logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika 6,5 KWP, Fox Ess: Wysoka produkcja, pobór i oddanie energii w tym samym czasie

Dionisios 12 Sty 2023 10:11 819 4
REKLAMA
  • #1 20380949
    Dionisios
    Poziom 2  
    Witam,
    mam zamontowaną fotowoltaike o mocy 6,5 KWP wschód/zachód. Falownik Fox Ess.
    Jest godzina 12 w południu błękitne niebo więc produkcja chwilowa przez 2 godziny pokazuje około 1,1 kw( na godzinę ) i w tym samym momencie chodzi zmywarka przez około 2 godziny. Jak wchodzę na e-licznik taurona następnego dnia żeby zobaczyć ile pobrałem a ile oddałem to pokazuje że pobrałem od 12:00 do 14:00 1,6kwh, wiadomo że właczony był router i komputer, ale najlepsze jest to że pokazuje mi że oddałem do taurona 1 kWh w ciągu tego samego czasu. Może mi ktoś wyjaśnić dlaczego pomimo dobrej produkcji ( na zimę ) pobieram i oddaje w tym samym momencie gdzie np. w nocy jak chodzi zmywarka to podobnie pobiera energię od tauronu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20380960
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 676
    Od 1.04.2022 energia rozliczana jest w bilansowaniu wektorowym. Sprawia to że wszelkie niesymetryczności oddawanie - pobór są rejestrowane i rozliczane.

Dla przykładu: produkcja 3kW/3f i pobór 3kW/1f w bilansowaniu algebraicznym wychodzi 0. Natomiast przy wektorowym produkcja jak i pobór będą po 2kW.
  • REKLAMA
  • #3 20381456
    Dionisios
    Poziom 2  
    Dziękuję za szybką odpowiedź, ale szczerze mówiąc nic z tego nie rozumiem czy jest pan w stanie mi to jakoś inaczej wyjaśnić ?Dziękuję serdecznie pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20382546
    zbigmaz1
    Poziom 19  
    Ocena: 72
    Poszukaj i poczytaj na temat rozliczania międzyfazowego, to jest to co ciebie interesuje.
  • #5 20382738
    Dionisios
    Poziom 2  
    Już wszystko zrozumiałem dziękuję serdecznie pozdrawiam.
    Napisali mi o czym dokładnie poczytać.
REKLAMA