logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e46 320i M52TUB20 - brak iskry po spaleniu cewki, próby wymiany i diagnoza problemu

Sadek_46 01 Mar 2023 12:42 1944 6
REKLAMA
  • #1 20464287
    Sadek_46
    Poziom 3  
    Witam, poruszę dalej temat widzę że dużo jest tych tematów ale żaden mi nie pomógł.

Posiadam e46 320i m52TUB20 jadąc do pracy spalił mi się cewka zapłonowa, kilka dni wstecz samochód na zimnym strasznie dławił, brakowało mocy, komputer pokazał wypadanie zapłonu 1/2/4 cyl.
    Wymieniłem świece później cewki nic zmiana nie pomogła, więc założyłem stare cewki i któregoś razu jadąc do Pracy dałem trochę po garach i samochód zaczął dziwnie chodzić, smród z nawiewów.
    Szybko zgasiłem i na luzie zajechałem na parking.
    Spaliła się cewka. Szybko wymieniłem na drugą, ale samochód nie odpalił.

Podmienialiśmy na inne cewki, inny komputer.
    Bezpieczniki są w dobrym stanie a samochód nie pali, błędów też nie wyświetla.

Nie znam się za bardzo, ale czytałem na forum że w pacjencie 316i spaliła się cewka i to był jakiś problem z kablem przy sterowniku.

Moderowany przez CameR:

Poprawiłem treść tematu.
    Reg. 3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

• REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20464500
    Sadek_46
    Poziom 3  
    Coś nie coś pojęcia mam ;)
    Raz naprawie na przyszłość będę wiedział ;)

Dodano po 2 [minuty]:

>>20464334
    I głównie chodziło mi o typ silnika że 316 nie znam się za bardzo i nie wiem co tam, co i ile kabli tam może być pod sterownikiem :D
  • #4 20465655
    cyborg39
    Poziom 29  
    Ocena: 542
    Sadek_46 napisał:
    Posiadam e46 320i m52TUB20

Sadek_46 napisał:
    typ silnika że 316

Sadek_46 napisał:
    nie wiem co tam, co i ile kabli tam może być pod sterownikiem

Raczej poszukaj elektromechanika..
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20465681
    ladamaniac
    Poziom 41  
    Ocena: 2074
    Jak podmieniałeś sterownik to EWS był ogarnięty? Sprawdzasz masy i zasilania na sterownik, testerem w parametrach czy widzi obroty. Sprawdzasz zasilanie na cewki, sygnał próbnikiem diodowym lub oscyloskopem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20466235
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3272
    Sadek_46 napisał:
    Coś nie coś pojęcia mam
    Raz naprawie na przyszłość będę wiedział

W takim razie zapoznaj się z instrukcją serwisową dotyczącą układu zapłonowego w BMW E46.
    Załączniki:
    • E46 ignition systems service manual.pdf (1.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20466347
    Sadek_46
    Poziom 3  
    >>20465681
    Ews wykasowany ;) ale okazał się przekaźnik jakiś i kabel wytopiony. kolejny problem nastał wypadanie zapłonu z 1cyl i przy 3tys obrotów dostaje muła, po 3 tys. Dostaje buta, wymieniłem filtr paliwa i problem nieco się polepszył, teraz będę szukał problemu w pompie paliwa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada BMW E46 320i z silnikiem M52TUB20, który doświadczył problemów z zapłonem po spaleniu cewki. Po wymianie świec i cewki, samochód nie odpalał, mimo podmiany na inne cewki i komputer. Użytkownik nie znalazł błędów w systemie, a bezpieczniki były w dobrym stanie. W odpowiedziach zasugerowano wizytę u elektromechanika oraz sprawdzenie zasilania i masy na sterowniku. Po dalszej diagnostyce okazało się, że problemem był wytopiony kabel i uszkodzony przekaźnik. Po wymianie filtra paliwa, problem z wypadaniem zapłonu częściowo się poprawił, a użytkownik planuje dalsze poszukiwania przyczyny w pompie paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA