logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór oscyloskopu dla początkującego: analogowy czy cyfrowy do 500 zł?

Mateusz0944 24 Lip 2012 13:15 9900 16
REKLAMA
  • #1 11138623
    Mateusz0944
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam. Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna oscyloskopu. Przeczytałem chyba wszystkie tematy na tym forum i przeglądałem oferty na serwisach aukcyjnych ale wciąż mam wątpliwości ponieważ nie posiadam zbyt dużej (a właściwie żadnej) wiedzy jeśli chodzi o tego typu sprzęt.
    Elektroniką zajmuję się hobbystycznie od około 2 lat. W tym roku idę na studia i postanowiłem rozszerzyć swój mały warsztacik bo prosty multimetr za 15zł już mi nie wystarcza. :cry: Cały czas zastanawiam się jaki oscyloskop wybrać analogowy czy cyfrowy. Trochę odstraszają mnie ceny tych drugich. Z tego co wyczytałem wielu forumowiczów poleca na początek analogowy i raczej używany ale lepszej firmy niż nowy chiński badziew.
    Tak więc mam twardy orzech do zgryzienia tym bardziej, że nigdy nie używałem oscyloskopu ponieważ nie miałem dostępu. Miło by było gdyby znalazł się ktoś z okolic Stalowej Woli i zechciałby zaprezentować możliwości swojego sprzętu :D
    Budżet jaki mam do wykorzystania to ok. 500zł ale jeśli trafi się jakaś okazja to może uda mi się zdobyć jeszcze trochę forsy :D

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11139099
    lukashb
    Poziom 39  
    Ocena: 417
    No cóż, dla cyfrowego zasób pieniężny skromny. Ja zakupiłem Rigola DS1052 bodajże, z miernikiem w zestawie, jest to SANWA PC5000. Chwalę to sobie, choć szarpnęło mnie to całe 1800zł. Ale to praca powiedzmy nie domowa, a zawodowa. Więc opłacało się. W twoim przypadku, może jakiś Metrix ? bywały takie, czarne z pokrywą zamykaną odgóry i cena taka jak proponujesz. Chyba, że coś polskiego, jakiś OS305 itp. Każdy jest dobry jak się umie go obsłużyć, reszta to dodatki. Fajnie się na cyfrowym mierzy, gdy podaje częstotliwość, napięcie średnie, skuteczne, szczytowe i Bóg wie co jeszcze :D, ale to jak mówię, dodatek. Z samej funkcjonalności oscyloskopu także da się to odczytać.
  • #3 11139735
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 577
    Nie, tylko nie tego Metrixa z "leżaków magazynowych"
    Czy Kolega ma konto na ebay? Jeśli tak, to warto poszukać Tektronixa np 7603, 7623, 7633 itp. z serii 7000.
    Dlaczego taką kolubrynę - bo ma wkładki, a wkładek ma bardzo wiele, np sampler o paśmie 1GHz, lub 14GHz, oscyloskop cyfrowy 100MHz i wiele wiele innych.
  • REKLAMA
  • #4 11145650
    Mateusz0944
    Poziom 12  
    Niestety nie mam konta na ebay.
  • #5 11146219
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    Za 500zł to zapomnij. Lepiej pozbieraj trochę więcej kasy, bo za tyle to możesz co najwyżej jakieś g... kupić.

Polecam Rigol DS1052E w komplecie z miernikiem Sanwa PC5000. Sprzęcior bardzo dobry i dla hobbysty w 100% wystarczający. Mam, używam i nie żałuję tej kasy.

Oscyloskopy analogowe to już przeszłość. Nie warto kupować, nawet jakby półdarmo sprzedawali. Na cyfrówce masz pełen komfort, pełno pomiarów automatycznych, analizy, zapisywanie przebiegów na pendrive, cała masa innych rzeczy.
  • #6 11147624
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    leonow32, dzięki takim cyfrą rodzą się elektronicy, którzy nie potrafią znaleźć okresu przebiegu na oscyloskopie.
    Za cenę chińskiego Rigola można kupić świetny oscyloskop analogowo-cyfrowy, lub analogowy. Bijący na głowę parametrami i możliwościami tanią chińszcyznę. Poza tym jakie możliwości? Przebieg wyglądający jak rysunek w paincie, to dobry oscyloskop? Kolego, daleko temu Rigolowi do średniej klasy analoga... Nie mówiąc o dobrej cyfrze z lat 90'.

Mateusz0944, żaden problem konto założyć. W kraju niestety ciężko kupić coś dobrego za normalną kasę.

Polecam zainteresować się oscyloskopami Tektronixa z serii 7000
  • #7 11149410
    antrykot
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    A ja polece analogowego metrix'a 2x50MHz. Jest na aledrogo za 399zł. Kupiłem takiego pare lat temu, całkiem dobrze sie spisuje.
  • #8 11149673
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Za tego mertixa można dać góra 200zł.
  • REKLAMA
  • #9 11149871
    leonow32
    Poziom 30  
    Ocena: 1232
    ciasteczkowypotwor napisał:
    leonow32, dzięki takim cyfrą rodzą się elektronicy, którzy nie potrafią znaleźć okresu przebiegu na oscyloskopie.
    Za cenę chińskiego Rigola można kupić świetny oscyloskop analogowo-cyfrowy, lub analogowy. Bijący na głowę parametrami i możliwościami tanią chińszcyznę. Poza tym jakie możliwości? Przebieg wyglądający jak rysunek w paincie, to dobry oscyloskop? Kolego, daleko temu Rigolowi do średniej klasy analoga... Nie mówiąc o dobrej cyfrze z lat 90'.

Mateusz0944, żaden problem konto założyć. W kraju niestety ciężko kupić coś dobrego za normalną kasę.

Polecam zainteresować się oscyloskopami Tektronixa z serii 7000

No bez przesady... a może cyfrowe Tektronixy to mają obraz full hd? Cyfra nad analogiem ma chociażby tak trywialną zaletę, że obraz jest kolorowy. Jak ma się cztery sygnały białe na czarnym to trudno je odróżnić od splecionego makaronu :) a odchodząc od trywiałów, to ciekawe który analog ma analizator magistral? Czasami przydaje się podsłuchać, co gadają scalaczki przez RS232 czy I2C. Rigol tego akurat nie ma, ale jakiś Owon czy coś w podobnej klasie cenowej oferuje taką funkcję.

Nowy Rigol ma 3 lata gwarancji i serwis w Warszawie, a "dobra cyfra z lat 90" mogła przestać być dobra już dawno temu - to kupowanie kota w worku.

Ciekawe artykuły na temat DS1052
    http://ep.com.pl/files/2478.pdf
    http://www.mikrokontroler.pl/content/oscylosk...owy-rigol-ds1052e-minimum-dla-profesjonalisty
  • #10 11149907
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Moim zdaniem też warto zacząć od analoga i najlepiej z zapasem pasma ponieważ dopiero wtedy można znaleźć ciekawe rzeczy i nauczyć się analizować to co się zobaczy na ekranie . Niestety tania cyfra ma to do siebie , że to co widać czasami nijak się ma do tego co widać na dobrym analogu - ginie wiele istotnych drobiazgów .
  • REKLAMA
  • #11 11149960
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    leonow32, jeśli argumentem wyboru oscyloskopu ma być kolorowy ekran, to ja bym podziękował za pomoc Kolegi w wyborze oscyloskopu.

Starą dobrą cyfrę typu HP 545xx czy Tek z serii 24xx, tak jak najbardziej polecam. Ale nie chińszczyznę z obrazowaniem jak w comodore.
    Ale zacząć powinno się od analoga, osobiście bardzo lubię serię 7000 od Tektronixa, ze względu na mnogość wkładek. Choć dobre i są 466, czy 475 itp. Jak i seria 22xx 24xx.

Tu masz zestawienie parametrów: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2176811.html#10345342
  • #12 11150025
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Fakt zarówno czwórki jak i siódemki to bardzo udane serie Tektronixa , bardzo je lubię - łatwe w serwisie i jestem pod coraz większym wrażeniem, ponieważ mimo wieku bardzo ładnie trzymają parametry i są bardzo solidnie wykonane od strony konstrukcyjnej i mechanicznej.
    P.S.
    Zaraz przeczytam , że to już zabytki.
    No cóż , widocznie dobrze się czuję w gronie rówieśników.
  • #13 11150057
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    marek kolbusz, ja je również polecam, choć nie są w moim wieku.
  • #14 11150095
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Uf od razu jestem młodszy o całą dekadę, ale teraz poważnie za te 500 zł to rzeczywiści trochę ciężko , ale czasem udaje się znaleźć fajny sprzęt nawet na powszechnym portalu aukcyjnym . Osobiście mogę zaoferować Philipsa PM 3305
    analogowo-cyfrowy. Stan przyzwoity.
  • #15 11150870
    Mateusz0944
    Poziom 12  
    Widzę że dyskusja się rozwinęła. Dziękuję za odpowiedzi. Faktycznie dużo ludzi chwali sobie tektronixy a szczególnie serię 7000. Ale czytałem też, że ludzie oprócz tektronixów polecają hamegi. Osobiście chyba zdecyduję się na jakiegoś tańszego analoga o paśmie 10-20MHz co i tak na początek jest za dużo. Jestem naprawdę zielony jeśli chodzi o pomiary oscyloskopem i muszę się dopiero nauczyć gdzie można oscyloskopy wykorzystywać. Na razie mam w planach pooglądać przebiegi na zasilaczach czy nie ma tętnień czyli 100Hz może jeszcze jakieś proste generatory i falowniki do 50-100kHz. Nie zamierzam też wydawać kupę kasy na pierwszy oscyloskop bo jeśli coś spalę to potem będę płakał rzewnymi łzami, a jeśli kupię coś powiedzmy do 300zł to przynajmniej nie będzie aż tak szkoda. Wiadomo nauka kosztuje ale dlaczego ma np. kosztować od razu 2000zł. Kiedyś pewnie zainwestuję w lepszy jak się czegoś nauczę. Zależy mi na oscyloskopie dwukanałowym żeby móc porównywać przebiegi. Obecnie śledzę pewną aukcję gdzie do wylicytowania jest hameg hm312 ponoć w stanie dobrym. Na razie najwyższa oferta to 92zł ale ciekaw jestem ile będzie pod koniec aukcji. Jego wadą jest to że jest jednokanałowy (sądząc po zdjęciu przedniego panelu).

A i jeszcze jedno. Mógłby mi ktoś wyjaśnić co to właściwie jest oscyloskop analogowo-cyfrowy i jak on działa, co ma w sobie z analoga, a co z cyfrowego.
    Pozdrawiam.
  • #16 11150939
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ja hamegów nie lubię. Lepiej już Philipsa. Czasem są na allegro.
  • #17 11156461
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 793
    Zacznij od jakiegoś analoga, bo jak przyzwyczaisz się do cyfrowego, to - jak ktoś pisał - na analogu nic nie będziesz umiał zrobić i policzyć. To tak jak z dzieciakami w szkole: daj im kalkulatory na matmie w 1-wszej klasie, to nie będą umieć odejmować i dzielić.
    Ja miałem (i mam nadal) starego i prościutkiego polskiego OS-301 i na nim nauczyłem się obsługi. Teraz wpadł mi w łapy też analogowy, ale już lepszy od poprzedniego - HungChang 3502C.
    Najpierw pomyśl, czy naprawdę takiego za 2 patyki wykorzystasz. Maluchem tez pojedziesz po bułki do sklepu - nie musisz mieć Ferrari.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono wybór oscyloskopu dla początkującego elektronika z budżetem do 500 zł. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, wskazując na zalety oscyloskopów cyfrowych, takich jak Rigol DS1052E, które oferują automatyczne pomiary i możliwość zapisu danych, oraz oscyloskopów analogowych, które mogą być lepsze do nauki podstaw. Wiele osób polecało oscyloskopy Tektronixa z serii 7000 oraz Philipsa PM 3305 jako solidne opcje. Użytkownicy zwracali uwagę na to, że oscyloskopy analogowe mogą lepiej uczyć analizy sygnałów, a także na konieczność poszukiwania sprzętu na aukcjach internetowych. Wskazano również na ryzyko związane z zakupem tanich modeli, które mogą nie spełniać oczekiwań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA