logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie ściemniacza Legrand Niloe Step z nieznanych LED - brak ściemniania, ale włącza

szafura 30 Gru 2022 23:28 1002 3
REKLAMA
  • #1 20360427
    szafura
    Poziom 9  
    Cześć, mam problem w poprawnym podłączeniu ściemniacza tak, aby współpracował z nieznanym mi ledem.

Dostałem neon LED, który zakładam ma w sobie jakąś taśmę LED. Dokupiłem do niego kilka ściemniaczy do LED - jeden z nich zadziałał, wszystko przez zasilacz podłączone do gniazdka działa dobrze. Problem pojawia się w momencie w którym chciałbym wrzucić ten LED na ścianę i włączać i wyłączać go korzystając z ramkowego osprzętu. Mam w całym domu wyposażenie Legranda Niloe Step. Kupiłem też ściemniacz z tej serii - w instrukcji są zaznaczone LED-y, więc miałem nadzieję, że będzie to ze sobą grało. Niestety próbowałem już przeróżnych kombinacji i nie mam pomysłu co nie gra - może ten ściemniacz z Legranda kompletnie nie pasuje do taśmy - ale byłoby super móc z tego skorzystać. Dla jasności - nie działa, w sensie nie ściemnia. Włączyć i wyłączyć LED się da. Pomocy.

Ledon:
    Podłączenie ściemniacza Legrand Niloe Step z nieznanych LED - brak ściemniania, ale włącza
    Działający ściemniacz:
    Zasilacz dopuszkowy z którego chciałbym skorzystać:
    ściemniacz z Legranda ref. 863152:
  • REKLAMA
  • #2 20360436
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Po mojemu na tych zdjęciach jest ściemniacz niskiego napięcia (ten działa) i sciemniacz Legrand na 230V i ten nie działa tak?
    To zasilacz nie działa że ściemniaczem Legrand (ściemniacz Legrand jest przed zasilaczem)

Narysuj co z czym i jak podłączasz.
    Dwa rysunki - co z czym działa i co z czym nie działa.
  • REKLAMA
  • #3 20364358
    szafura
    Poziom 9  
    Justyniunia napisał:
    Po mojemu na tych zdjęciach jest ściemniacz niskiego napięcia (ten działa) i sciemniacz Legrand na 230V i ten nie działa tak?
    To zasilacz nie działa że ściemniaczem Legrand (ściemniacz Legrand jest przed zasilaczem)

Narysuj co z czym i jak podłączasz.
    Dwa rysunki - co z czym działa i co z czym nie działa.

Hej, dzięki za odpowiedź. Dobrze rozumiesz, wrzuciłem ten mały ściemniacz 12v w sumie tylko po to, żeby dać znać, że da się tego leda ściemnić, ale to w zasadzie było bez sensu, bo to chyba oczywiste, że się da.

Podłączam tak o:

Próbowałem też zasilacz wrzucić przed ściemniaczem z Legranda, ale to tylko powodowało dziwne żarzenie się leda.
    To zasilacz jest problemem?
  • #4 20368197
    szafura
    Poziom 9  
    Rozumiem też, że może powstać problem z tytułu tego, że ściemniacz działa dopiero od 5W, a led może obciążać mniej - jak z tym sobie poradzić?
REKLAMA