logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool 9 kg z silnikiem indukcyjnym - brudne i częściowo suche pranie, mało wody, duże obroty

chojnas1987 23 Gru 2022 13:53 1317 14
REKLAMA
  • #1 20349167
    chojnas1987
    Poziom 1  
    Witam
    Kupiłem nową pralkę Whirlpool 9 kg z silnikiem indukcyjnym.
    zauważyłem spory problem, a mianowicie po nawet najdluzszym praniu wyciągam brudne i do tego częściowo suche pranie tak jakby pralka brała zbyt mało wody. dodatkowo mam wrażenie że pralka podczas prania ma zbyt duze obroty i pranie sie nie rotuje tylko oblepia sciane bębna i tak sie kręci a pranie cągle w tym samym miejscu.

Proszę o jakieś porady bo zwariuję. ymienilem nawet zawór do wody bo myślałem, że ma zbyt mały przepływ ale to tez nie pomogło
    Whirlpool 9 kg z silnikiem indukcyjnym - brudne i częściowo suche pranie, mało wody, duże obroty
  • REKLAMA
  • #2 20349178
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6674
    Po pierwsze to nie podałeś modelu tej pralki. Twoje foto nie wnosi cokolwiek do tematu. Ponadto jest nowa i jeżeli robisz zgodnie z instrukcją to reklamacja.
  • REKLAMA
  • #3 20349206
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    Prawdopodobnie pralke mocno przeładowałeś.
  • REKLAMA
  • #4 20349309
    DiZMar
    Poziom 43  
    chojnas1987 napisał:
    Whirlpool 9 kg

9m kg dotyczy tylko jednej opcji prania.
    mrice napisał:
    Prawdopodobnie pralke mocno przeładowałe

Obecne pralki to wykrywają przed uruchomieniem zadanego cyklu i odmawiają pracy.
  • #5 20349405
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3761
    Pralka w nowej super Eko technologii. Niestety obecne pralki pobierają bardzo małą ilośc wody by być Eko i spełniać wyśrubowane normy ekologiczne. Po prostu kupić konewkę i dolewać wodę przez szufladę dozowania detergentów. Oczywiście dolewać z umiarem by nie przekroczyć poziomu bo pralka wykryje przelanie i wypompuje wodę. Taki urok obecnych czasów kolego.
  • #6 20349443
    DiZMar
    Poziom 43  
    Dolewanie wody do każdego prania? Absurd. A co z obrotami dużymi w czasie prania? Hamować ręcznie? Kolejny absurd.
    Pralka nie spełnia swojej roli. Do wymiany na inny model.
  • #7 20349462
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6957
    DiZMar napisał:
    Obecne pralki to wykrywają przed uruchomieniem zadanego cyklu i odmawiają pracy.

Zaiste ciekawe.... ale bajki, nielicząc kilku wybryków które posiadają amory z czujnikami nacisku, ale to sprzęt niespotykany u statystycznego kowalskiego.

DiZMar napisał:
    Dolewanie wody do każdego prania? Absurd.

Absurdem są współczesne czasy i pomysły UE na coraz to ostrzejsze klasy energetyczne które doprowadzają do takich głupot, ale grunt, że krawaciarzowi z UE się na papierze zgadza....

DiZMar napisał:
    A co z obrotami dużymi w czasie prania?

To temat ciężki do dyskusji na tą chwile, poniważ autor udzielił mega skąpej informacji, ale niektórzy producenci, np Merloni już ponad 20 lat temu tak robił oprogramowanie, że pralka po poborze wody rozpędzała bęben do prędkości nawet nieco większej od przygotowania do wirówki celem szybszego wymoczenia ciuchów. Nie mniej, czy tu też tak jest to tylko jeden człowiek na tym forum odpowie z 100% pewością...

DiZMar napisał:
    Pralka nie spełnia swojej roli.

Jeśli będzie przeładowywana, to żadna nie spełni swojej roli.
  • #8 20349482
    DiZMar
    Poziom 43  
    Akurat moja LG nie rozpocznie prania jeżeli jest przeładowana lub ładunek rozłożony nierównomiernie. Przed rozpoczęciem prania trwa testowanie ok. 1 minuty. W czasie testowania bęben wykonuje jakieś dziwne (wolne i szybkie) ruchy na sucho. Pralka nie ma też ochoty na podróże w czasie prania czy wirowania.
  • #10 20349516
    DiZMar
    Poziom 43  
    klamocik napisał:
    Przyzwyczajenie to druga natura człowieka... bądż kobietą, włóż pranie i się nie przejmuj prawdopodobnie się uda.

To było do autora tematu? Ma chodzić w brudnym ubraniu :?: Nawet suszyć nie musi. :crazyeyes:
  • REKLAMA
  • #11 20349556
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    Pralka nie podlega reklamacji - jak koledzy wyżej napisali, pralka została przeładowana.
    Wsad 9kg tyczy się tylko programu BAWEŁNA. Czym więcej reklamacji tym bardziej wyśrubowane programy
    celem wydłużenia żywotności pralki. Efekt jest taki, że niwelowane są stare błędy ale w to miejsce powstawiają nowe.
    Autor niech poda:
    - model pralki
    - na którym z programów wystąpił ten efekt
    DiZMar napisał:
    Akurat moja LG nie rozpocznie prania jeżeli jest przeładowana lub ładunek rozłożony nierównomiernie.

Daj spokój ze swoim "klamotem", dobrze wiesz, że nastały nowe czasy a na dzień dzisiejszy jest sporo modeli pralek
    różnych firm, w których są programy do prania na sucho - tak na sucho, bez użycia wody :)
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #12 20349565
    DiZMar
    Poziom 43  
    Piotr2608 napisał:
    Pralka nie podlega reklamacji - jak koledzy wyżej napisali, pralka została przeładowana.

Czyli już szrot, naprawa odpłatna a może poprawne załadowanie przywróci jej funkcjonalność? Pytam na poważnie z ciekawości.
    Piotr2608 napisał:
    na dzień dzisiejszy jest sporo modeli pralek
    różnych firm, w których są programy do prania na sucho - tak na sucho, bez użycia wody

Może taką właśnie ma autor? Sprawa nawet wygodna by była gdyby nie fakt dalej brudnych ubrań u autora.
  • #14 20349575
    DiZMar
    Poziom 43  
    Piotr2608 napisał:

DiZMar napisał:
    Akurat moja LG nie rozpocznie prania jeżeli jest przeładowana lub ładunek rozłożony nierównomiernie.

Daj spokój ze swoim "klamotem", dobrze wiesz, że nastały nowe czasy a na dzień dzisiejszy jest sporo modeli pralek
    różnych firm, w których są programy do prania na sucho - tak na sucho, bez użycia wody :)

Twoja odpowiedź o praniu na sucho i nowych czasach ni jak się ma do mojego stwierdzenia o testowanie ładunku przez pralkę przed uruchomieniem zadanego cyklu.
    Piotr2608 napisał:
    Daj spokój ze swoim "klamotem",

Niespełna 3 lata i już klamot? Nie wiedziałem. :crazyeyes: W czyim interesie jesteś na forum? Zapewne płaci Ci jakiś producent.
  • #15 20349637
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4488
    DiZMar napisał:
    Niespełna 3 lata i już klamot? Nie wiedziałem. W czyim interesie jesteś na forum? Zapewne płaci Ci jakiś producent.

Płacą mi tyle, że aż nie wiem co z pieniędzmi robić, ściany sobie tapetuje a słowo klamot było w cudzysłowie.
    LG mi płaci żebym krytykował resztę firm a reszta firm, płaci za krytykowanie LG.
    Pranie na sucho:
    https://www.bosch-home.pl/poznaj-marke-bosch/blog/pranie-na-sucho
    DiZMar napisał:
    Twoja odpowiedź o praniu na sucho i nowych czasach ni jak się ma do mojego stwierdzenia o testowanie ładunku przez pralkę przed uruchomieniem zadanego cyklu.

Twoja tym bardziej, nie każda pralka ma układ pomiaru wagi za to każdy program pobiera odpowiednią ilość wody w stosunku do masy prania
    przypisanego do programu. Tutaj nawet, żeby to zrozumieć nie trzeba być bystrym.
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z nową pralką Whirlpool 9 kg z silnikiem indukcyjnym, która po praniu wydaje brudne i częściowo suche pranie, co sugeruje niewystarczające pobieranie wody. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z przeładowania pralki, ponieważ wsad 9 kg dotyczy tylko jednego programu prania. Wskazują również na nowoczesne technologie Eko, które ograniczają ilość wody używanej podczas prania. Niektórzy radzą, aby użytkownik dodał wodę ręcznie, co spotyka się z krytyką jako absurdalne. Wskazano również, że pralki mogą mieć czujniki, które uniemożliwiają rozpoczęcie prania przy niewłaściwym załadunku. Użytkownik powinien podać dokładny model pralki oraz program, na którym występuje problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA