logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego mój router mobilny działa gorzej niż hotspot z telefonu?

beartown 11 Sty 2023 20:53 1644 2
REKLAMA
  • #1 20380425
    beartown
    Poziom 1  
    Cześć,

postanowiłem zrobić mały research w sprawie routerów mobilnych. Mam aktualnie Huawei e5577 i działa całkiem nieźle, choć zaskoczyła mnie jedna rzecz. Ilekroć muszę ściągnąć duży plik, bardziej opłaca mi się na chwilę użyć hotspota z iPhone'a (mam 11 Pro Max), bo różnica w czasie ściągania jest spora. W obu mam kartę sim tego samego operatora, ta sama umowa.

Czym może być spowodowana różnica w prędkości tych urządzeń? Zawsze myślałem, że routery są najlepsze w... byciu routerem. A tu się okazuje, że nawet telefon puszcza lepszy sygnał niż dedykowane urządzenie.

No i pytanko bonusowe - znacie jakieś dobre routery mobilne, które by puszczały szybszy sygnał od hotspota z iPhone'a? Może być nieco większy niż ten mój Huawei. Zależy mi przede wszystkim na szybkości sygnału i na długiej pracy na baterii.

Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #2 20380487
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5766
    W 11 Pro Max jest modem LTE 19 kat i w T-mobile moze agregować 4 pasma LTE jesli są na stacji bazowej tego operatora czyli na DL korzysta z 50MHz pasma, mozliwe ze w MIMO4X4 lub modulacji QAM256. Zabytek E5577 ma modem LTE 4 KAT czyli korzysta z jednego pasma na 15 lub 10MHz, MIMO2X2 QAM64 wiec nie ma co porównywać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20381221
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Nie wchodzac wszczegóły, modem LTE w urządzeniu mobilnym jest starszy, gorszy, wolniejszy niż ten w telefonie. Nie ma w tym nic dziwnego, bo technologia komórkowa się cały czas dynamicznie rozwija. Szukasz mobilnego który ma kategorie LTE 18 lub wyższą i też będziesz miała szybko. Ale to pewnie poziomy cenowe 1000PLN +
REKLAMA