logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Oscyloskop za 200 zł czy multimetr za 30 zł dla młodej osoby pasjonującej się elektroniką?

mojekonto300 29 Sty 2023 10:28 1068 12
REKLAMA
  • #1 20410759
    mojekonto300
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Co takim oscyloskopem można zrobić? Nada się on do zabawy dla młodej osoby interesującej się elektroniką? Czy też lepiej kupić zwykły multimetr za 30 zł? Bez konkretnych zastosowań, po prostu jako prezent zachęcający do kontynuowania hobby.

Oscyloskop za 200 zł czy multimetr za 30 zł dla młodej osoby pasjonującej się elektroniką?

https://a.allegroimg.com/s1024/11f43a/a4b4d07...Y-OSCYLOSKOPOWY-DSO150-Kod-producenta-2256-MA za 170

Oscyloskop za 200 zł czy multimetr za 30 zł dla młodej osoby pasjonującej się elektroniką? za 274
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20410773
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Ocena: 326
    Uważam, że nie warto, miałem Rigola 1054z, ale z powodu niewykorzystywania go sprzedałem i kupiłem wtedy mds120m i tego tak jak wtedy zapłaciłem coś około 280 to było warto. Za więcej jak te 300 to nie warto. Ostatnio ktoś na forum dawał link na allegro do Fnirsi 1014D za około 650 zł i to już warto bo za coś znowu lepszego musiałbyś zapłacić około 1200.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20410901
    Yansi
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Żeby ktoś mi tak chciał kupić DSO 138 lub 150 na "zachętę" to byłbym w siódmym niebie. ;)

A tak serio, czy ta osoba ma jakąkolwiek wiedzę aby choć trochę się posługiwać takim "oscyloskopem" lub czy po kupnie będzie chciała nabyć tą wiedze o ile jej niema?
    Czy będzie to zabawka na godzinę, taki gadżet aby chwile się pobawić i potem do szuflady?

Jak nie ma multimetru to chyba lepiej by skorzystała posiadając go (łatwiejszy w użytku) niż sam oscyloskop bez multimetru.
    Ja ostatnio sobie taki sprawiłem i jestem zadowolony z niego.

https://www.gotronik.pl/an870-miernik-uniwersalny-true-rms-aneng-p-5346.html
  • #5 20410937
    mojekonto300
    Poziom 4  
  • Pomocny post
    #6 20410953
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    Na Aliexpress ostatnio wychaczyłem Anenga An870 za 125, więc tam polecam szukać i raczej tego modelu.

Jak to ma być na zachętę to polecam do miernika dołożyć jeszcze ze dwie stówy na części i moduły elektroniczne nawet takie do samodzielnego montażu.

Jaki miernik ten potencjalny obdarowany już posiada? Może na razie lepiej dać mu tak jak pisałem wyżej na elektronikę do zabawy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20411021
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    zdenek_zdenek napisał:
    Ostatnio ktoś na forum dawał link na allegro do Fnirsi 1014D za około 650 zł i to już warto, bo za coś znowu lepszego musiałbyś zapłacić około 1200.

Złe rady dajesz, nikt początkującemu nie kupi takiego sprzętu. Dla początkującego spokojnie wystarczy taki
    https://pl.aliexpress.com/item/1005002514064295.html

Oscyloskop za 200 zł czy multimetr za 30 zł dla młodej osoby pasjonującej się elektroniką?

Ma dwa kanały i dla amatora wystarczy i nie tylko, ja z takim jeżdżę jako podręcznym i daje radę. :)
  • REKLAMA
  • #8 20411053
    mojekonto300
    Poziom 4  
    Ten miernik kosztuje 45 (tamten pięć razy tyle). Funkcje ma takie same na pierwszy rzut oka. Będzie robił jakąś znaczącą różnicę w bardzo amatorskim zastosowaniu? Lepiej zepsuć tanią zabawkę niż drogą.

https://www.gotronik.pl/multimetr-uniwersalny-aneng-m118a-p-9282.html
  • Pomocny post
    #9 20411068
    zdenek_zdenek
    Poziom 27  
    @mojekonto300 Osoba której chcesz coś dać posiada już jakiś miernik, jeśli tak to jaki? Bo jeśli posiada coś w miarę sensownego to może lepiej dać mu wolną rękę na zapełnienie koszyka w jakimś sklepie internetowym czy portalu typu allegro czy Aliexpress do pewnej kwoty

Dodano po 2 [minuty]:

Z testowania i nowych elementów, modułów będzie miał więcej frajdy i porzytku w zdobywaniu wiedzy często niż z jak kupisz mu jakieś urządzenie.
  • Pomocny post
    #10 20411094
    Łukasz.K
    Poziom 28  
    Ocena: 152
    A najlepiej nie zepsuć żadnej zabawki. Tani miernik się łatwiej spali niż drogi. Więc dla nieuważnego początkującego lepiej nada się droższy z zabezpieczeniami. Miernik bez zabezpieczeń dla początkującego to tak jakby od razu pieniądze do kosza wyrzucić. Ja np. moim mierzyłem na zakresie rezystancji napięcia i się nie spalił jeszcze. A zrobiłem coś takiego Unit-em za 30zł i przy pierwszym pomiarze poszedł z dymem.

Ja bym najpierw patrzył czy miernik ma zabezpieczenia przed nieprawidłowym podłączeniem. To samo z oscyloskopem czy ma zabepieczenia przed zbyt wysokim napięciem podawanym na wejścia przy ustawieniach na niskie zakresy.

Niektórzy piszą że sondy się nie spalają ale ja np. jedną spaliłem gdy mierzyłem 230V przy położeniu przełącznika 1:1. Oscyloskop na szczęście wytrzymał.
  • Pomocny post
    #11 20411378
    Yansi
    Poziom 16  
    Ocena: 49
    Masz wypisane na stronach dane techniczne obydwu multimetrów, jak dla Ciebie są "takie same" no to ja nie wiem co ci jeszcze doradzić.

Może tak, obejrz ten film na kanale RS Elektronika dotyczący wyboru multimetrów i wtedy zdecyduj który warto kupić i czy są takie same.

https://www.youtube.com/watch?v=3YdOdJMfkww
  • Pomocny post
    #12 20411477
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1458
    mojekonto300 napisał:
    Ten miernik kosztuje 45 (tamten pięc razy tyle).

Przecież pytałeś o oscyloskop.
    mojekonto300 napisał:
    Co takim oscyloskopem można zrobić? Nada się on do zabawy dla młodej osoby interesującej się elektroniką?

Więc ci napisałem, że mój lepszy. A miernik to nie oscyloskop więc ten wybór:
    mojekonto300 napisał:
    Nada się on do zabawy dla młodej osoby interesującej się elektroniką? Czy też lepiej kupić zwykły multimetr za 30 zł?

Jest bez sensu. A najlepiej zapytać obdarowywanego co chce.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między oscyloskopem a multimetrem dla młodej osoby interesującej się elektroniką. Uczestnicy forum podkreślają, że oscyloskop, mimo że bardziej zaawansowany, może być trudniejszy w obsłudze dla początkującego, a jego użyteczność zależy od posiadanej wiedzy. Z kolei multimetr, zwłaszcza model z zabezpieczeniami, jest bardziej przyjazny dla nowicjuszy i może być lepszym wyborem na początek. Wiele osób sugeruje, aby zamiast jednego z tych urządzeń, rozważyć zakup zestawu modułów elektronicznych do samodzielnego montażu, co może być bardziej edukacyjne i zachęcające do dalszego rozwijania pasji. Wskazano również na różne modele multimetrów, takie jak Aneng AN870 i ANENG M118A, oraz oscyloskopy DSO 138 i DSO 150.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA