logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik rolet do instalacji szeregowej z przewodem 4-żyłowym

szaba2 28 Lut 2023 19:47 1965 3
REKLAMA
  • #1 20463418
    szaba2
    Poziom 6  
    Witam Wszystkich,

Piszę z prośbą o pomoc w doborze sterowników do rolet lub .... Ale po kolei. W zakupionej przeze mnie nieruchomości deweloper poprowadził przewód 3-żyłowy od rozdzielnicy do puszki, gdzie może być sterowanie centralne rolet, a następnie przewodem 4-żyłowym szeregowo do każdego łącznika lokalnego. I tu mam zasadniczy problem. Czy są sterowniki przewodowe aby w takiej konfiguracji można było zaimplementować sterowanie centralne, w tym przypadku z przycisku pojedynczego monostabilnego? Np. jedno kliknięcie - zamknij a kolejne - otwórz lub krótkie - otwórz, długie - zamknij. Szukam ale sukcesów jak by brak...
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam,
    Krzysiek
    Sterownik rolet do instalacji szeregowej z przewodem 4-żyłowym
  • REKLAMA
  • #2 20463471
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 294
    https://www.fif.com.pl/pl/26-sterowniki-rolet podoktoryzuj się trochę . Nie zapomnij sprawdzić jakie przewody , w jaki sposób , jakie zabezpieczenie masz do zespołu rolet . Na jednej budowie klient miał 29 rolet na jednym przewodzie 1,5 mmq . Roleta potrafi też przymarznąć do parapetu co dodatkowo może spowodować dodatkowe problemiki kiedy wszystkie ruszają jednocześnie .
  • REKLAMA
  • #3 20463513
    szaba2
    Poziom 6  
    Niestety F&F ma sterownik gdzie przycisk pojedynczy występuje jako łącznik lokalny a podwójny jako centralny. A ja potrzebuje dokładnie odwrotnej konfiguracji.

Pozdrawiam,
    Krzysiek
  • #4 20488485
    szaba2
    Poziom 6  
    Cześć Koledzy,

Wygląda na to, że nie ma takiego jak szukam sterownika. Rozwiązaniem które przychodzi mi do głowy to wykorzystanie żyły PE jako przewodu sygnałowego a uziemienie pociągnąć indywidualnie do każdej rolety od najbliższego gniazdka. I tu pytanie, czy można tak zrobić, czy to będzie działać i będzie bezpieczne? Nie wiem czy ma to znaczenie ale ze skrzynki rozdzielczej nie mam pociągniętego przewodu PE a uziemienie jest lokalne, fundamentowe.
    Deweloper natomiast, podpowiada inne rozwiązanie. Skoro rolety są podtynkowe to uziemienie silników nie jest potrzebne i sugeruje żeby uziemienie każdego silnika podpiąć pod neutral.
    Koledzy, proszę o poradę,

Pozdrawiam,
    Krzysiek
REKLAMA