logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Mc 424L10 zamyka, otwiera po przerwaniu linia foto.

krebspae 05 Mar 2023 15:13 783 12
REKLAMA
  • #1 20470896
    krebspae
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam, zamontowałem centrale Nice Mc 424 L10 spiołem siłowniki (2024) foto (Bf ) itd. Zrobiłem wykrywanie ograniczników i wszystko działa tz. Otwiera zamyka, po przecięciu linia foto w niej zapala się dioda czerwona ale nie zatrzymuje ruchu bramy. Moje podłączenie foto to stand by oszczędzanie energii. 1 z Tx i RX do 5 centrali 2 z Tx i RX do 6 centrali. 4 z RX do 5 centrali, 5 z RX do 10 centrali. Mostki 5-9-11. Proszę o pomoc co po drodze zrobiłem źle lub co pominąłem. Z góry dziękuję za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20471071
    Daro1003
    Poziom 34  
    Ocena: 605
    1. Spróbuj zamienić 5 na 7 i wyłączyć fototest.

2. Sprawdź czy fotokomórki działają podczas otwierania. Może masz odwrotnie zaprogramowaną bramę mianowicie:
    Fizyczny cykl otwarcia u ciebie to dla centrali zamykanie.
    Fizyczny cykl zamknięcia u ciebie to dla centrali otwieranie.

Jakiś czas temu miałem przypadek ze ktoś właśnie zaprogramował bramę odwrotnie i miał problem ze brama po zamknięciu sama się otwiera okazało się ze to automatyczne zamknięcie było właśnie otwarciem.
  • REKLAMA
  • #3 20471090
    krebspae
    Poziom 4  
    Otwieram i przecinam linię foto dioda się zapala, zamykam i przecinam dioda też się zapala ale nie zatrzymuje bramy.
  • REKLAMA
  • #4 20471098
    Daro1003
    Poziom 34  
    krebspae napisał:
    4 z RX do 5 centrali

Zacisk 4 z RX daj do zaciski 8 w centrali.

Jeśli nie pomoże:

Spróbuj wykonać punkt 1 z mojego pierwszego posta.
    Jeśli nie włączałeś fototestu to fabrycznie jest wyłączony.
  • #5 20471114
    krebspae
    Poziom 4  
    Centrala działa na fabrycznych ustawieniach, nic w niej nie grzebałem. Ja możesz podpowiedz jak aktywować fototest, ta instrukcja jest trochę nie zrozumiała dla kogoś jak ma z tym stycznosc po raz pierwszy
  • Pomocny post
    #6 20471138
    Daro1003
    Poziom 34  
    Jeśli spinasz „Stand-By wszystko” (oszczędzanie energii) powinieneś podłączyć dokładnie wg schematu z instrukcji:

Nice Mc 424L10 zamyka, otwiera po przerwaniu linia foto.
    Sprawdź dokładnie połączenia czy tak masz.

Dalej aby to działało musisz aktywować funkcję: Stand-By / Fototest która fabrycznie jest nie aktywna.

W instrukcji masz opis kiedy jest zalecana:
    "Ta funkcja jest obowiązkowa, jeśli centrala jest zasilana
    wyłącznie panelami fotowoltaicznymi Solemyo. Jest również zalecana, jeśli centrala jest zasilana z sieci
    elektrycznej i pragnie się zwiększyć pracę w trybie awaryjnym z akumulatorem awaryjnym PS124"

Jeśli zasilasz napęd z sieci 230V bez akumulatora awaryjnego czy jest sens ją stonować.
  • #7 20471145
    krebspae
    Poziom 4  
    Tak z sieci, słowa oszczędzanie energii 😁 tak na mnie zadziałały że postanowiłem tak to podłączyć. Czyli jakie jest najlepsze podłączenie?

Dodano po 1 [minuty]:

Teoretycznie jest tak podłączona jak na rysunku ale nic nie aktywowałem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20471179
    Daro1003
    Poziom 34  
    Podłącz standardowo wersja B:
    Nice Mc 424L10 zamyka, otwiera po przerwaniu linia foto.

Zacisk 4 RX do zacisku 8 centrali
    Zacisk 5 RX do zacisku 10centrali
    Mostek 8 - 9 - 11
  • #9 20471184
    krebspae
    Poziom 4  
    I czy wtedy żeby fotokomórki były aktywne i zatrzymywały skrzydła muszę coś jeszcze aktywować? Jutro będę zmieniał dziś już ciemno i wtedy dam znać co i jak.
  • Pomocny post
    #10 20471187
    Daro1003
    Poziom 34  
    Nic nie aktywujesz w ustawieniach standardowych będzie działać.
    Fabrycznie włączone jest automatyczne zamykanie w tej centrali po chyba 20 sekundach.
  • #11 20472506
    krebspae
    Poziom 4  
    Zmieniłem dziś na tą opcję B ale bez zmian foto nie blokuje ruchu bramy, diody się zapalają po zasłonięciu foto, czyli jest połączenie ok. Zastanawiam się czy któryś kabel z RX z zacisku 4lub 5 gdzieś po drodze mi się nie wypioł bo centralka miała być w innym miejscu ale było tam trochę ciasno i ja przesunąłem o 1.5m i musiałem przedłużać kable. Pytanie teraz czy wtedy brama by się otwierała? Pogoda trochę kiepska ale zrobię bajpas bezpośrednio z RX z 4i5 do centralki i wtedy zobaczymy.

Dodano po 1 [minuty]:

Pytanie drugie czy wtedy muszę kasować pamięć centralki gdy zmieniłem podłączenie fotokomórek?

Dodano po 16 [minuty]:

Moje podłączenie, nad 9 do 11 świeca się diody czerwone a nad 8 miga zielona. L1 świeci się bez migania.
    Załączniki:
    • Nice Mc 424L10 zamyka, otwiera po przerwaniu linia foto. IMG_20230306_144551578.jpg (1.19 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20472582
    krebspae
    Poziom 4  
    Problem rozwiązany, brak przejścia z RX z zacisku 4 lub 5 do centrali.
  • #13 20472584
    krebspae
    Poziom 4  
    Brak przejścia z RX zacisk 4 lub 5 do centrali.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zainstalował centralę Nice MC 424 L10 i podłączył fotokomórki, jednak po przecięciu linii foto brama nie zatrzymuje się, mimo że dioda czerwona się zapala. W trakcie dyskusji zasugerowano kilka rozwiązań, w tym zamianę zacisków oraz aktywację funkcji fototestu. Użytkownik potwierdził, że po zmianie podłączenia na standardowe, problem nadal występował. Ostatecznie rozwiązanie problemu polegało na braku przejścia z RX z zacisku 4 lub 5 do centrali, co zostało naprawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA