logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 3: Nie odpala, wymiana rozrusznika, sprawdzenie akumulatora, błędy na komputerze

willy01 22 Lut 2023 23:43 2220 5
REKLAMA
  • #1 20453545
    willy01
    Poziom 3  
    Mam problem z autem. Nie odpala, rozrusznik kręci. Wcześniej nie było z autem problemów. Jednak ostatnio w zimne dni jak stał przez 2 dni to trzeba było podładować akumulator. Ostatnio po naładowaniu Aku już nie odpalił. Pierwsze co mi przyszło do głowy to rozrusznik bo jakieś dziwne dźwięki wydawał. Rozrusznik wymieniony na nowy, a problem dalej pozostał. Na komputerze nie ma błędów silnika, bo myślałem że to może czujnik wału, ale wyskoczyłby błąd po podłączeniu pod komputer. Odczyt z komputera wskazał mi tylko niesprawną sondę lambda (ale ona nie ma znaczenia podczas rozruchu) i błąd wskazujący na niskie napięcie. Podmienilem więc akumulator na nowy z drugiego auta, więc to nie akumulator. Klemy sprawdzone. Przewody wizualnie też i nie widać aby były w złym stanie. Bezpieczniki sprawdzone.

Ktoś ma jakiś pomysł co jeszcze mogę sprawdzić w domowych warunkach?

Może to jakieś problemy z masą skoro na kompie pokazuje problemy z napięciem? Orientuje się ktoś jak w Seacie idą przewody masowe? Może idzie jeszcze jakiś przewód od spodu auta? Z góry wszystko sprawdzone i przewody sprawne. Będę wdzięczny za podpowiedzi co mogę jeszcze sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #2 20453567
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1178
    Jest iskra? Jest sprawna pompa paliwa? Ciśnienie paliwa?
  • REKLAMA
  • #3 20453670
    willy01
    Poziom 3  
    Iskra jest. Pompa też raczej sprawna. Zresztą gdyby była niesprawna to pewnie po podłączeniu pod komputer by to wyszło. A jedyne błędy pod podłączeniu pod komputer to słabe napięcie i sonda lambda. Gdzieś te napięcie gubi się po drodze. Stąd moje pytanie o przewody masowe, moze coś zaśniedziałe, jakiś przewód i nie przewodzi jak powinien
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20453808
    willy01
    Poziom 3  
    kod silnika: BXW
    To jest benzyna 1.4
  • #6 20455238
    willy01
    Poziom 3  
    Dzisiaj jeszcze dałem zupełnie nowy akumulator i sprawdziłem kilka rzeczy i tak:
    - na silniku jest masa, na rozruszniku też
    - na rozruszniku jest napięcie powyżej 12V
    - test akumulatora na rozruchu jest w granicy 11.5V
    - na nowym akumulatorze rozrusznik kręci, kręci też wolno wałem, podczas próby rozruchu obroty osiągają na moment 400 obr./min
    - podczas próby uruchomienia raz udało mi się uruchomić na moment auto, ale po kilku sekundach silnik zgasł (chyba za niskie były obroty). Iskra więc jest, bo inaczej by nie odpalił.

Podłączyłem raz jeszcze auto pod komputer i brak błędów na silniku, immo jest OK. Są tylko 2 błędy:
    1/ centr. zesp. elektr.
    01598 - napięcie akumulatora jazdy
    za niski sygnał - sporadyczny

2/ Radio
    00856 - antena radiowa
    przerwa w obwodzie

Na moment mi auto odpaliło przy jednej z prób, dlatego nie wiem czy problemem nie jest elektryka, ale może wypowie się ktoś bardziej obeznany w temacie. Masa na silniku niby jest OK, mierzona na bloku silnika i na rozruszniku też, ale nie wiem, może trzeba jeszcze gdzieś sprawdzić masę, może jeszcze gdzieś od tyłu idą jakieś kable? Podpowie ktoś co jeszcze mogę sprawdzić?
REKLAMA