logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Came ZF1N - Dodawanie trzeciego pilota Space SP2: klonowanie, centralka i karta AF

davidh5 08 Sty 2023 22:34 3843 7
REKLAMA
  • #1 20375470
    davidh5
    Poziom 10  
    Cześć,
    mam problem z dodaniem nowego pilota do bramy wjazdowej sterowanej przez Came ZF1N.
    Mam obecnie dwa piloty Space SP2 i potrzebuję uruchomić trzeci.

Próbowałem różnych sposobów klonowania pilotów - żaden nie spowodował, że brama zaczęła reagować.
    Padła decyzja o dodaniu pilota przez centralkę, do której mam dostęp.
    Robiłem zgodnie z instrukcją dołączoną do centralki i po przytrzymaniu przycisku PROG i naciśnięciu przycisku na pilocie (Space SP2) centralka nie reaguje - cały czas mruga dioda na płytce centralki, wg instrukcji powinna zaświecić się na stałe.

Grzebiąc w Internecie napotkałem na informacje, że pierwsze powinienem dodać pilota do karty AF, a następnie do centralki Zf1N. Może to jest dobry trop, ale śladu o nim w instrukcji nie ma, więc mam parę pytań:
    1) czy faktycznie trzeba pierwsze dodać pilota do karty AF a następnie do centralki?
    2)jeśli tak to nie wiem jaka to karta AF - od widocznej strony nie ma żadnych symboli, nawet te trzy przyciski nie są podpisane... W związku z tym trudno mi określić jak zaprogramować pilot dla tego modelu karty AF. Popatrzyłem na różne modele i tak jakby pasuje AF43SP (przynajmniej z wyglądu), ale nie pasuje mi w coś w jej specyfikacji - mianowicie w wielu miejscach jest napisane, że zapamiętuje 15 pilotów, a wiem, że obecnie do tej bramy zaprogramowanych jest co najmniej 16 pilotów (po 2 dla każdego z ośmiu domów, jest to brama wjazdowa na wspólny prywatny teren)
    3) jeden z sąsiadów twierdzi, że udało mu się sklonować pilot poprzez przytrzymanie przycisku X sekund na działającym pilocie a następnie wciśnięcie przycisku na nowym - tak jak wspomniałem wcześniej, próbowałem różnych procedur znalezionych na internecie i nic nie działało. Może ktoś zna prawidłowo działającą procedurę? (Niestety sąsiad już nie pamięta)

Załączam parę zdjęć i będę wdzięczny za pomoc, wolę dopytać niż przez przypadek usunąć wszystkie zapisane do tej pory piloty ;) Came ZF1N - Dodawanie trzeciego pilota Space SP2: klonowanie, centralka i karta AF Came ZF1N - Dodawanie trzeciego pilota Space SP2: klonowanie, centralka i karta AF
  • REKLAMA
  • #2 20375723
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Pilota programuje się do karty. Jeżeli karta była dodana do centralki nie trzeba tego ponawiać.
  • REKLAMA
  • #3 20375772
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Cytat:
    nawet te trzy przyciski nie są podpisane...

https://szymkowiak.pl/serwis1/instrukcje/AF43SP.pdf
    Jak napisał poprzednik - karta musiała być już dodana do centrali i następne piloty dopisujesz tylko do niej.
    Cytat:
    jeden z sąsiadów twierdzi, że udało mu się sklonować pilot poprzez przytrzymanie przycisku X

Patrz instrukcja punkt IV.
  • #4 20375816
    davidh5
    Poziom 10  
    Ok, rozumiem.
    Niestety nadal to nie rozwiewa moich wątpliwości.
    Czy to na pewno jest karta AF43SP?
    W podlinkowane instrukcji jest informacja o 15 pilotach, mam pewność, że już obecnie działa ich większa ilość - jak to wytłumaczyć?
  • REKLAMA
  • #5 20375865
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    https://www.perfektsklep.pl/came-af-43sp-spac...MIvfXXjJO6_AIViKjVCh1_ygBlEAQYBSABEgJ6bvD_BwE (płytka identyczna jak u ciebie).
    A tu napisali - 36 kodów. Może są różne odbiorniki, albo inni liczą dwukanałowe piloty a nie pojedyncze przyciski (czyli u nich wyszłoby że te 16 pilotów to w sumie odpowiednik 32 przycisków - i jak korzystać w każdym pilocie tylko z jednego przycisku to wyjdzie 32 piloty).
  • #6 20376150
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Cześć,

davidh5 napisał:
    1) czy faktycznie trzeba pierwsze dodać pilota do karty AF a następnie do centralki?

W przypadku kart AF43SP - tak.

davidh5 napisał:
    2)jeśli tak to nie wiem jaka to karta AF - od widocznej strony nie ma żadnych symboli, nawet te trzy przyciski nie są podpisane... W związku z tym trudno mi określić jak zaprogramować pilot dla tego modelu karty AF. Popatrzyłem na różne modele i tak jakby pasuje AF43SP (przynajmniej z wyglądu), ale nie pasuje mi w coś w jej specyfikacji - mianowicie w wielu miejscach jest napisane, że zapamiętuje 15 pilotów, a wiem, że obecnie do tej bramy zaprogramowanych jest co najmniej 16 pilotów (po 2 dla każdego z ośmiu domów, jest to brama wjazdowa na wspólny prywatny teren)

Tak, karta AF43SP w tej wersji co masz, mieści 36 kodów ( oddzielnych przycisków na pilotach ).

davidh5 napisał:
    3) jeden z sąsiadów twierdzi, że udało mu się sklonować pilot poprzez przytrzymanie przycisku X sekund na działającym pilocie a następnie wciśnięcie przycisku na nowym - tak jak wspomniałem wcześniej, próbowałem różnych procedur znalezionych na internecie i nic nie działało. Może ktoś zna prawidłowo działającą procedurę? (Niestety sąsiad już nie pamięta)

Klonować to na 100% mu się nie udało gdyż tak naprawdę jest to zdalne wpisanie pilota i trzeba być w zasięgu napędu. W załączniku masz instrukcję.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • AF43SP.pdf (474.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ZF1N Nowy typ.pdf (1.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 21518527
    drudar
    Poziom 1  
    Wybaczcie pytanie, ale nie jestem na tyle oblatany w tych sprawach. Próbuję skopiować pilot, gdyż wspólnota żąda za to chorych pieniędzy. Próbowałem dodać go do centralki ZF1N. Niestety nie działa. Tutaj dowiedziałem się, że jest jeszcze coś takiego jak karta AF43SP. Gdzie znajdę tę kartę?
  • #8 21518538
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Na wspólnotach są stosowane odbiorniki radiowe które są zabezpieczane hasłem przed nieautoryzowanym dopisaniem pilota.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dodania trzeciego pilota Space SP2 do bramy sterowanej centralą Came ZF1N. Próby klonowania pilotów nie przyniosły efektu, a programowanie pilota przez centralę (przytrzymanie przycisku PROG i naciśnięcie pilota) nie powoduje oczekiwanej reakcji centralki. W dyskusji wyjaśniono, że piloty programuje się do karty AF, która musi być wcześniej dodana do centralki. Karta AF43SP jest najczęściej stosowana i mieści do 36 kodów (przycisków pilotów). Klonowanie pilotów jest nieskuteczne, ponieważ dodanie pilota wymaga zdalnego wpisania kodu w zasięgu napędu. Wspólnoty mieszkaniowe często stosują odbiorniki radiowe zabezpieczone hasłem, co uniemożliwia nieautoryzowane dopisanie pilota. Wskazano instrukcję do karty AF43SP oraz podkreślono, że jeśli karta jest już dodana do centralki, nie trzeba tego powtarzać przy dodawaniu kolejnych pilotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA