logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Tutorial] Flashowanie KS602S, które mają w sobie chipy Beken BK7231 OpenBeken z WiFi

mannsteve 29 Sty 2023 18:50 9915 3
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
  • #1 20411743
    mannsteve
    Poziom 6  
    Właśnie sflashowałem dwa przełączniki, KS602S, które mają w sobie chipy Beken BK7231N. Kupiłem dwa z Amazon około 18 miesięcy temu i mieli chipy ESP. Kupiłem dwa kolejne na początku tego roku i odkryłem, że nie są to już przełączniki ESP.

Ale przed użyciem opisanego tutaj procesu po prostu wypróbuj najnowszą wersję ( instruktaż ) bez robienia jakichkolwiek hacków fullFW. Plik FullFW.bin jest potrzebny tylko w rzadkich przypadkach.

Jak sflashować FullFW.bin do układu
    Ważna uwaga - Nie jestem ekspertem. Nie mogłem sam tego rozgryźć i polegałem na danych wejściowych od @p.kaczmarek2.

1. Sflashuj urządzenie za pomocą BK7231Flasher.exe z FullFW.bin (w załączniku).
    FullFW.bin to pełna pamięć flash 2 MB z pustymi danymi MAC i RF. Spowoduje to usunięcie niekompatybilnych danych RF z Tuya.
    2. Skopiuj FullFW.bin do OpenBK7231N_QIO_1.15.999.bin i umieść plik w folderze firmwares. W przeciwnym razie BK7231Flasher nie ,,zobaczy" pliku FullFW.bin w menu rozwijanym ,,Wybierz oprogramowanie układowe".

[Tutorial] Flashowanie KS602S, które mają w sobie chipy Beken BK7231 OpenBeken z WiFi

3. Kliknij ,,Wykonaj kopię zapasową i flashuj teraz".
    4. Gdy flasher wyświetla na żółto komunikat ,,Uruchamianie magistrali nie powiodło się", dotknij styku CEL do masy na 0,1 do 0,25 sekundy, aby przełączyć urządzenie w tryb migania.
    5. Zrestartuj (wyłącz-włącz) urządzenie i poczekaj (przynajmniej) minutę, aż przejdzie w tryb online i w trybie AP.
    6. Na telefonie lub tablecie wyszukaj sieć o nazwie: ,,OBK..." i połącz się z nią.
    (Gdy zostaniesz ostrzeżony, że Internet jest niedostępny, kliknij ,,Połącz zawsze" lub dowolną opcję, którą oferuje twoje urządzenie).
    7. Otwórz przeglądarkę i połącz się z http://192.168.4.1.
    8. W wyświetlonym menu kliknij ,,Konfiguracja"

9. W tym miejscu kliknij ,,Konfiguruj Wi-Fi", a następnie wprowadź dane uwierzytelniające Wi-Fi.

10. Po kliknięciu ,,Prześlij" urządzenie uruchomi się ponownie i spróbuje połączyć się z siecią. (Jeśli wszystko pójdzie dobrze. W przeciwnym razie patrz poniżej)).
    11. Wykonaj skanowanie IP, aby znaleźć adres IP urządzenia. (Używam Zaawansowany skaner IP ).

12. Wprowadź adres IP urządzenia w przeglądarce. (cecha tzw Zaawansowany skaner IP jest to, że lista rozwijana ujawnia łącze HTTP).
    Otwarcie adresu IP urządzenia spowoduje powrót do menu. Ponownie otwórz ,,Konfiguracja".
    13. Teraz przejdź do ,,Zmień Maca". Plik binarny, którego użyłem, FullFW.bin, usuwa adres MAC, a jeśli kiedykolwiek flashujesz drugie urządzenie, będziesz mieć konflikt adresów MAC, chyba że je zmienisz. Teraz byłby dobry moment na zmianę adresu MAC. (W moim przypadku właśnie zmieniłem ostatnią cyfrę z 0 na 1. Na drugiej jednostce zmieniłem ostatnie zero na 2).

OPCJONALNY:
    Możesz chcieć włączyć bit Universal/Local w adresie MAC. (Ten włączony bit jest analogiczny do rodziny prywatnych adresów IP 192.168.xy). Jeśli bit uniwersalny/lokalny jest włączony, Twój adres MAC nigdy nie może powodować konfliktu z adresem MAC producenta. (Nie zrobiłem tego w moich przykładach).
    Bit uniwersalny/lokalny w adresie MAC jest drugim najmniej znaczącym bitem pierwszego bajtu adresu. Wszystkie adresy MAC fizycznie przypisane do rzeczywistego sprzętu będą miały ten bit ustawiony na 0. Lokalnie przypisane adresy powinny mieć ten bit ustawiony na 1 (chociaż to wymaganie jest często ignorowane). Zatem każdy adres zaczynający się od x2, x6, xA lub xE będzie prywatny.[/cytat]
    Jeśli jednak to zrobisz, skaner IP nie rozpozna producenta urządzenia jako Beken, ponieważ adresy MAC producentów zaczynają się od C8:47:8C:...

WAŻNY !!! Hack FullFW.bin nie będzie działał na dwóch urządzeniach, chyba że użyjesz zmiany adresu MAC. W przeciwnym razie otrzymasz dwa urządzenia z TYM SAMYM MAC w swojej sieci! A router będzie zachowywał się szalenie. W ten sposób ludzie mogą stracić dużo czasu na debugowaniu dziwnych problemów!

Po zmianie adresu MAC wskazane byłoby ponowne uruchomienie routera.

[linia]
    NIE MOGĘ ZNALEŹĆ IP URZĄDZENIA
    Oznacza to, że urządzenie nie mogło zalogować się do Twojej sieci.
    Najpierw spróbuj tego:
    1. Wyłącz i włącz zasilanie pięć razy. Spowoduje to ponowne przełączenie urządzenia w tryb AP, a następnie powrót do kroku 6.
    2. Jeśli ponowne wprowadzenie poświadczeń Wi-Fi nie zadziała, spróbuj ponownie sflashować urządzenie. Powrót do kroku 1.
    (Uwaga: zrobiłem jedno i drugie, więc nie wiem, który krok rozwiązał problem polegający na tym, że urządzenie nie mogło połączyć się z moją siecią).
    [linia]

Gdy urządzenie niezawodnie połączy się z siecią, wróć do menu konfiguracji, aby dokończyć konfigurację urządzenia.
    Oto konfiguracja modułu dla moich przełączników KS602S:
    P17 - Przekaźnik - kanał 1
    P24 - dioda LED - kanał 1
    P26 - Przycisk - kanał 1

Teraz musisz dokonać aktualizacji do najnowszej wersji
    Nie używaj pozycji menu konfiguracji: OTA (aktualizacja oprogramowania przez Wi-Fi) . To nie zadziała z plikiem .rbl.
    1. Przejdź do https://github.com/openshwprojects/OpenBK7231T_App/releases i pobierz plik *.rbl dla swojego urządzenia.
    W moim przypadku przełączniki KS602S mają układ BK7231N, więc pobrałem OpenBK7231N_1.15.394.rbl
    2. Otwórz aplikację internetową, wprowadzając adres IP urządzenia plus /app?. Na przykład: http://192.168.1.32/app? (Alternatywnie w menu konfiguracji znajduje się łącze do aplikacji WebApp).
    3. Kliknij zakładkę ,,OTA".
    4. Przeciągnij właśnie pobrany plik .rbl do pola oznaczonego: ,,Upuść tutaj plik OTA".
    5. Kliknij ,,Uruchom OTA.

6. Po zakończeniu OTA urządzenie uruchomi się ponownie. Poczekaj kilka sekund i otwórz adres IP urządzenia.
    W dolnej części menu z urządzenia możesz zobaczyć numer najnowszej wersji.

Twoje urządzenie jest teraz aktualne.
    Mam nadzieję że to pomoże.
    Załączniki:
    • FullFW.bin.zip (1.66 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20430392
    Ramney
    Poziom 2  
    Dzięki za przydatne informacje
  • REKLAMA
  • #3 20436943
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12953
    WAŻNY:
    Teraz możesz po prostu użyć naszego flashera BK:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    najpierw usuń wszystko:
    spowoduje to usunięcie partycji RF, konfiguracji itp. Twój MAC stanie się zerem.
    Następnie sflashuj najnowszą wersję OBK (jak zwykle).
    Następnie w OBK musisz przejść do aplikacji internetowej, zakładki Flash, kliknąć Przywróć partycję RF, a następnie zmienić MAC.

Powyższy opis robi w zasadzie to samo, co zrobił FullFW.bin, FullFW.bin był pełnym plikiem binarnym flash z usuniętymi danymi RF. Ale ta praca jest teraz prostsza.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21073852
    crisnar
    Poziom 1  

Witam, czy można zresetować ustawienia WiFi przez OTA?
    Mam kilka urządzeń (około 50) już zainstalowanych z oprogramowaniem ESPHome. Jednak mam problemy z WiFi z najnowszą wersją i nie mogę przywrócić poprzedniej. Sprawdziłem, że problemy nie występują w przypadku oprogramowania OpenBeken. Przed zainstalowaniem ESPHome zainstalowałem OpenBeken, podłączyłem je do WiFi, a następnie zainstalowałem ESPHome. Tak więc, kiedy ładuję oprogramowanie OpenBeken przez OTA (używam przekonwertowanej wersji uf2 pobranej stąd: https://github.com/BenJamesAndo/OpenBeken_uf2_firmware/releases/tag/1.17.230), próbuje połączyć się z poprzednio podłączoną siecią, której nie pamiętam. Niestety nie mam fizycznego dostępu do urządzeń.

Czy jest możliwy firmware, być może już w formacie uf2, bo nie wiedziałbym jak go przekonwertować, który automatycznie ustawia urządzenie w tryb AP?

Dziękuję
    .
REKLAMA