mój) zastanawiam się czy nie pójść dalej i jeśli się da to naprawić go w rozsądnych pieniądzach. Bo jeśli za jakiś czas padnie ten drugi sterownik to jestem w punkcie wyjścia. Będe miał kupe gratów do podmiany..bez sprawnego sterownika. Poniżej wrzucam jeszcze fotkę sterownika:

• #8 20359005
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1483
    Ja bym pomierzył kondensatory w układzie zasilacza obok układu LNK304. U mnie po naprawie zasilacza jakoś zniknął problem z uruchomieniem programu. Wcześniej zdarzało się, że woda została odpompowywana zaraz po jej nabraniu.
  • #9 20375297
    biernus
    Poziom 10  
    Maly update.
    Przez te kilka dni od wymiany sterownika na inny używany zmywarka prała 'naście' razy bez żadnych problemów! Jak nowa.
    Akurat teraz kończyła intensywny program zostało na liczniku 2 minuty i... zaczęła "szarpać" pompą spustową. Identycznie jak macie na filmiku w moim pierwszym poście tylko ze tym razem na końcu. Poszarpała tak chwile potem jeszcze włączyła odpompowanie na kilka sekund po czym zegar na 0 i po kilku minutach sama sie poprawnie wyłączyła.

Jedna z moich obaw to było właśnie to, że usterka powróci. Tak naprawdę po tych kilku dniach stania zaraz przed tym jak dokonałem wymiany sterownika powinienem ją sprawdzić jeszcze na starym. Bo spora szansa,
    Oczywiście zobaczymy w kolejnych dniach jak będzie wyglądała jej praca.

Ale już teraz zakładam czarny scenariusz, że cos sie pojawi, że to nie koniec problemów to od czego zacząć drugą runde walki - od zmiany pompy spustowej? (przypomnę: mam prawie wszystkie części używane)

Dzieki

Podsumowanie tematu

✨ Zmywarka Electrolux ESI 65060, po 10 latach użytkowania, przestała prawidłowo działać, mimo braku błędów na wyświetlaczu. Użytkownik zauważył, że pompa uruchamia się nieregularnie, a zmywarka nie wykonuje cyklu mycia. W przeszłości resetowanie urządzenia pomagało, ale tym razem nie przyniosło efektu. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie kondensatora rozruchowego pompy, cewki silnika, napięcia na pompie oraz kondensatorów na płycie elektroniki. Po wymianie sterownika zmywarka zaczęła działać, ale pojawiły się obawy o powrót problemu. Użytkownik planuje dalsze testy i ewentualną wymianę pompy spustowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA