logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa hydrauliczna 2KW 12V do wywrotki 3,5 tony. Jaki dać bezpiecznik ?

krzysztof18199 08 Sty 2023 20:34 1947 4
REKLAMA
  • #1 20375236
    krzysztof18199
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich
    Przerabiam busa z paką na busa z wywrotką i w tym celu zakupiłem na popularnym portalu ALE**** zestaw siłownik i pompa oleju.
    Nigdzie nie jest to podane w opisie aukcji ani w dokumentacji pompy ( a właściwie żadnej dokumentacji w przesyłce nie było)
    Z podstawowych wyliczeń wychodzi mi że powinien to być dość duży bezpiecznik jak na busika bo 166A
    Ale pytam osoby które takiej pompy używają i maja doświadczenie co się sprawdza ? Topikowy , automatyczny i jak duży ?
    Pozdrawiam Pompa hydrauliczna 2KW 12V do wywrotki 3,5 tony. Jaki dać bezpiecznik ?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20375306
    klm787
    Poziom 37  
    Ocena: 928
    krzysztof18199 napisał:

To proste, ale tak w przybliżeniu.
    Bo taki ogólny wzór na moc To P=UxI
    Czyli:
    2000= 12x? znak zapytania to prąd jaki będzie płyną przez ów bezpiecznik.
    Lecz powtarzam, że wartość płynącego prądu wyjdzie w przybliżeniu.
    I aby wyliczyć dokładne zabezpieczenie, to prawdopodobnie będzie potrzebne więcej danych.

Jak widać autor tematu wyliczył to poprawnie.
    A z tego co wiem to można taki układ zabezpieczyć zwykłym bezpiecznikiem topikowym.

Może nie od razu takim zwykłym, ale topikowym
    Ów bezpiecznik może na przykład wyglądać tak:
    Ale nie koniecznie tak.
  • REKLAMA
  • #5 20399273
    krzysztof18199
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Mam na to jeszcze inny pomysł. Załaduję na wywrotkę piasek czy coś w tym stylu do nominalnego obciążenia i podczas kiprowania zmierzę prąd za pomocą miernika cęgowego DC . Wtedy dobiorę bezpiecznik najbardziej zbliżony do tej wartości.
    Miałem nadzieję, że w tym wątku wypowie się ktoś kto ma i używa takiej pompy. Czasem teoria to nie to samo co praktyka.
REKLAMA