logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana zwykłego kominka na kominek z płaszczem wodnym

lekt0r 28 Sty 2023 01:05 3363 11
  • #1 20408898
    lekt0r
    Poziom 9  
    Witam,

Jestem laikiem w temacie kominków i prosiłbym o ocenę, czy to jest do zrobienia i czy ma sens (jeszcze nie konsultowałem tego z żadnym fachowcem tylko po prostu taka myśl narodziła się w mojej głowie i chcę zasięgnąć opinii tutaj).

Mieszkam w domu jednorodzinnym 115m2 (przybliżony schemat rozkładu pomieszczeń i źródeł ciepła w załączniku). W domu jest zainstalowany zwykły kominek z dmuchawą, która pobiera nagrzane powietrze i wydmuchuje w stronę pokojów. Pomyślałem o grzaniu kominkiem wody w CO. Czy w tym celu konieczna jest wymiana kominka na taki z płaszczem wodnym? Jak widać na rysunku, kominek jest w innym miejscu niż kocioł gazowy. Co trzeba zrobić, aby wpiąć się do instalacji CO? Jak mogłoby to wyglądać, żeby kominek pozostał w tym miejscu, w którym jest?

Z góry dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi.

Zmiana zwykłego kominka na kominek z płaszczem wodnym
  • #2 20409004
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    Obawiam się, że przy dużych nakładach pracy/materiału
    efekt nie będzie adekwatny.
    Kominek ma zastąpić kocioł czy tylko wspomagać?
  • #3 20409052
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Dla mnie zawsze kojarzy się to ze zrobieniem kotłowni z salonu chyba ze kominek jest w garażu. A jako główne źródło ciepła calkowity niewypał. Bardzo mała sprawność. Kotły na paliwo stałe są inaczej skonstruowane niż kominki z płaszczem.
  • #4 20409056
    GAS_14
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Zwykła koza i system rozprowadzania ciepłego powietrza.
  • #5 20409068
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Kominek jako kocioł stałopalny będzie wymagała bufora ciepła. Znajdziesz miejsce żeby go wstawić np w kotłowni?

Odchodząc od technikaliów to przecież kominek za kilka lat będzie zbanowany jako źródło ciepła. Z jednym wyjątkiem, jeśli jest jedynym źródłem. A skoro masz już kocioł gazowy to nie łapiesz się na ten wyjątek.
  • #6 20409106
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    Jak ma wyglądać palenie węglem w kominku sadza i dym w salonie???
  • #7 20409240
    gbksiazczak
    Poziom 31  
    Ocena: 317
    bumble napisał:
    palenie węglem

Kto pisze/mówi o paleniu węglem?
    Czy "totalny bezsens" ma być pomocną wskazówką?
  • #8 20409275
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3755
    Pomijając kwestie techniczne i brak wielu szczegółów, zastanów się nad kilkoma wątpliwościami, które mam:
    1. Ogromne koszty! To praktycznie remont kapitalny domu i radykalna przebudowa kotłowni. Porównaj te nakłady z ewentualnym zyskiem.
    2. Zastanawiałeś się nad implikacjami przekształcenia salonu w regularną kotłownię? Nawet jeśli to drewno, będzie zapach, pył i brud... Będzie konieczność składowania sporych ilości paliwa i usuwania popiołów. Odpowiada Wam to?
    3. Kwestie prawne. Nie wiem gdzie mieszkasz, ale w wielu regionach kraju taka rozbudowa jest dyskusja biorąc pod uwagę zapisy lokalnego prawa. W wielu miejscach palenie w kominkach już jest lub wkrótce będzie zabronione. Szczególnie, jeśli masz zgłoszone inne źródło ciepła a dom jest zaopatrzony w dostęp do sieci gazowej. Czy w tej sytuacji jest sens podejmowania takiej inwestycji? Sprawdzałeś prawo miejscowe pod tym kątem?
    4. Wątpliwa efektywność układu. Nie wiemy nic o budynku, ale ponad 110 metrów do ogrzania to sporo. Kominek użyty jako kocioł będzie miał znacznie mniejszą sprawność od nowoczesnego dedykowanego kotła CO. Może się więc okazać, że to zadziała, ale radykalnie wzrośnie zużycie paliwa. I to także musisz uwzględnić w swojej kalkulacji.
    5. Ze względów bezpieczeństwa, taka instalacja musi być wyposażona w bufor. Tego typu zbiornik jest spory i ma określone techniczne warunki instalacji. Sprawdź proszę, czy masz gdzie umieścić bufor i jaki byłby zakres przeróbek posiadanej instalacji.
    6. Przy układzie CO z kominkiem i czynnikiem roboczym (woda) bezwzględnie musisz zaplanować podtrzymanie zasilania w przypadku wyłączenia energii! Nie sądzę, żeby taki kominek udało się połączyć z Twoją kotłownią polegając wyłącznie na obiegu grawitacyjnym. To kolejny etap prac, koszty, miejsce, etc..

Reasumując, jeśli masz sprawny kominek z działającym systemem DGP to zostaw tak jak jest. Energię i pieniądze raczej zainwestuj w klasyczną nowoczesną kotłownię lub inne dodatkowe źródło energii dla domu (np. PC czy fotowoltaika, ewentualnie solary wspomagające CWU )
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20409279
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 735
    Da się to zrobić. Najpierw rozwiąż problem jak zrobić płaszcz wodny na kominku istniejącym- zwykle ma na zewnątrz żebra.Owinąć rurką z miękkiej miedzi 0,5 m czopucha? Coś do środka? Tzw podkowa? Słabo.Korpus zwykle jest zeliwny.Zrobisz otwory i może zacząć pękać w tych miejscach od naprężeń termicznych.Wpiać się możesz gdziekolwiek.Ale nie tak jak z przewodem elektrycznym.Czyli: pompa, sterowanie i układ CO otwarty ze względu na bezpieczeństwo. Sprawdź podobne rozwiązania w necie.Jest tam tego trochę. Sama robota,jak ktoś lubi, może być przyjemnością.Ale trzeba to mądrze zaprojektować.
    PS. Salon jako kotłownia??? Bzdura. Kominek pełni rolę dogrzewania.Mam taki w salonie.Klimat...Zwykle budzi zazdrość odwiedzających.Syfu jest więcej przy małych dzieciach niż od tego.
  • #10 20410174
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2100
    Mając gaz , każda tego typu przeróbka to poroniony pomysł. Sprawdź ile kosztuje tylko sam wkład kominkowy z płaszczem wodnym i jaką ma moc minimalną. O orurowaniu nawet nie ma co pisać.
  • #11 20410189
    lekt0r
    Poziom 9  
    Dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

1.
    gbksiazczak napisał:
    Kominek ma zastąpić kocioł czy tylko wspomagać?

Kominek obecnie zastępuje kocioł. Nie używam do ogrzewania gazu tylko palę drewnem kawałkowanym.
    2.
    bumble napisał:
    Jak ma wyglądać palenie węglem w kominku sadza i dym w salonie???

Nie palę węglem tylko drewnem i będzie wyglądało tak jak wygląda teraz. Myślę tylko wykorzystać energię nie do grzania powietrza tylko wody. A wybieranie popiołu co 2 dni do tej pory nie sprawia mi problemu więc jeśli chodzi o te kwestie to nie ma tematu.
    3.
    bumble napisał:
    Dla mnie zawsze kojarzy się to ze zrobieniem kotłowni z salonu chyba ze kominek jest w garażu. A jako główne źródło ciepła calkowity niewypał. Bardzo mała sprawność. Kotły na paliwo stałe są inaczej skonstruowane niż kominki z płaszczem.

Jeśli chodzi o mój obecny kominek to tak jak palę teraz to w części salonowej i kuchennej utrzymuję temperaturę 22-23 st natomiast w pokojach jest 20 st. Zatem ze sprawności tego kominka nie jestem niezadowolony ale wydaje mi się, że lepiej wyszłoby gdyby pokoje grzała woda w grzejnikach niż powietrze z korytarza (chciałbym w pokojach uzyskiwać te 22 stopnie)
    4.
    palmus napisał:
    Najpierw rozwiąż problem jak zrobić płaszcz wodny na kominku istniejącym
    .
    Poszedłbym w wymianę kominka zamiast przerabiać obecny.

Dodam, że to jest dom parterowy i jest niezagospodarowany strych więc jest opcja wykorzystania go w razie czego. Tak samo jeśli trzeba byłoby doprowadzić rury z wodą od kominka do kotłowni, gdzie jest kocioł gazowy i skrzynka z rurami idącymi do grzejników i podłogówki to przez strych jest taka opcja żeby nie rozkuwać podłóg. Kwestie przepisów sobie zostawmy. Mam kocioł gazowy ale nie mam przyłącza gazowego więc zasilany jest z butli. A to też jest uciążliwe i do tego drogie. Poza tym to tak jak już wspomniałem - obecnie palę tylko drewnem w kominku i chcę to usprawnić.
  • #12 20411166
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 735
    Jak chcesz wymienić kominek, to ok.Sprawdz w porównaniu do istniejącego jaką moc będziesz potrzebował.
    Acha, co do pomysłów "poronionych": powstrzymałbym się z krytyką.Ludzie pakuję większe pieniądze w fontanny czy rzeźby w ogródku.Ekonomicznie bezsens, ale ich rolą jest zupełnie coś innego.A może autor ma darmowe drewno w dużych ilościach?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę zwykłego kominka na kominek z płaszczem wodnym w swoim domu jednorodzinnym o powierzchni 115 m². Obecnie korzysta z kominka z dmuchawą, który ogrzewa powietrze, ale chciałby wykorzystać energię do podgrzewania wody w instalacji centralnego ogrzewania (CO). W dyskusji poruszono kwestie techniczne, takie jak konieczność budowy bufora ciepła, efektywność systemu oraz potencjalne problemy związane z przekształceniem salonu w kotłownię. Użytkownicy zwracają uwagę na wysokie koszty przeróbki oraz na to, że kominek z płaszczem wodnym może nie być efektywnym źródłem ciepła w porównaniu do kotła gazowego, który już jest zainstalowany. Wskazano również na kwestie prawne dotyczące używania kominków jako źródła ciepła w niektórych regionach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA