logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejny sposób na zarabianie pieniędzy - działa.

keseszel 30 Gru 2022 08:41 2727 75
REKLAMA
  • #1 20358941
    keseszel
    Poziom 26  
    Ocena: 557
    Witam.
    W sobie kryzysu każdy sposób jest dobry, by wyciągnąć pieniądze z ludzi. Poniżej link w jaki sposób można wydoić w majestacie prawa frajerów. Podobny szajs jak OFE i inne zapewne. Jestem ciekaw jak się zapatrujecie na to. Jak znam życie - ludzie mają to w pompie..

https://gospodarka.dziennik.pl/news/artykuly/...-autozapis-pensja-emerytury-oszczedzanie.html

Innymi słowy - musisz oddać pieniądze...

Słowo klucz w artykule - utrata kapitału.
    Ostatnio sprawdzałem z ciekawości IKZE... Ktoś się pochwalił w pracy, że stracił tam 8 tys. Niemożliwe... Wchodzę i patrzę... I widzę jak systematycznie leci w dół. Na szczęście nie straciłem tyle co kolega tylko 11 % ? co na jedno wychodzi. ? Tak więc wniosek jest jeden. Zmienił się sposób wyłudzenia pieniędzy od ludzi... Bandyci i oszuści nałożyli garnitury...
    Wystarczy spojrzeć na przykład na zapis w każdym IKZE... Częściowa lub całościowa utrata kapitału... Czyli... Czarne wygrywa czerwone przegrywa... Tutaj każdy wygrać może jak się szczęściu dopomoże... Tak chyba było przy grze w trzy karty...
  • REKLAMA
  • #2 20358967
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 741
    Nie ma co dramatyzować Na koncie mam ponad 7 tys. Te 1,5% od pracodawcy to mój zysk, bo podwyżki ani premii by mi nie dał. Te 250 potem 240 rocznie. I dużo i nie dużo. Zapis z inwestycji pokazuje, że mam minus 260 zł. Czyli straty. W zasadzie bez znaczenia.
    Każdy kryzys ma to do siebie, że akcje tracą, wartość pieniądza spada, ceny idą w górę. Dostępność towarów maleje. Ile z tych czynników dotyczy PPK? Ryzyko jak wszędzie. A zrezygnować zawsze można. Porównywanie tego z bandytami i oszustami jest nadużyciem.
  • #3 20359029
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 470
    Cytat z powyższego linku.
    Cytat:
    Wnioski o rezygnację z ograniczeniami

Do końca lutego 2023 r. pracodawcy będą musieli poinformować zatrudnionych, że zostaną zapisani do PPK, a także poinstruować ich o możliwości rezygnacji z takiej formy oszczędzania. Zgodnie z wytycznymi PFR Portal PPK, który zajmuje się szkoleniami z nowych przepisów, pracownicy będą mogli zgłaszać rezygnacje z uczestnictwa w programie papierowo z własnoręcznym podpisem dopiero po 1 marca. Elektronicznie będzie to możliwe tylko wtedy, gdy oświadczenie zostanie opatrzone kwalifikowanym podpisem elektronicznym. Rezygnacje złożone wcześniej zostaną uznane za nieważne.

palmus napisał:
    Nie ma co dramatyzować Na koncie mam ponad 7 tys,.

W OFE ludzie też mieli pewien kapitał. Mieli...

Cytat:
    "Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy."
    Alexis de Tocqueville.
  • #4 20359050
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3805
    Przecież jeśli ten system komuś nie odpowiada, może się z niego po prostu wypisać składając stosowne oświadczenie pisemnie lub elektronicznie. I po co szukać przekrętu tam, gdzie go nie ma?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20359093
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    Mobali napisał:
    Przecież jeśli ten system komuś nie odpowiada, może się z niego po prostu wypisać składając stosowne oświadczenie pisemnie lub elektronicznie. I po co szukać przekrętu tam, gdzie go nie ma?

Zgadzam się w pełni.
    Już mam dość tych narzekań na PiS, PO, Kościół itd. Każdy jest wolnym człowiekiem i może robić co zechce. Nie pasi, to się nie zapisuj i to wszystko, lub się wypisz.
    Minęły czasy komuny gdzie się mówiło "jesteś Kunta Kinte, partia wszystko zrobi abyś został Tobi" (serial "Korzenie").
    ZUS też niedługo będzie 2000 zł, nie pasi to zamknij firmę i idź do roboty, ale nie smuć jak ci źle. Od ponad 30 lat mamy wolność, chcesz założyć fabrykę cukierków to zakładasz, chcesz produkować samoloty to weź i produkuj, ale nie narzekaj.
  • #8 20359255
    palmus
    Poziom 34  
    Citizen75 napisał:

W OFE ludzie też mieli pewien kapitał. Mieli...

...do momentu kiedy jeden taki oświadczył : " to nie są wasze pieniądze" .
    I dzięki takim oświadczeniom ludzie nie interesują się PPK.
  • REKLAMA
  • #9 20360121
    Mobali
    Poziom 43  
    Skoro fundusz ma składnik kapitałowy, to wartość udziałów może spaść, ale może także wzrosnąć. Czy w okresie hossy autor także będzie narzekał? Tym razem że mu "rośnie"? Na szczęście czasy się zmieniły. Więc nie chcesz, to nie oszczędzaj dodatkowo na emeryturę. Można pieniądze samodzielnie inwestować, można też trzymać w "skarpecie" i patrzeć jak topnieją.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20362058
    keseszel
    Poziom 26  
    Temat nie jest o tym jak bardzo pracodawca nie lubi dawać podwyżek lub jak ktoś lubi pracować przy pensji ustalonej raz na rok.
    Co do wypisania się z życia politycznego, to jedno z postanowień na Nowy Rok- nigdy w życiu na żadne wybory.
    Interesowało mnie, ile osób zwróciło uwagę na PPK, ponieważ osoby bardziej obeznane ode mnie sygnalizowaly bym coś zadziałał u swojego pracodawcy.
    Jak widać- mało osób jest zorientowanych.
  • #11 20362076
    palmus
    Poziom 34  
    keseszel napisał:

Co do wypisania się z życia politycznego, to jedno z postanowień na Nowy Rok - nigdy w życiu na żadne wybory.

Jak widać - mało osób jest zorientowanych.

Nie chodź na wybory. Zawsze zadecydują za ciebie. Więc nie narzekaj na wybór dokonany przez innych. Fakt, mało osób jest zorientowanych co do PPK. Ci co mówią, że to paździerz, z lubością piszą o tym na różnych fejzbukach i szybko znajdują naśladowców i powielaczy. A ci, którzy widzą w tym jakieś pieniądze dla siebie, nie trąbią o tym wokół. Robią swoje. Dla tych pierwszych dużo łatwiejsze jest kopiuj-wklej niż odrobina wysiłku umysłowego, żeby to sprawdzić.
  • #12 20362359
    keseszel
    Poziom 26  
    Zaciekawiłeś tym paździerzem... A demokracja polega na możliwości wyboru. Głosujesz lub nie... Mając do wyboru lewa noga czy prawa? Prawą dobrze kopię piłkę, na lewej mam odcisk... Może usunę odcisk, a prawą nadal będę kopał?
  • #13 20362408
    palmus
    Poziom 34  
    Prawda. Demokracja to (pozorna) możliwość wyboru. Ale nie możesz mieć pretensji do otoczenia za swoje wybory. O tym mówię.
  • #14 20362637
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 700
    keseszel napisał:
    Zmienił się sposób wyłudzenia pieniędzy od ludzi...

Nie dość, że wszyscy trafiają do tego "funduszu" z automatu, to kara za namawianie do wystąpienia z niego może wynosić między 1000 a 1000000 zł.
    Cytat:
    Podstawowe pytanie jest takie, czy za zniechęcanie do oszczędzania w PPK można uznać poinformowanie uczestników, że odkładanie w ten sposób pieniędzy wiąże się z ryzykiem ich straty w czasie kryzysu gospodarczego, gdy maleje wycena tych udziałów wraz ze spadkiem cen akcji. Bo przecież ok. 60 proc. zebranych w ten sposób pieniędzy jest inwestowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych.

...Słuszną linię obrała nasza władza ludowa. ;)
  • #15 20363167
    Mobali
    Poziom 43  
    ADB-6 napisał:
    Nie dość, że wszyscy trafiają do tego "funduszu" z automatu...
    Ale korzystając z wolnej woli możesz się z tego dobrodziejstwa wypisać bez żadnych konsekwencji. Przecież nie ma przymusu oszczędzania w PPK.
    ADB-6 napisał:
    ...Słuszną linię obrała nasza władza ludowa.
    Pamiętam jak dziś te straszne narzekania, że pieniądze w ZUSie leżą i tracą realną wartość a giełda zarabia tak dobrze. Równie wielki wrzask był jak Tusk kasę z "filara" zabrał i do ZUSu dopisał. I znów było psioczenie na władzę, że pieniądze miały szansę na giełdzie zarabiać, a tak utopili w ZUS. I czemu "ktoś czegoś z tym nie zrobi". No to w końcu jest inaczej, a składnik w tej postaci trafił na giełdę. Tyle, że jak parkiet akurat nie jest akurat maszynką do robienia pieniędzy, to też źle, bo znów "okradają". Wypisz się więc i kładź do skarpety, kup złoto, bitcoiny albo dolary... A może zwyczajnie przepij? To Twoja decyzja i Twoja sprawa, a już za lat kilkadziesiąt zbierzesz owoce tej decyzji.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 20363231
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1408
    Nie jest tak kolorowo.
    Dla mnie sprawa śmierdzi bo co jakiś czas sami na siłę zapisują do PPK.
    Można się wypisać ale trzeba to robić po każdym obowiązkowym zapisaniu.
    Jak byłoby uczciwie to po rezygnacji powinienem trafić jak złożę oświadczenie a nie z automatu.
  • #17 20363243
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1040
    Mobali napisał:
    Pamiętam jak dziś te straszne narzekania, że pieniądze w ZUSie leżą i tracą realną wartość a giełda zarabia tak dobrze. Równie wielki wrzask był jak Tusk kasę z "filara" zabrał i do ZUSu dopisał. I znów było psioczenie na władzę, że pieniądze miały szansę na giełdzie zarabiać, a tak utopili w ZUS.

Nie dali ZUSowi ;) wzięli do budżetu, a ZUSowi obiecali późniejsze dopłacanie brakujących kwot z budżetu, więc to był szwindel ;)
  • #18 20363257
    palmus
    Poziom 34  
    Zbych034 napisał:
    Nie jest tak kolorowo.
    Dla mnie sprawa śmierdzi bo co jakiś czas sami na siłę zapisują do PPK.
    .

Uzasadnij. Nie każdy przymus musi smierdzieć.
  • REKLAMA
  • #19 20363275
    ADB-6
    Poziom 34  
    Ocena: 700
    Mobali napisał:
    korzystając z wolnej woli możesz się z tego dobrodziejstwa wypisać bez żadnych konsekwencji

... Po trzech miesiącach. Przedstawienie trwa mać i choć trochę, ale kasy trzeba uszczypnąć bez mojego wyraźnego polecenia. Taka dobrowolność z opóźnionym zapłonem. Gdyby to było klarowne z założenia, to legislator i wykonawca poinformowaliby gawiedź o możliwości "trzepania" dodatkowej kasy, i każdy zainteresowany mógłby się do tego zapisać z własnej woli. Tutaj z własnej woli trzeba się wypisywać.
    To przez analogię wygląda podobnie jak zakupy internetowe. Przysyłają Tobie rzeczy których nie zamawiałeś, pobierając z Twojego konta pieniądze, ale po trzech miesiącach możesz złożyć reklamację i domagać się zwrotu niesłusznie pobranej gotówki. Bareja miałby dobry temat na kolejny scenariusz. ;)
  • #20 20363390
    palmus
    Poziom 34  
    Dociśnij tym tematem lokalnego posła, niech z woli ludu coś z tym zrobi.
  • #22 20363397
    Mobali
    Poziom 43  
    ADB-6 napisał:
    ... Po trzech miesiącach.
    "Nie ma żadnego ustawowego terminu, do którego można składać deklarację o rezygnacji z PPK. Zatrudniony może zrezygnować w każdej chwili. Po prostu – im wcześniej pracownik zrezygnuje, tym wcześniej zaprzestane zostanie przekazywanie pieniędzy na jego konto w PPK. W art. 23 ust 4 przeczytamy, że „podmiot zatrudniający nie dokonuje wpłat za uczestnika PPK, który złożył deklarację, począwszy od miesiąca, w którym uczestnik PPK złożył deklarację (…)”. Pracodawca od momentu otrzymania oświadczenia o rezygnacji ma 7 dni na poinformowanie o tym instytucję, która zarządza Pracowniczymi Planami Kapitałowymi w danej firmie."

Tu chyba nie ma się czego czepiać. Jak dla mnie, znacznie bardziej dyskusyjne jest to, że wypisanie się nie jest trwałe i w pełni skuteczne. A dokładniej, złożona deklaracja rezygnacji jest obowiązująca przez cztery kolejne lata. To oznacza, że po tym okresie, pracownik ponownie wejdzie do systemu PPK z automatu i żeby z niego wyjść będzie musiał po raz kolejny złożyć oświadczenie o rezygnacji. Ten zapis budzi moje poważne wątpliwości, bo skoro raz złożyłem oświadczenie woli, to dlaczego jest ono "z automatu" anulowane?

ADB-6 napisał:
    Tutaj z własnej woli trzeba się wypisywać...
    Jesli tylko raz, to byłoby OK - to normalna cena za bezwładność masowego systemu. Do czasu decyzji o świadomym wypisaniu się, Twoje zgromadzone na rachunku środki są bardzo niewielkie, więc i efekty zamrożonego w ten sposób kapitału nie są dotkliwe. Warto też pamiętać, że złożenie deklaracji rezygnacji oznacza, że pracodawca, od chwili jej złożenia, nie nalicza już wpłat na rachunek PPK uczestnika. No i warto pamiętać, że poza PPK, przymusowo zapisano Ciebie także do wielu innych centralnych "systemów", również nie pytając o zgodę. Niestety, z wielu z nich zwyczajnie nie da się wypisać w żaden sposób.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 20423333
    iwonamar8989
    Poziom 1  
    Dokładnie, nie wszystko, co narzucone musi od razu być podejrzane. Jak dla mnie autozapis jest akurat na plus, bo sporo osób które były w ppk od poczatku, w trakcie zrezygnowało, chocby dlatego że czytali takie komenty. A tu sie nagle okazuje, ze ludzie po roku czasu mają na kontach ppk przy minimalnym wynagrodzeniu po 1500 zł. Więc czasami lepiej dla tych 'niedowiarków' zrobic cos za nich
  • REKLAMA
  • #25 20427917
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 20428070
    Mobali
    Poziom 43  
    RitterX napisał:
    Przypomnę jedynie, że wszystkie składki ubezpieczeń do 1989r. wynosiły 15% przychodów a gdy nastało nowe już 45%.
    Generalnie masz rację. Tyle tylko, że ja jakoś niechętnie zamieniłbym się realia przed 1989 rokiem ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 20428166
    forest1600
    Poziom 20  
    Ocena: 168
    Mobali napisał:
    Generalnie masz rację. Tyle tylko, że ja jakoś niechętnie zamieniłbym się realia przed 1989 rokiem

Na tamte realia chętnie zamieniliby się tylko tacy, którzy wtedy byli poustawiani i głównie tylko Oni twierdzą, że wtedy było lepiej itd.
  • #28 20428267
    palmus
    Poziom 34  
    RitterX napisał:

Przypomnę jedynie, że wszystkie składki ubezpieczeń do 1989r. wynosiły 15% przychodów a gdy nastało nowe już 45%.

Jak wyliczyłeś owe 45%??
  • #29 20428355
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 619
    @keseszel " Osoby zarabiające mniej niż 120 proc. płacy minimalnej (od 1 stycznia 2023 r. będzie to 4188 zł brutto, a od 1 lipca 4320 zł brutto) mogą obniżyć wpłatę własną do 0,5 proc. wynagrodzenia, zachowując prawo do wpłaty ze strony pracodawcy w wysokości co najmniej 1,5 proc."

Czyli wystarczy poprosić pracodawcę abyś nie zarobił więcej niż 120% minimalnej i zapłacisz tylko 0,5 % wynagrodzenia,
    czyli jakieś 20zł netto (równowartość 4paku piwa) - ponieważ państwo co roku za pozostanie w programie daje 240zł to nic cię to wówczas nie kosztuje (no inflację od tych 240zł)
    Ja napiszę jak to u mnie wygląda, ja chciałem być w tym programie jak się zapoznałem z warunkami , innych pracowników pracodawca po cichu namówił że da im pod stołem (bo to mała firma ) równowartość tego co musiałby płacić do ppk - działało to aż do tego roku kiedy usłyszeli że jest kryzys i wypłat nieoficjalnych nie będzie.
    Najbardziej ppk bolą dziado pracodawców.
  • #30 20429452
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy Pracowniczych Planów Kapitałowych (PPK) w Polsce, które są postrzegane jako sposób na oszczędzanie na emeryturę, ale także jako potencjalne źródło strat finansowych. Uczestnicy debaty wyrażają różne opinie na temat PPK, wskazując na ryzyko utraty kapitału oraz na możliwość wypisania się z programu. Niektórzy uczestnicy podkreślają, że system nie jest przymusowy i można z niego zrezygnować, podczas gdy inni krytykują automatyczny zapis do PPK oraz brak informacji na temat jego działania. Wiele osób zauważa, że PPK może być korzystne w dłuższej perspektywie, ale obawiają się, że w obecnych warunkach gospodarczych może prowadzić do strat. Dyskusja porusza również kwestie związane z systemem emerytalnym w Polsce oraz wpływem imigracji na rynek pracy i składki emerytalne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA