logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop do 400zł dla hobbysty - 2 kanały, mobilność, zastosowanie audio, Mustool MT8206

Tomasz Piaskowski 01 Gru 2020 22:28 4338 15
REKLAMA
  • #1 19083356
    Tomasz Piaskowski
    Poziom 3  
    Ocena: 12
    Witam , jestem początkującym elektronikiem-serwisantem hobbystą , i jako iż niedługo zbliżają się święta to mój starszy brat bez kombinowania z prezentem dla mnie , po prostu się mnie zapytał co bym chciał pod choinkę , na początku proponował mi jakieś całkiem niezłe słuchawki bluetooth ale dał mi też wolną rękę czyli żebym sam coś sobie wymyślił co chce a ja tam wolałem coś przydatniejszego i wymyśliłem sobie oscyloskop , i ogólnie to budżet to max 400zł , chciałbym coś nie dużego , opcjonalnie 2 kanały i opcjonalnie nie stacjonarny , i żeby miał wiarygodne odczyty , ogólnie oscyloskop byłby stosowany tylko do audio i widziałem jakieś mierniki - oscyloskopy 2w1 jak Mustool MT8206 ale z jednej strony nie chcę czegoś słabej jakości a z drugiej strony myślę że ja nie potrzebuję czegoś bardzo zaawansowanego do moich potrzeb bo szkoda na to pieniędzy póki co .
    Byłbym wdzięczny za poradę .
  • REKLAMA
  • #2 19083374
    moze-byc
    Poziom 29  
    Ocena: 140
    Cieszę się że do elektroników dołącza kolejna osoba, niestety moim zdaniem 400pln to dużo za mało na sprzęt warty uwagi. Oscyloskop z prawdziwego zdarzenia o tak 1600-2000 kosztuje. Bardzo popularny model DS1054Z.
    Ale jeżeli chcesz "2 kanały do audio" mógłbym zaproponować bardziej przystawki oscyloskopowe podłączane do komputera. Idealne dla mechaników samochodowych, Tobie na początek też wystarczą ale moim zdaniem dosyć szybko z nich "wyrośniesz". Przykładowo taki Hantek 6022BE.
  • REKLAMA
  • #3 19083394
    Tomasz Piaskowski
    Poziom 3  
    moze-byc napisał:
    Cieszę się że do elektroników dołącza kolejna osoba, niestety moim zdaniem 400pln to dużo za mało na sprzęt warty uwagi. Oscyloskop z prawdziwego zdarzenia o tak 1600-2000 kosztuje. Bardzo popularny model DS1054Z.
    Ale jeżeli chcesz "2 kanały do audio" mógłbym zaproponować bardziej przystawki oscyloskopowe podłączane do komputera. Idealne dla mechaników samochodowych, Tobie na początek też wystarczą ale moim zdaniem dosyć szybko z nich "wyrośniesz". Przykładowo taki Hantek 6022BE.

hmm a znalazłem coś takiego jak DSO138 i DSO150 też brzmią ciekawie może one by się sprawdziły do moich potrzeb?

Dodano po 3 [minuty]:

moze-byc napisał:

Ogólnie to wiem że poważne Oscyloskopy kosztują tak jak napisałeś 1600-2000zł ale jak by nie patrzeć ja siebie nie mogę nazywać poważnym elektronikiem ( a przynajmniej jeszcze nie teraz :) ) ale tak jak napisałem szkoda pieniędzy na profesjonalny sprzęt dla elektronika amatora
  • #4 19083399
    moze-byc
    Poziom 29  
    Testy obu są na forum poszukaj.
    Ale tak, całkiem fajne urządzenia jeżeli wie się jak ich użyć. Za tą cenę to jak za darmo jeżeli chodzi o oferowane możliwości. Tylko to nadal kity z chin a nie porządne fabryczne oscyloskopy.
  • #5 19083477
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    Uważam że na sam początek przyjaźni z oscyloskopem to zupełnie wystarczy i jeśli masz już pewną wiedzę i wprawę w lutowaniu to DSO w formie KITU dodatkowo będziesz miał przyjemność i satysfakcje w uruchomieniu. Na Elektrodzie jest krok po kroku i dużo na YT dasz radę tym bardziej że newralgiczne zespoły są już wlutowane firmowo.
    Do Twoich zastosowań to zupełnie wystarczą jego parametry, ja do samochodu mam DSO150 ze względu na przyjemną obudowę a w warsztacie RIGOL DS1054Z
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • #6 19083491
    Tomasz Piaskowski
    Poziom 3  
    Yhm no to chyba postanowione :) , jeżeli chodzi o lutowanie to nie mam z tym najmniejszego problemu . A ogólnie jak oceniasz zaawansowanie obsługi takiego DSO 150 ? Bo nigdy jeszcze na oczy nie widziałem oscyloskopu i boję się że długo mi może zająć ogarnięcie nawet przy pomocy tutoriali jak go obsługiwać i do czego pewne funkcje służą.
  • #7 19083564
    mieszaczwcz
    Poziom 31  
    Ocena: 257
    Obsługa jest genialnie prosta jednym przełącznikiem wieloobrotowym ustawianie zakresu i 4 przyciskami funkcje
    dodatkowo można wyświetlać w formie cyfrowej wartości napięć ,częstotliwość, okres, opóźnienie, auto,manual, wyzwalanie zboczem, lupa czasowa itd wszystko znajdziesz w wielu opisach ale zacznij od podstawowych do czego służy AC/DC i jaki ma wpływ na pomiar, podstawa czasu, czułość itd.
  • #8 19083615
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Zapytaj brata czy może być taki prezent: https://www.aliexpress.com/item/4001057256420.html
    Oscyloskop do 400zł dla hobbysty - 2 kanały, mobilność, zastosowanie audio, Mustool MT8206
    Bez porównania do tych zabawek typu DSO150 w kwestii parametrów i jakości.
    Spełnia Twoje wymagania i jak dobrze poszukasz, z kuponami zmieścisz się w budżecie.
  • #9 19083621
    moze-byc
    Poziom 29  
    @Marek_Skalski bardzo fajna propozycja. Zastanawia mnie tylko czy to nie jest jakaś podróbka - w dolnym lewym rogu wygląda jakby ktoś logo oryginalnego producenta zastąpić żółtym prostokątem. No i interfejs wygląda na taki trochę Rigolowy :)
  • #10 19083624
    Marek_Skalski
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1044
    Występuje często pod nazwą FNIRSI-1013D. Nie wnikam kto go zaprojektował, a kto go sprzedaje. Można znaleźć różne recenzje, ale ta jest według mnie wartościowa:

• #11 19083625
    moze-byc
    Poziom 29  
    Dobra, wiem o co chodzi. Ten oscyloskop klepią dla wielu producentów i tylko logo zmieniają. Tutaj FNISRI:
    I DANIU:
    TABLET (tylko ktoś obudowę odwrotnie założył):
    A tu się ktoś przyłożył do usunięcia logo:

Oczywiście wcale nie twierdzę że to źle.
  • #12 20069345
    kru_czek
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Ktoś zakupił testuje...., Wart tych pieniędzy..?
    Jakie opinie ogólnie
    Wady - zalety
  • #13 20069601
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6056
    Nikt nie wspomniał o analogowych oscyloskopach, za kilkaset złotych, można zdobyć sprzęt używany, główna różnica stanowiąca o jakości to pasmo. Na analogowym nie zarejestrujesz przebiegu jednokrotnego, taka wada w porównaniu do cyfrowych. Zaleta jest natomiast taka, że tani analogowy będzie pełnoprawnym oscyloskopem, podczas kiedy wśród tanich cyfrowych spotkasz buble, z kretyńskimi bugami w softwarze, albo z grubym oszustwem na paśmie.
  • #14 20069646
    koko0
    Poziom 18  
    Ocena: 69
    W tej cenie to nieważne do czego będziesz używał tego oscyloskopu, tylko wchodzi w grę oscyloskop analogowy. Na portalach internetowych można coś znaleźć w tej cenie i to niekoniecznie polski złom. Jak chcesz cyfrowy to bez 2000 zł nie zaczynaj. A i tak nie będzie wcale lepszy niż analog.
  • REKLAMA
  • #15 20070919
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4205
    jarek_lnx napisał:
    wśród tanich cyfrowych spotkasz buble, z kretyńskimi bugami w softwarze

Ja błędy w softwarze wykryłem w oscyloskopie, który kosztował blisko 3 tysiące zł - problemy z transmisją do PC (coś z buforowaniem danych i dzieleniem na pakiety).

Więcej, dokuczliwe błędy w działaniu software-u są w LabVIEW, który kosztuje dobre kilkadziesiąt tysięcy zł. Wysoka cena nie zapewnia dobrej jakości oprogramowania - myślę, że na lepszą można liczyć tam, gdzie cena jest niska, a duży obrót - a może i w darmowym oprogramowaniu, jeśli jest open-source i ma dużo użytkowników.

Niska cena powiązana ze złą jakością to może być rezultat kradzieży: jeden producent kradnie drugiemu oprogramowanie, które jeszcze ma sporo błędów, i złodziej nie potrafi ich poprawić, może zresztą wcale o to nie dba - dla niego to oprogramowanie jest darmowe, więc oferuje niższą cenę za sprzęt z oprogramowaniem...

Zaletą oscyloskopów cyfrowych jest to, że można zmierzyć pojedynczy przebieg, przesłać go na PC i tam zrobić dokładną analizę - z obliczeniami.
  • #16 20071384
    MocnyAmper
    Poziom 25  
    Ocena: 282
    A ja od siebie polece Rigol DS1052E. Używke można za mniej niż 1000zł kupić.
    Ma dwa kanały i teoretycznie pasmo do 50MHz, ale da się do niego wgrać soft z innego rigola, który odblokowuje pasmo do 100MHz. Do pomiarów dla początkującego wystarczy w zupełności.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat zakupu oscyloskopu do 400 zł dla początkującego elektronika hobbysty, który planuje używać go głównie do zastosowań audio. Użytkownicy sugerują, że w tej cenie trudno znaleźć sprzęt wysokiej jakości, a oscyloskopy analogowe mogą być lepszym wyborem niż tanie cyfrowe modele. Proponowane modele to DSO138, DSO150 oraz Hantek 6022BE, które są przystawkami oscyloskopowymi do komputera. Wspomniano również o modelach Rigol DS1054Z i DS1052E, które są bardziej zaawansowane, ale przekraczają budżet. Użytkownicy podkreślają, że tanie oscyloskopy cyfrowe mogą mieć problemy z oprogramowaniem, a analogowe modele mogą być bardziej niezawodne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA