logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Acer Aspire V15 - Touchpad po czyszczeniu: brak reakcji na klikanie, naprawa połączeń uziemiających

Rastko2015 24 Sty 2023 19:29 348 6
REKLAMA
  • #1 20403299
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Ocena: 60
    Witam, wzialem ww laptopa do czyszczenia, wszystko wyczyściłem i po złożeniu pojawił się problem, a mianowicie na początku system wykrywał urzadzenie w menedżerze, ale panel dotykowy nie działał. Rozebrałem, poprawiłem połączenia uziemienia i kursorem moge ruszać, ale klikanie nie działa. Touchpad fizycznie klika, ale system tego nie widzi. Poniżej wklejam foto panelu.
    Acer Aspire V15 - Touchpad po czyszczeniu: brak reakcji na klikanie, naprawa połączeń uziemiających

Pod numerem 2 jest miejsce gdzie znajduje się lacznik, który klika po docisnieciu panelu do blaszki. Wg mnie jak klikam prawy lub lewy przycisk to powinno dojść do połączenia nr 2 z numerem 1 lub 3 poprzez dotknięcie metalowej ramki z obramowaniem płytki drukowanej. Zmierzyłem multimetrem i ramka ma cały czas połączenie z obramowaniem płytki pomimo, że nie naciskam niczego. Gdy odkleję tasmy uziemiajace płytkę to połączenie znika. Czy nie powinno być tak, że styki uziemienia (nr 4 i 5) na płytce nie powinny mieć zwarcia z jej obramowaniem?
    Niech mi ktoś to wytlumaczy zanim wydam 150pln na nowy touchpad.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20403332
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    Przycisk jest jeden, touchpad rozpoznaje "LPM" oraz "PPM" po pozycji palca na płytce dotykowej. Metalowa ramka nie ma elektrycznie żadnego znaczenia w funkcjonowaniu touchpada, ale jest połączona z masą, aby nie wisiała "w powietrzu", nie była anteną zbierającą zakłócenia.
  • #4 20403335
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Nie, 1,2,3 to tylko ograniczniki. Masa płytki jak najbardziej może, a nawet powinna być połączona z obramowaniem.
    Klikanie rozwiązane jest na kilka sposobów, zależnie od touchpada.
    Jedne mają 2 gumowe przyciski pod płytką, dla lewego i prawego "klawisza myszki", ale to stare konstrukcje.
    Dziś raczej stosuje się jeden przycisk który tylko rejestruje kliknięcie. A czy to lewy czy prawy przycisk interpretowane jest dotykiem z danej strony touchpada.
    Sprawdź dokładnie czy taśma w touchpadzie, jak i na płycie laptopa jest na pewno dobrze obsadzona w gnieździe.
    Jak i czy gniazda, jak i taśma nie zostały w jakiś sposób uszkodzone.
  • REKLAMA
  • #5 20403339
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Sprawdzona tasma na pinach przy portach na płycie i panelu. Przejścia są ok.
  • REKLAMA
  • #6 20403350
    wezuwiusz3
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Rastko2015 napisał:
    Sprawdzona tasma na pinach przy portach na płycie i panelu. Przejścia są ok.

Sprawdz w ustawieniach pada,czy nie ma tam coś namieszane i sprawdż jak jest podpięta klawiatura.Powiem szczerze, że dziwne to jest u Ciebie, ale kiedyś miałem problem z przyciskiem TAB i prawy przycisk na kursorze też nie chciał działać.Pomogło ponowne rozpięcie i zapięcie paska od klawiatury.
  • #7 20420765
    Rastko2015
    Poziom 13  
    Witam, jakims zbiegiem okolicznosci system zainstalował najwyraźniej zle sterowniki touchpada, bo odinstalowałem je z poziomu rozruchu awaryjnego, uruchomiłem ponownie system i zaczelo wszystko działać jak należy.
    Dzięki za reakcje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z touchpadem w laptopie Acer Aspire V15 po jego czyszczeniu. Po złożeniu laptopa touchpad był wykrywany przez system, ale nie reagował na kliknięcia. Użytkownik sprawdził połączenia uziemiające i stwierdził, że kursor działa, ale kliknięcia nie są rejestrowane. Odpowiedzi sugerowały sprawdzenie taśm i połączeń, a także ustawień touchpada. Ostatecznie problem został rozwiązany po odinstalowaniu błędnych sterowników touchpada w trybie awaryjnym, co przywróciło jego pełną funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA