logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Haier A3FE737CMJ - dziwny, jednostajny piszcząco-świdrujący dźwięk

dawnaw 03 Sty 2023 23:42 2892 6
REKLAMA
  • #1 20366434
    dawnaw
    Poziom 3  
    Kupiłem jakiś czas temu lodówkę Haier A3FE737CMJ. Trochę stała w nowym mieszkaniu zanim ją uruchomiłem (wykończenie etc.), na dobre chodzi od tygodnia, ale dzisiaj (dzień po pierwszych, większych zakupach), zauważyłem taki jednostajny, coś jakby piszcząco-świdrujący-świszczący dźwięk dobiegający jakby z głębi lodówki. Specyficzny dźwięk utrzymuje się przez około 20-30 minut, po czym się urywa na podobną długość. Lodówka wraca do swojej normalnej "cichości", do której zdążyła mnie przyzwyczaić. Czy to normalne? Nie wiem, czy ten dźwięk nie jest trochę za wysoki i zbyt długo utrzymujący się.
  • REKLAMA
  • #2 20366466
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1173
    Witam. To może jednak inverter... I to normalne.
  • REKLAMA
  • #3 20366471
    dawnaw
    Poziom 3  
    Jeśli tak, to momentami to dość rozprasza w aneksie z salonem... Rozumiem, że nic nie da się z tym zrobić i trzeba przyzwyczaić ucho?
  • #4 20366489
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1173
    Jeżeli wszystko gra, a urządzenie działa poprawnie(chłodziarko-zamrażarka) to jest ok. Myśle że ona stoi stabilnie, by dodatkowo coś nie drażniło ucha 😕
  • REKLAMA
  • #5 20366675
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2797
    dawnaw napisał:
    piszcząco-świdrujący-świszczący dźwięk dobiegający jakby z głębi lodówki.

Trzeba się upewnić czy dźwięk dociera z wnętrza czy z zewnątrz.
    Hałas wewnątrz tyczy wentylatora parownika. Chodzi o jego łożyskowanie lub ocieranie wirnika o lód/szron na parowniku.
    Jeżeli otwarcie drzwi powoduje zatrzymanie hałasu, to hipoteza tycząca wentylatora parownika będzie słuszna.
  • REKLAMA
  • #6 20368082
    dawnaw
    Poziom 3  
    Dzięki, sprawdziłem.

Niestety, dźwięk jest dalej obecny po otwarciu lodówki. Jak przykładam ucho, to dźwięk dochodzi jakby z lewej strony, z zewnątrz (patrząc z perspektywy człowieka, który patrzy na jej front - nie "z perspektywy" lodówki). Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale po każdej stronie jest około 3-4 cm przerwy pomiędzy lodówka, a szafkami.
  • #7 21544935
    Grzechulec81
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Mam taką samą lodówkę jakieś 5 lat i w szczególności w nocy słyszę takie piszczenie. Lodówka działa normalnie, zatem temat olałem, jak potrzebuję, to niechaj się wypiszczy 😎

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Haier A3FE737CMJ generuje jednostajny, piszcząco-świdrujący dźwięk trwający około 20-30 minut, który następnie ustaje na podobny czas. Dźwięk ten jest słyszalny z zewnątrz, po lewej stronie urządzenia, niezależnie od otwarcia drzwi lodówki. Może to być efekt pracy inwertera lub wentylatora parownika, choć w tym przypadku hałas nie ustaje po otwarciu drzwi, co wyklucza wentylator parownika jako źródło. Użytkownicy potwierdzają, że podobne dźwięki są normalne i nie wpływają na prawidłowe działanie chłodziarko-zamrażarki. Hałas może być bardziej zauważalny w cichych pomieszczeniach, zwłaszcza nocą. Zaleca się upewnienie, że urządzenie stoi stabilnie, co może minimalizować odczuwanie dźwięków.
REKLAMA